Artikkelit

EU-taksonomia tähtää ympäristövaikutusten vähentämiseen: näin se vaikuttaa yrityksiin

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Oct 17, 2024 6:00:00 AM

Mitä ympäristöystävällisemmin yritys toimii, sen helpompaa ja sen halvempaa sen on saada rahoitusta. Näin toimii EU-taksonomia, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Kysyimme L&T:n Head of Sustainability Senja Forsman-Kataiselta ja kiinteistöpalveluiden kehityspäällikkö Jenni Söderströmiltä, miten taksonomiaraportointi vaikuttaa yrityksiin ja mitä raportoinnissa on otettava huomioon.

Taksonomiavaatimukset laajentuvat vuosittain

EU-taksonomialla, eli kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän regulaatiolla, tarkoitetaan asetusta siitä, miten yritykset saavat tulevaisuudessa rahoitusta kestävän taloudellisen toimintansa perusteella. Tarkoitus on ohjata rahoitusta niin, että se auttaa päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. 

Vuonna 2021 raportoinnissa yrityksiltä edellytettiin tietoa taksonomiakelpoisten taloudellisten toimintojen osuudesta liikevaihdosta, pääomamenoista ja toimintamenoista. Taksonomiakelpoisia ovat sellaiset toiminnot, jotka ovat Ilmastosäädöksen piirissä. Vuodesta 2022 alkaen yhtiöt ovat arvioineet kelpoisuuden lisäksi myös taksonomianmukaisuutta.

Taksonomianmukaisuus edellyttää, että:

  • taksonomiakelpoiset toiminnot täyttävät yksityiskohtaiset tekniset arviointikriteerit
  • eivät aiheuta haittaa muille ympäristötavoitteille ja
  • noudattavat taksonomia-asetuksessa määriteltyjä vähimmäistason sosiaalisia suojatoimia.

"Taksonomiavaatimukset ovat laajentuneet vuosittain. Ensimmäisessä aallossa määrittelyt liittyivät ilmastonmuutokseen ja siihen sopeutumiseen. Neljä muuta ympäristökriteeriä julkaistiin loppuvuodesta 2023 ja ne liittyvät kiertotalouden edistämiseen, jätteiden vähentämiseen, biodiversiteetin ja ekosysteemien suojeluun sekä vesien ja merialueiden hyvinvoinnin edistämiseen", Forsman-Katainen sanoo. 

Tiukka määrittely tukee vähäpäästöisyyttä

EU-taksonomian määrittely on tiukka ja se on tehty tarkoituksella kattamaan todella vähäpäästöisiä toimintoja. Taksonomianmukaisuudesta raportointi tuli vuonna 2022 pakolliseksi finanssialan yrityksille sekä yli viidensadan työntekijän listatuille yrityksille.

”Toki myös pienempien yritysten etu on kommunikoida proaktiivisesti siitä. On hyvä signaali, jos yhtiö pyrkii vähentämään oman toimintansa päästöjä riippumatta siitä, mahtuuko se taksonomian kriteeristöön vai ei. Ylipäätään kaikki se työ, jolla pyritään vähentämään päästöjä, on arvokasta. Yrityksillä on monia muitakin keinoja osoittaa, että niiden liiketoiminta on vastuullista”, Forsman-Katainen sanoo. 

Jatkossa myös pankit saattavat kaivata tarkempaa tietoa siitä, miten potentiaalisesti rahoitettavan yrityksen toiminta suhteutuu taksonomiaan.

L&T raportoi taksonomianmukaisuuttaan kolmatta kertaa vuonna 2024

L&T:llä taksonomia-asetus nähdään tervetulleena osana määrittämään yritysten vastuullisuustyötä, sillä EU-taksonomia antaa konkreettiset puitteet nopeuttaa yrityksissä ja yhteiskunnissa kehitystä, jolla ympäristövaikutuksia saadaan vähennettyä.  

Lassila & Tikanoja raportoi taksonomianmukaisuuttaan ensimmäistä kertaa vuodelta 2022. Vuonna 2023 L&T:n toiminnasta 17 % täytti taksonomianmukaisuuden kriteerit.  

Forsman-Katainen muistuttaa, että taksonomiatyö kehittyy koko ajan. L&T:n taksonomiaraportointi kattaa ilmastonmuutoksen lisäksi kiertotalouden, saastumisen ja veden käytön. 

”Nämä ovat isoja kokonaisuuksia ja ottavat aikansa. Monet kriteerit ovat vielä tulkinnanvaraisia ja niissä haetaan yhteistä näkemystä. Lisäksi vaatimusten huomioiminen saattaa vaikuttaa tai aiheuttaa muutoksia taloudellisiin raportointijärjestelmiin.”

Vastuullisuuteen tehdyt panostukset ovat osa riskienhallintaa

Taksonomia tuo yritykselle mahdollisuuden hakea edullisempaa rahoitusta ja lisätä kiinnostusta sijoittajien silmissä. L&T:n kiinteistöpalveluiden vastuullisuuden kehityspäällikkö Jenni Söderström näkee, että tämän lisäksi panostus vastuullisuuteen on myös riskienhallintaa ja mainekysymys. 

”Esimerkiksi kiinteistöpalvelualalla asiakkaamme jo vaativat vastuullisia kumppaneita ja läpinäkyvyyttä liiketoimintoihin. Taksonomia on yksi tapa osoittaa vastuullisuutta ja mahdollistaa myös vertailua yritysten välillä”, Söderström sanoo. 

Kyetäkseen identifioimaan omasta toiminnasta taksonomiaan vaikuttavat osa-alueet, tulisi Söderströmin mukaan tuntea taksonomiaraportoinnin vaatimukset liiketoiminnan tuntemisen lisäksi.

"Nämä osaamiset eivät välttämättä asu samassa henkilössä, joten yrityksen on hyvä ottaa eri sidosryhmien edustajia vastuullisuudesta, hankinnasta, liiketoiminnasta ja taloudesta mukaan taksonomiamäärittelyyn", Söderström muistuttaa. 

Taksonomianmukaisuus kohdistaa huomion myös hankintoihin

Taksonomiamukaisuuden kasvattamiseksi on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi siihen, mitä tuotteita ja palveluita hankitaan ja miten. Söderströmin mukaan henkilöstön kouluttaminen ja  avoin keskustelu tavarantoimittajien kanssa ovat avainasemassa, jotta hankinnoissa osataan tehdä oikeita päätöksiä.

"Esimerkiksi valaistuksen uusiminen energiatehokkaammaksi ei täytä automaattisesti taksonimianmukaisuuden kriteereitä, vaan LED-valaisimien tulee olla energiatehokkuusluokaltaan A tai B. On tärkeää, että tämä tieto on kaikilla hankintaan osallistuvilla", Söderström havainnollistaa. 

Yhtä tärkeää on myös todentaa raportoinnissa, miten teknisiä kriteereitä huomioidaan hankinnoissa.

"Yleensä mittaamisen aloittaminen jo itsessään tuottaa kehitystä parempaan", Söderström muistuttaa. 

Järjestelmät on rakennettava tukemaan raportointia

Oman liiketoiminnan pilkkominen taksonomiakelpoiseksi ja taksonomianmukaiseksi voi olla haasteellista, sillä järjestelmiä ei usein ole rakennettu erottelemaan näitä toimintoja muusta liiketoiminnasta. Usein joudutaan tekemään viilauksia myös talous- ja toiminnanohjausjärjestelmiin.

"Tällä hetkellä käytössämme olevat järjestelmät eivät tue raportointia, ja raportointi tulee tehdä pääasiassa manuaalisesti. Raportointia tulisi kehittää niin, että järjestelmästä saa suoraan tiedot taksonomiakelpoisesta liikevaihdosta. Viemällä taksonomiakelpoiset toiminnot raportointijärjestelmän tehtäviin ja tuotteisiin saadaan paremmin automatisoitua raportointia. Ja samalla saadaan myös tieto siitä, täyttyvätkö toimintaa koskevat vaatimukset", Söderström pohtii. 

Toinen tärkeä kokonaisuus on toiminnan kehittäminen niin, että se tukee taksonomianmukaisuutta. Söderströmin mukaan käytännössä kyse on datalla johtamisesta –  eli siitä, että tarvittava tieto tuodaan päätöksenteon yhteyteen.

Söderström odottaa mielenkiinnolla, miten taksonomianmukaisuuden seuranta saadaan automatisoitua ja kuinka sen vaikutukset näkyvät taksonomianmukaisuuden kasvussa. 

Entä millaisia vinkkejä hän antaa muille taksonomien kanssa työskenteleville?