Taloyhtiöiden pihoilla käy nyt kevään tulleen kova kuhina ihmisten siirtyessä sisätiloista nauttimaan aurinkoisista kevätpäivistä. Kevät on oikea hetki laittaa taloyhtiön ulkotilat, pihat ja leikkialueet kuntoon, jotta lapset ja aikuiset viihtyvät paremmin ulkona. Mieti myös, voisiko pihan uudistaa osittain luonnonmukaiseksi sekä käyttäjiensä näköiseksi.
Jokakeväinen viheralueiden kunnostus on mainio hetki miettiä pihan tarkoituksenmukaisuutta ja käyttäjien tarpeita. Pihan kehittäminen on pitkäjänteistä työtä.
Mikäli taloyhtiössä asuu paljon lapsiperheitä, leikkialueet ovat ehdottomia. Niitty, grillikatos ja kuntoiluvälineet puolestaan palvelevat pihan käyttäjien tarpeita paremmin, kun asukkaiden keski-ikä nousee yli 50 vuoden.
L&T:n kiinteistöhuollossa viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö Satu Sokkinen pitää tärkeänä, että taloyhtiön pihat ja viheralueet ovat käyttäjiensä näköisiä ja oloisia. Tällöin niitä käytetään ja arvostetaan enemmän.
“ Viheralueet vaikuttavat kiinteistön arvoon siinä missä pesutupa ja saunakin. Viheralueen koko on moninkertainen verrattuna kiinteistöön. Esimerkiksi 1 000 neliön kiinteistön tontin pinta-ala voi olla 5 000 neliömetriä. Tätä tilaa kannattaa hyödyntää muuhunkin kuin pysäköintiin.”
Luonnonmukainen vihreä ja vehreä piha vaimentaa metelin ja heikentää saasteiden vaikutusta ja muuttaa hiilimonoksidin hapeksi. Paikka voi olla paljon muutakin kuin englantilainen nurmikko tai aurinkokuninkaan muotopuutarha.
“Nurmikon määrää voi vähentää ja niityn lisätä. Pihalle voi istuttaa puita, pensaita ja niittyä. Näin viheralue on kaunis ihmisen silmään, ja myös eläimet ja hyönteiset viihtyvät siellä”, Sokkinen kertoo.
Sokkinen sanoo, että avuksi kannattaa ottaa viherpalveluiden asiantuntija , kun lähtee päivittämään piha-alueen käyttötarkoitusta tai muuttamaan sitä luonnonmukaiseksi.
Ammattilainen selvittää käyttäjien tarpeet ja mikä on kaavoituksen mukaan mahdollista. Lisäksi tarvitsee huomioida alueen turvallisuus sekä talvikunnossapidon ja rakennuksen ylläpidon vaatimukset.
“Suunnittelun merkitys korostuu, sillä muutokset edellyttävät erityisosaamista. Käyttäjät kannattaa ottaa mukaan ja miettiä yhdessä, miten kestävä kehitys huomioidaan suunnittelussa”, Sokkinen kertoo.
Liikkeelle voi lähteä pienistä muutoksista: istutetaan puita, muutetaan nurmi niityksi ja vaihdetaan hoitoluokitusta. Niitty ei kuitenkaan synny niin, että nurmi jätetään leikkaamatta. Se pitää rakentaa: maa köyhdytetään, jotta nurmikukat saavat otolliset kasvuolosuhteet.
Sokkinen muistuttaa, että kiinteistöllä on velvollisuus huolehtia sadevesistä, eikä niitä saa johtaa katualueelle. Vesien ohjauksella ja hallinnalla vältetään kosteusongelmat ja varmistetaan rakennusten ja asukkaiden turvallisuus. Viheralueita voi hyödyntää hulevesien imeyttämisessä.
Sokkisen mukaan suunnittelijan tehtävä on ohjata tekemistä ja koota tietoa päätösten pohjaksi. Asiantuntija varmistaa myös hankkeen taloudellisen järkevyyden.
“Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Muutokset voidaan vaiheistaa: tehdään tämä tänä vuonna ja nämä jutut seuraavien vuosien aikana. Jos tuloksia halutaan nopeasti, lähdetään liikkeelle tärkeimmistä kohdista ja edetään sieltä kohti reuna-alueita.”
Vaikka alueet osin olisivatkin luonnontilaisia, nekin tarvitsevat hoitoa. Kiinteistöhuolto voi kaivata perehdytystä, sillä luonnonmukaista pihaa hoidetaan eri tavoin kuin perinteistä puutarhaa.
Erilaiselta näyttävä piha saattaa vaatia myös käyttäjiltä totuttelua.
“Ihmiset hakevat turvaa rakennetusta ympäristöstä. Olemme vieraantuneet luonnosta, joten uuden ajattelutavan sisäistäminen vie aikansa”, Sokkinen toteaa.
Sokkinen sanoo, että niin ihmiset kuin luonto pitää huomioita. Hyvä piha on viihtyisä ja monikäyttöinen. Tonttia voidaan hyödyntää myös kierrätyksessä ja hiilivarastona.
“ Viherpalveluita ei voi ostaa suoraan kaupan hyllyltä . Viheralueiden hoitaminen ja suunnittelu on pitkäjänteistä työtä, jossa tarvitaan luotettava kumppani. Se on palveluntarjoajan, asiakkaan ja asukkaiden yhteinen matka.”
Kun piha on hyvässä kunnossa, asukkaat voivat keskittyä nauttimaan viheralueista ja ulkoilmasta. Kunnostamiseen käytetty aika ja resurssit ovat investointi taloyhtiön asukkaiden viihtyisyyteen.