Mediatiedote
19.12.2023 klo 08.00
”Klassinen lajittelumoka on joulun paketointipaperin laittaminen paperin tai kartongin keräykseen. Lahjapaperi kuuluu sekajätteen joukkoon, sillä se sisältää runsaasti painoväriä”, kertoo Lassila & Tikanojan ympäristövastuun asiantuntija Lilli Linkola.
Joulun pyhinä ja uuden vuoden aikaan syntyy tyypillisesti paljon jätettä. Monet jouluna syntyvät jätteet ovat sellaisia, joita ei arjessa ole. Vaikka monet suomalaiset ovat tunnollisia kierrättäjiä, eivät harvemmin syntyvät jätteet välttämättä löydä oikeaan paikkaan.
Kulutus lisääntyy jouluna, ja siksi myös jäteastiat täyttyvät normaalia nopeammin.
”Lisätyhjennyksiä on suositeltavaa tilata tarpeen mukaan. Jos se ei ole mahdollista, on tärkeää, ettei täyden jätetilan lattialle jätetä lojumaan jätteitä. Niistä voi valua nesteitä, jotka aiheuttavat hajuhaittoja ja houkuttelevat paikalle eläimiä. Lisäksi jätteiden nouto hankaloituu, kun jätepussit tukkivat kulkutien”, Linkola sanoo.
Miten kannattaa toimia, jotta joulun jätemäärät pysyvät maltillisina ja jäteastiat eivät täyty ennen aikojaan? ”Ihan ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota omaan kulutuskäyttäytymiseen ja ostaa vain tarpeeseen. Jos kaikki jätejakeet lajiteltaisiin oikein, sekajätteeseen eli poltettavaksi, päätyisi mahdollisimman vähän materiaalia”, Linkola sanoo.
Joulun parhaat kierrätysvinkit
Alumiinivuoat ja -foliot: Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat metallinkierrätykseen.
Konvehtikääreet: hyvä nyrkkisääntö on, että jos konvehtikääreen voi rutistaa kasaan palloksi, se kuuluu metallijätteen joukkoon. Jos kääre palautuu normaaliin muotoonsa, se kuuluu sekajätteeseen.
Elintarvikepussit: muoviset leivonnaispussit kuten piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joululeipäpussit lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Myös muoviset juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä muovipakkauksiin.
Joulukortit: perinteisiä joulukortteja lähetetään joka vuosi miljoonia. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin joukkoon.
Joulukuusi: Kuivuneen kuusen voi esimerkiksi hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata kuusia varten vaihtolava, jolloin kuuset päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana. Joulukuusta ei tule laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie paljon tilaa, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kelpaa, vaan se tulee itse toimittaa jäteasemalle.
Jouluvalot: Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (mukaan lukien LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.
Juomapakkaukset: Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin. Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella muovipakkausten joukkoon. Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon.
Jouluruokien paistinrasva: Rasva ei kuulu viemäriin, sillä hyytynyt rasva tukkii putkiston. Kerää kinkun tai muiden jouluruokien rasvat jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai maitopakettiin. Tänäkin jouluna järjestetään Kinkkutemppu, jossa kinkkujen ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään erikseen ja niistä valmistetaan biodieseliä. Jos Kinkkutemppu-palautuspistettä ei löydy kotisi lähistöltä, sulje keräyspaketti ja laita se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan sekajätteeksi.
Kukkien kääreet ja kukat: Joulukukkien käärepaperit kuuluvat keräyskartongin tai muovipakkausten joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.
Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret: Kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä kynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.
Lahjapaperit: Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen.
Lamput: Energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. LED-lamput ovat SER–jätettä, jota kerätään esimerkiksi isoissa marketeissa tai kodinkoneliikkeissä.
Pakettinauhat: Kiiltävät ja muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.
Pakkaukset: Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin.
Paristot: Tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.
Uudenvuoden raketit: Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.
Uudenvuoden tina: Tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Tina eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Mikäli edellisvuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.
Lisää vinkkejä vastuullisempaan joulunviettoon: lt.fi/joulu
Myös Kierrätysbotti auttaa kierrätyspulmissa osoitteessa: lt.fi/kierrätysbotti