Artikkelit

Ennakoiva kiinteistönhuolto auttaa välttämään kalliita yllätyksiä

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | May 3, 2022 8:45:00 PM

Kiinteistönhuoltoon liittyy paljon sesonkeihin ja vuodenkiertoon liittyviä ennakointeja ja toimenpiteitä. Kun alkavaa kautta ennakoidaan suunnitelmallisesti ja siihen valmistaudutaan oikeaan aikaan, sujuu kiinteistön käyttö miellyttävämmin ja kustannustehokkaammin.

Mitä kiinteistöissä tulisi tehdä juuri nyt, jotta kevät- tai syyskausi alkaisi  kiinteistöissä mahdollisimman jouhevasti?

Kiinteistönhuollon aluejohtaja Ari Saarelainen vastaa Lassila & Tikanojan Itä- ja Keski-Suomen alueesta. Hänen vastuualueensa sisältää koko kiinteistönhuollon palvelutarjonnan ulkoaluetehtävistä aina teknisen kiinteistöhuollon tehtäviin ja elinkaarenhallintaan saakka. Ari kertoo, mitä kiinteistönhuollossa kannattaa eri sesongeissa ottaa huomioon.

Kevään ja kesän perustyöt: lämmityskausi päättyy, ulkotyökausi alkaa

Vuodenajat näkyvät kiinteistönhuollossa selkeästi. Toisaalta myös maantiede vaikuttaa huoltojen aikatauluihin: usein Etelä-Suomessa jo leikataan viheralueita samaan aikaan, kun pohjoisessa huolehditaan vielä viimeisistä lumenajoista.

Kesäkauden alussa työlistallamme on tyypillisesti paljon piha- ja ulkoalueen hoitoon liittyviä tehtäviä. Korjaamme mahdolliset talven aiheuttamat vauriot pihasta ja varusteista, sekä tarkistamme ja huollamme pihavarusteet kuten esim. aidat, lämmitystolpat, reunakivet, sadevesikaivot ja pinnoitteet. Lisäksi kevääseen ja alkukesään kuuluvat paikkausistutukset, istutusten hoito ja rikkakasvien torjunta. Olemme siirtyneet glyfosaattia sisältävistä torjunta-aineista kokonaan ympäristöystävällisiin tuotteisiin , mikä on iso ja merkittävä vastuullisuusnäkökulman huomioiva uudistus viherlueiden hoidossa.

Teknisen huollon ajankohtaisia töitä ovat lämmityskauden päättymiseen liittyvät asiat: lämmönvaihtimet ja -säätimet sekä rakennusautomatiikka tarkistetaan, jotta kiinteistö toimii mahdollisimman energiatehokkaasti ja vähäisellä hiilijalanjäljellä. On tärkeää huomioida jo ennen kuin sää ja sen myötä myös kiinteistöt ja toimitilat alkavat lämmetä, että ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen liittyvät toimilaitteet täytyy tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa.

Lomakausi on paras aika syksyä valmisteleville huoltotöille

Kesällä kannattaa huoltaa kiinteistöt, joiden käyttöaste on kesäkaudella vähäistä: esimerkiksi toimistokiinteistöt, koulut ja virastot. H uoltaminen ja korjaustyöt onnistuvat parhaiten, kun kiinteistön käyttäjät eivät ole paikalla. Näin taataan tilojen käyttäjille työrauha ja häiriöttömyys työpisteillä.Toinen selkeä kesän työkokonaisuus on kattojen ja räystäiden tarkistus- ja huoltotyöt , joita ei talvisin voi tehdä.

Kesälomakaudella on hyvä tehdä myös töitä, jotka vaikuttavat toimistokiinteistöjen työpisteisiin ja niiden kuntoon syksyn alkaessa.

Hyvä esimerkki tästä on toimistotilojen valaisinhuolto: monissa virastoissa ja toimistotiloissa alkavat lomat pyöriä juhannukselta, eli työtä voidaan tehdä häiritsemättä toimiston normaalia arkea. Työpisteitä voidaan tarvittaessa kierrättää eikä kiinteistön käyttäjien työ häiriydy.

Toinen selkeä kesän työkokonaisuus ovat sään sanelemat kausityöt. On selvää, että näihin kuuluvat kattojen ja räystäiden tarkistus- ja huoltotyöt, siis työt ja tehtävät, joita yksinkertaisesti talvisin ei voida tehdä.

Kesälomakausi näkyy myös asunto-osakeyhtiöissä. Siinä missä toimistokiinteistöissä on fiksua aloittaa kesäkauden työt heti kesäkuussa, kannattaa kerrostalojen työt ajoittaa heinäkuun alkuun. Rappukäytävien ja lattioiden huollot, ikkunanpesut ja esimerkiksi saunaremontit kannattaa tehdä silloin, kun suurin osa asukkaista lomailee. Sopivin aika on heinäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Ennakoinnilla vältetään yllättävät korjaustarpeet

Ennakoiva kiinteistönhuolto on äärettömän tärkeää, etenkin elinkaarihallinnan ja -ajattelun pohjalta. Kiinteistön toimilaitteiden käyttöiän ja tätä kautta kustannusten, sekä tulevaisuuden investointitarpeiden kannalta on varmistuttava oikea-aikaisesta ja riittävästä huollosta. LVIS- järjestelmien lämmitys, ilmanvaihto-, jäähdytys- ja kiinteistönohjauslaitteiden huoltosuunnitelmia kannattaa tarkistaa aika-ajoin myös laitetoimittajien ja kiinteistöhoidon kanssa myös suhteessa kiinteistön tämän hetkiseen käyttöön. On ensiarvoisen tärkeää varmistua myös siitä, että huoltosuunnitelmat palvelevat juuri tämän kiinteistön tarpeita.

Jos esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimia ei vaihdeta säännöllisesti, kiinteistön energiankulutus ja kustannukset saattavat kasvaa pelkästään tästä vaikutuksesta jopa 15–20 %. Tämä kaikki voidaan välttää huoltamalla ilmanvaihtokoneet ja toimilaitteet oikeaan aikaan. Säännöllisellä huoltamisella on positiivinen vaikutus myös kiinteistön käyttömukavuuteen ja viihtyvyyteen sekä kiinteistön ja toimilaitteiden käyttöikään.

Ennakoivilla toimenpiteillä varmistetaan laitteiden toimivuus ja energiataloudellisuus – ja tietysti myös pidennetään laitteiden ja koko kiinteistön käyttöikää.

Lue lisää : Vähäisellä käytöllä olevan kiinteistön huoltovinkit – harkitse nyt ainakin näitä!

L&T:n kiinteistönhuolto toimii

Ennakoivien huoltotoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus sujuu asiakkaan kanssa yhteistyössä ammattitaidolla työturvallisuutta unohtamatta. Hoidamme töiden suunnittelun ennakoidusti ja aikataulut sovitetaan niin, että työntekijämme tavoittavat tarvittaessa toimialojen erikoisosaajat näppärästi työkohteilla myös etäyhteyksin työn suoritusaikana.

Kun huoltotoimenpiteitä ennakoidaan, sekä poikkeuksiin ja mahdollisiin muutoksiin varaudutaan. Samalla varmistutaan etteivät työt ruuhkaudu ja huoltosuunnitelman noudattaminen sovitussa aikaikkunassa onnistuu.

Olisiko nyt oikea aika aloittaa kiinteistösi valmistelu kohti tulevaa kautta? Ota yhteyttä tällä yhteydenottolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 636 7000 ja aloitetaan ennakoivien toimenpiteiden suunnittelu yhdessä!