Kiinteistön jätehuollon tehokkuus on riippuvainen kiinteistön käyttäjistä. Jos heitä ei saa innostettua huolelliseen lajitteluun, jätehuollon kustannukset kohoavat tarpeettoman korkeiksi.
Yleensä suurin ongelma ei ole haluttomuus lajitella, vaan tiedon puute. Monelle kiinteistön käyttäjälle voi esimerkiksi olla epäselvää, miten kotitalousjätteen lajittelu ja käsittely eroavat yrityslajittelusta. Tähän voidaan vaikuttaa koulutusten avulla .
Kun kiinteistön käyttäjät ymmärtävät miksi kierrätys kannattaa, motivaatio lajitteluun kasvaa. Samalla jätehuollon kustannukset vähenevät, jätetila pysyy siistimpänä ja ympäristö kiittää. Positiivinen kierre on valmis.
Motivaatio kuitenkin laskee nopeasti, jos lajittelulle ei anneta kunnollista mahdollisuutta. Esimerkiksi syntypaikkalajittelu ei onnistu, ellei jokaiselle kiinteistössä syntyvälle jakeelle ole omaa keräysvälinettä .
Myös jätetilojen siisteydellä on merkitystä, koska likainen ja huonosti suunniteltu tila on omiaan lannistamaan ahkerimmankin kierrättäjän. Kun tietoa on saatavilla ja jätetilaan on miellyttävä mennä, kierrätyksellä on huomattavasti paremmat edellytykset onnistua.
Kiinteistön jätehuollon kehittämisessä kannattaakin ottaa huomioon vähintään nämä seitsemän asiaa:
1. Oikeaoppinen kierrätys
Sekajäte on jätteistä kalleinta, joten oikeaoppisella lajittelulla säästää rahaa. Jos kaipaat asiantuntija-apua oikeaoppisen kierrätyksen opastamiseen, käy tutustumassa Kiertotalousosaajiimme .
2. Syntypaikkalajittelu
Jätteet lajitellaan siellä, missä ne syntyvät, mikä varmistaa tehokkaan jätteiden hyödyntämisen ja edesauttaa saavuttamaan kierrätystavoitteet.
3. Jätetilan siisteys
Hyvään käyttäjäkokemukseen kannattaa panostaa, koska siisti ja selkeästi merkitty jätetila kannustaa kierrättämään. Siisteyttä voi ylläpitää huolehtimalla siitä, että jäteastioiden tyhjennysrytmi on riittävän tiheä, jolloin ne eivät pursuile yli tyhjennysten välissä, sekä pesemällä jätetilat säännöllisesti. Jos kaipaat erityisen tehokasta jätetilan puhdistusta, kannattaa tutustua kuumahöyrypesuun.
4. Tuhoeläinten torjunta
Kunnollinen astiasuoja estää rottien ja muiden tuhoeläinten pääsyn keräilyastioihin – sekä lisää paloturvallisuutta. Myös astioiden ja jätetilan siisteydestä huolehtiminen pesuin tuo käyttömukavuutta sekä pitää tuhoeläimet loitolla.
5. Paloturvallisuus
Vaarallisen jätteen joutuminen väärään lajitteluastiaan voi olla paloturvallisuusriski . Pidä siis huolta siitä, että jätetilaan on merkitty selkeästi, mitä materiaalia mihinkin keräysvälineeseen saa laittaa. Tämän lisäksi jäteastioiden sijoittelussa tulee ottaa huomioon paloturvallisuusmääräykset.
6. Työturvallisuus ja teknisten laitteiden käyttö
Jos käytössäsi on jätepuristin tai muita teknisiä laitteita, käyttäjät on koulutettava niiden käyttöön. Tärkeää on myös varmistaa, että teknisten jätehuoltolaitteiden lakisääteiset huollot on tehtynä.
7. Jätteen tuottajan selvilläolo- ja tiedonantovelvollisuusJätteistä tulee pitää kirjaa jos yritys täyttää yhdenkin näistä ehdoista:
Jätehuollon seuranta ja raportointi onnistuu helposti esimerkiksi Ympäristönetin avulla.
Lisää vinkkejä kiinteistön jätehuollon tehostamiseen saat Kiertotalousosaajiltamme . Osaajamme ovat erikoistuneita ratkaisemaan kiertotalouden haasteita ja auttamaan yrityksesi kohti entistä kestävämpää tulevaisuutta.