Siirry sisältöön

Juomapanteista miljoonien eurojen potentiaalinen potti hiilinielujen luomiseen

  • 2 minuutin lukuaika

Mediatiedote
8.6.2020 klo 11.28

Suomalaiset ovat maailman mittakaavassa ainutlaatuisen ahkeria juomapakkausten kierrättäjiä. Kaiken kaikkiaan suomalaiset palauttavat vuodessa 1,9 miljardia juomapakkausta ja kierrätysaste on peräti 93 %. Silti palautusketjun ulkopuolelle jää pakkauksia, kun esimerkiksi toimistokiinteistöistä puuttuu usein pantillisten pakkauksien erilliskeräys ja siksi niitä menee muuhun sekajätteeseen.

Lassila & Tikanoja Oyj aloittaa yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa Pantit puiksi -hankkeen, jonka avulla mahdollistetaan uudenlainen ilmastoaktivismi ja pantillisten juomapakkausten kierrättäminen sekä kaupoissa että toimistoissa ja muissa kiinteistöissä, joissa syntyy paljon tyhjiä juomapakkauksia. L&T:n tavoitteena on istuttaa seuraavan kolmen vuoden aikana miljoona puuta, jotka sitovat elinaikanaan jopa miljoona tonnia hiilidioksidia ilmakehästä.

”Pullon palauttaminen on konkreettinen teko. Suomalainen pantillinen juomapakkausten palautusjärjestelmä varmistaa pakkauksille tehokkaan kierrätyksen ja maailmassa ei ole montaa materiaalia, joka kiertäisi paremmin kuin pantilliset juomapakkaukset Suomessa. Pantit puiksi -hanke on merkittävä ja käsin kosketeltava osallistumisen väylä tavalliselle kansalaiselle ja vaikkapa organisaatioille ilmastonmuutoksen hillitsemiseen”, L&T:n Palvelukiihdyttämön liiketoimintajohtaja Sebastian Aniszewski kertoo.

Esimerkiksi pääkonttoreissa, kauppakeskuksissa, matkustusterminaaleissa, oppilaitoksissa ja urheiluhalleissa kerääntyy paljon kierrätettävää juomapakkausjätettä, joka halutaan nyt kerätä talteen ja pistää töihin ilmaston puolesta. ”Hankkeen kautta mahdollistamme lahjoituspisteen kaikille asiakkaillemme. Emme koske lahjoituseuroihin tai ota niistä mitään siivua itsellemme. Kaikki menee suoraan metsityshankkeisiin Suomen luonnonsuojeluliiton kautta”, Aniszewski painottaa.

Tällä hetkellä metsityshankkeet toteutetaan Madagaskarilla. ”Hankkeen kautta sekä kuluttaja että organisaatio voi luoda omaa hiilikädenjälkeä. Nyt käytettävä metsityshanke mahdollistaa mallin 1 EUR = 1 puu, joka sitoo 1000 kg C02 ilmakehästä elinaikanaan. Eli jokaisella Pantit puiksi -palvelun kautta lahjoitetulla panttieurolla istutetaan yksi puu, joka poistaa elinaikanaan ilmakehästä noin 1000 kiloa hiilidioksidia”, Aniszewski sanoo.

Rahaa ohjataan lisäksi metsiensuojelu-hankkeeseen, jotta istutetut puut säilyvät metsänä tulevaisuudessakin. ”Istutetut puut ja niistä syntyvät metsät paitsi sitovat hiiltä, estävät myös eroosiota, parantavat maaperää ja edistävät suotuisampaa mikroilmastoa”, suojelupäällikkö Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo.

Tähtäimessä miljoona puuta kolmessa vuodessa

”Kunnianhimoisena tavoitteenamme on istuttaa panttilahjoituksilla miljoona puuntaimea kolmen vuoden kuluessa. Jos saavutamme tavoitteen, pullonpalauttajien lahjoituksin istutettu metsä sitoo elinaikanaan miljoona tonnia hiilidioksidia ilmakehästä. Haluamme osoittaa, että maailmalla tunnettu erinomainen kiertotalousesimerkkimme Palpan palautusjärjestelmä taipuu myös näin konkreettiseen ilmastonmuutoksen hillintään”, Aniszewski toteaa.

Ilmastotalkoisiin osallistava palvelu voidaan ottaa käyttöön kaupoissa muutamassa päivässä. Pantit puiksi lahjoitusnappi edellyttää soveltuvaa kosketusnäytöllistä pullonpalautusautomaattia. Sellainen löytyy monista kaupoista, kuten esimerkiksi hanketta pilotoivasta K-supermarket Hertasta Helsingissä. ”Herttaan palautetaan kuukausitasolla kymmeniä tuhansia pulloja ja tölkkejä. Hankkeen kautta tarjoamme asiakkaillemme hyvin konkreettisen tavan ottaa osaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen omalla toiminnalla. Asetimmekin tälle pilotille kovan tavoitteen: pyrimme istuttamaan 1000 puuta kuukaudessa, jotka sitovat elinaikanaan miljoona kiloa hiilidioksidia ilmakehästä”, kauppias Markus Ranne sanoo.

K-supermarket Hertta on muutenkin alallaan vastuullisten toimintamallien edelläkävijä. Hertassa on käytössä muun muassa maailman ensimmäinen pantillinen ostoskassi. ”Asiakas maksaa 5€ pantin kestokassista, jonka hän saa takaisin palauttaessaan kassin kauppaan. Kaikki palautetut kassit lähtevät pesuun ja tarkastettaviksi sekä mahdollisesti korjattavaksi, jonka jälkeen ne palautuvat meille Herttaan uudelleen käytettäväksi”, Ranne kertoo.

”Mikäli kiinteistössä kerätään jo panttipakkauksia ja niille on palautuslogistiikka, panttirahojen kanavointi metsityshankkeisiin voidaan käynnistää helposti. Kiinteistöissä ei kuitenkaan tarvitse olla valmista panttipakkausten keräystä ja palautuslogistiikkaa, sillä suunnittelemme ja mitoitamme yhdessä tarvittavat keräysastiat ja järjestämme palautuslogistiikan näppärästi”, L&T:n liiketoimintajohtaja Aniszewski selventää.

Lisätietoa hankkeesta: www.pantitpuiksi.fi

Lisätietoja:

liiketoimintajohtaja Sebastian Aniszewski, L&T:n Palvelukiihdyttämö, 040 726 8879, sebastian.aniszewski@lassila-tikanoja.fi

suojelupäällikkö Jouni Nissinen, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, 040 120 9222, jouni.nissinen@sll.fi

kauppias Markus Ranne, K-Supermarket Hertta, 050 535 5558, markus.ranne@k-supermarket.fi