Lämmön talteenotto on todella kannattavaa sekä kustannus- että ilmastomielessä. Vielä tärkeämpää on kuitenkin varmistaa, että kiinteistöä ei lämmitetä ja jäähdytetä samanaikaisesti.
Mökillä on ihanan rauhallinen tunnelma, hyvää ruokaa ja pari purkkia sihijuomaa. Saunakin on lämpiämässä; kiukaan tulipesä on täytetty kuivilla koivuklapeilla ja vedenlämmitin on täytetty viimeistä piirua myöten.
Koivuklapien pääasiallinen tehtävä on lämmittää kiuaskivet ja saunan sisäilma. Klapit hoitavat homman oikein mallikkaasti, jopa niin hyvin, että tehtävän jälkeen iso osa palamisen lämpöenergiasta on edelleen savukaasuissa.
Kiuassuunnittelijat ovat onneksemme olleet niin järkeviä, että kiukaan yhteyteen on asennettu saunojia ilahduttava vedenlämmitin, jossa kylmä vesi lämmitetään lähelle kiehumispistettä. Järjestelyn avulla taivaalle matkalla ollut lämpö saa paremman käyttökohteen, eikä pesuvettäkään tarvitse erikseen lämmittää.
Ahkerimmat makkaransyöjät ja lämmönhamstraajat ovat lisäksi oivaltaneet, että kiukaan jäännöslämpöä voi hyödyntää vaikkapa makkaranpaistossa tai pyyhkeiden kuivatuksessa!
Sama logiikka lämmön talteenotossa toimii myös suurissa kiinteistöissä: ylijäävä lämpö hyödynnetään uudelleen lämmityksessä. Esimerkiksi talvisin energiaa palaa, kun pakkasilma lämmitetään noin 20-asteiseksi. Lämmöntalteenottolaitteiston avulla ilmanvaihdon lämmityslasku voidaan tavanomaisesti vähintään puolittaa.
Ylijäänyttä lämpöä voidaan kanavoida myös toiseen käyttötarkoitukseen: sähkötoimisten jäähdytyslaitteiden lauhdelämpöä voidaan siirtää lämmitettäviin tiloihin. Kotioloissa tällainen lämmön talteenotto toteutuu talvisin jääkaapin tai pakastimen toimesta.
Isommassa mittakaavassa kannattavuus saavutetaan vasta kun lauhdelämpöä syntyy suuria määriä, ja sille on sijoituspaikka myös kesällä. Esimerkiksi kauppakeskuksen , ison toimistokiinteistön , logistiikkakeskuksen tai pakastevaraston jäähdytyksen lauhdelämpöä voidaan talteenottaa kaukolämpö- tai jäähdytysverkkoon.
Kiinteistöjen ilmanvaihdossa käytetyillä lämmöntalteenottolaitteilla voidaan parantaa jäähdytettyjen tilojen energiatehokkuutta myös kesällä. Lämmön talteenotto toimii tällöin käänteisesti, eli huoneilmaa lämpimämpää ulkoilmaa jäähdytetään viileän talteenottopatterin avulla.
Tällöin auringon lämmittämän tuloilman energiaa siirretään takaisin pihalle jo ennen tuloilman jäähdyttämistä. Temppua kutsutaan kylmän talteeonotoksi, ja sen avulla energialasku sekä ilmastokuorma pienenevät huomattavasti.
Suomen teollisuudessa on paljon hyödyntämätöntä hukkalämpöä. Yrityksillä on lämmön talteenoton avulla mahdollisuus parantaa kannattavuuttaan ja tukea ilmastotavoitteitaan merkittävällä tavalla.
Esimerkiksi Pauligin kahvipaahtimolla Vuosaaressa on päätetty investoida laitteistoon , joka siirtää todella suuren määrän kahvin paahdosta ylijäävää lämpöä Helsingin kaukolämpöverkkoon. Näin aiemmasta hukkalämmöstä syntyy talteenoton kautta käyttökelpoista kiertolämpöä, jolla on osansa Helsingin lämmitysongelman ratkaisussa.
Vastaavanlaisia ison mittakaavan lämmöntalteenottoprojekteja tulee jatkossa ponnistamaan esiin tiuhaan tahtiin. Jos siis etsit kumppania yrityksesi energiansäästötalkoisiin, ota yhteyttä L&T Smartti -energiapalveluun !
L&T Smartti -energiapalvelun asiantuntijat havaitsevat mahdolliset ongelmatapaukset jo kohdekäynnin aikana, ja selvittävät samalla, onko hukkalämmön talteenotto teknis-taloudellisesti kannattavaa.
Haluatko jatkaa lukemista? Tässä sarjassa aiemmin ilmestynyttä: