Hyvin huollettu jätepuristin säilyy toimintakuntoisena 6-15 vuotta – käyttömäärästä riippuen. Seuraamalla laitekannan kuntoa ja ennakoimalla, milloin on aika vaihtaa uuteen, voidaan säästää suuri summa rahaa.
Paalainten ja puristinten elinkaarikustannukset muodostuvat ostohinnasta, suunnitelluista huolloista ja vikakorjauksista. Kaikissa näissä voi säästää, kunhan tietää, mitä tekee:
- Ostohinta: silloin kun palveluntarjoajalla on tiedossa syntyvien jätejakeiden laatu ja määrä, osaa hän suositella asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvaa ratkaisua. Näin ostoskoriin ei aina päädy markkinoiden kallein, vaan optimaalisesti tehokkain ratkaisu.
- Suunnitellut huollot: lain mukaan paalaimet ja puristimet on huollettava säännöllisesti. Ennakoiva huolto kannattaa, koska parhaimmillaan se ehkäisee yllättäviä vikoja (jotka voivat tulla yllättävän kalliiksi).
- Vikakorjaukset: kun näitä alkaa ilmetä liian usein, on aika vaihtaa uuteen paalaimeen tai puristimeen. Muuten korjauksiin ja jätehuollon tehottomuuteen voi kulua enemmän rahaa kuin uuden laitteen hankintaan.
Ennakoiva ylläpito säästää rahaa
Siinä missä ostohinta ja lakisääteiset huollot ovat ennakoitavissa vuosibudjetissa, vikakorjaukset ovat aina yllättävä menoerä. Pahimmassa tapauksessa ne voivat kustantaa enemmän kuin laitteen reaaliarvo.
Yksi tehokkaimmista keinoista alentaa paalainten ja puristinten elinkaarikustannuksia onkin varmistaa, että yllättäviä vikakorjauksia tulee mahdollisimman vähän. Tämä onnistuu esimerkiksi ennakoivan laitekannan ylläpidon avulla.
Ennakoivassa laitekannan ylläpidossa laitteiden kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti yhdessä palveluntarjoajan kanssa, ja laitteet vaihdetaan suunnitelmallisesti uusiin. Näin yllättäviltä kustannuksilta vältytään, ja tulevat laiteinvestoinnit voidaan ottaa hyvissä ajoin huomioon vuosibudjetissa.
Tunnista vikatilanteet ja reagoi ajoissa
Koneen vuosimallin lisäksi kannattaa tarkkailla muutoksia kuormapainossa ja vikataajuuksissa. Esimerkiksi alentunut kuormapaino kertoo laitteen suorituskyvyn heikkenemisestä. Vähitellen puristin jaksaa puristaa yhä pienemmän määrän jätettä, jolloin tyhjennyksiä tehdään useammin ja jätehuollon kustannustehokkuus laskee.
Toinen varma merkki lähestyvästä elinkaaren päästä on normaalia useammin ilmenevät viat. Jos hydrauliikkavuotoja ja sähkövikoja syntyy tiheään tahtiin, uuden laitteen hankinnasta tulee nopeasti ajankohtaista. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että jos korjaustarpeita alkaa olla vuosittain, se on jo liikaa.
Akuutti vika voi ilmoittaa itsestään myös poikkeavana äänenä: paalaimissa ja puristimissa on muoviosia, joiden tehtävänä on estää metallin hankautuminen metalliin. Kun muovi vähitellen kuluu, metalliosien hankautuminen aiheuttaa normaalista poikkeavia ääniä, eikä mene kauaakaan, kun koneen elinkaari romahtaa.
Ennakoivan ylläpidon tavoitteena on, että laite vaihdetaan suunnitellusti uuteen hyvissä ajoin ennen akuuttia tarvetta.
Jätehuoltoa johdetaan tiedolla
Ennakointi vaatii tuekseen tietoa. Mitä useammasta kanavasta sitä kerätään, sitä paremmin kokonaiskuva jätehuollon tehokkuudesta hahmottuu. Silloin kun kaikki jätehuollon palvelut ostaa yhdeltä toimijalta, tietoa on saatavilla useista eri lähteistä.
Toiminnan kehittäminen ja optimointi yhdessä palveluntarjoajan kanssa on helpompaa, koska voidaan keskittyä kokonaisuuteen yksittäisten suoritteiden sijaan.