Siirry sisältöön

Vinkki

Jätetilat pysyvät siisteinä astioiden tyhjennysrytmiä optimoimalla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jätetilat pysyvät siisteinä astioiden tyhjennysrytmiä optimoimalla</span>

Koronaviruksen aiheuttamat erityisolosuhteet vaikuttavat monen muun asian ohessa myös siihen, miten jätteet jakaantuvat kotitalouksien ja liikekiinteistöjen kesken. Jäteastioiden tyhjennysrytmiä ja astioiden määrää säätämällä jätehuoneet pysyvät siisteinä niin taloyhtiöissä kuin toimistorakennuksissakin.

Koronaviruksen aiheuttamien eristystoimien vuoksi monet ihmiset viettävät nyt aikaa enemmän kodeissaan kuin tavallisesti, ja ne ketkä voivat, ovat päivisin työpisteen sijaan kotitoimistolla etätöissä. Tämä näkyy myös taloyhtiöiden jätehuoneissa ja -pisteillä, joissa astiat täyttyvät normaalia tiuhempaan tahtiin kun myös jätemäärät lisääntyvät.

Vastaavasti toimistokiinteistöt saattavat ammottaa tyhjyyttään eikä jätteitä synny, eikä kauppakeskuksienkaan jätehuoneisiin kerry vastaavalla tavalla tavaraa kuin normaalina aikana. Mitä tämä tarkoittaa jätehuoneiden siisteydelle ja jäteastioiden tyhjennysrytmille?

Liikekiinteistöissä jäteastioiden tyhjennys ei ole säästön paikka

Poikkeusoloissa etätyöt ovat lisääntyneet, kahvilat ja ravintolat pyörivät normaalia pienemmällä kapasiteetilla ja toimistot ovat tyhjillään. Jätettä ei siis kerry samalla tavalla liikekiinteistöjen jäteastioihin.

Monelle tulee varmasti mieleen tyhjennysrytmien harventaminen poikkeustilanteessa. Tässä pitäisi kuitenkin muistaa hygieenisyys ja siisteys – vaikka jätettä syntyy vähemmän, tyhjennysrytmiä ei ole syytä harventaa, sillä jätteet alkavat haisemaan mitä pidempään ne muhivat astioissa.

Huolellinen lajittelukaan ei pelasta säännölliseltä tyhjennykseltä – myös lajiteltujen jätteiden joukossa saattaa olla mukana seka- ja biojätettä, jotka voivat aiheuttaa pidemmän päälle hajuhaittaa. Jäteastioiden tyhjennys tulisi siis tehdä normaalilla rytmillä siitäkin huolimatta, että jätemäärät pienenevät poikkeusoloissa.

Missään tapauksessa tyhjennystä ei kannata jättää kokonaan pois, sillä se voi aiheuttaa muun tyyppisiä, hankalammin poistettavia ongelmia kiinteistölle ja kiinteistön käyttäjille, kuten haittaeläimiä ja sitkeitä hajuhaittoja, jotka vaativat lopulta mittavampia toimenpiteitä. Poikkeusoloissakin liikekiinteistöjen jätehuoneet ja -tilat pitää pystyä pitämään siisteinä ja hygieenisinä.

Taloyhtiöissä jätemäärät kasvavat

Taloyhtiöiden jäteastioiden määrä ja tyhjennysrytmi ovat normaalioloissa mitoitettu ottamaan huomioon sen, että ihmiset ovat useimmiten päivisin töissä. Jätehuoltomääräykset määrittävät minimivaatimukset, mutta tyhjennysrytmi määräytyy tietenkin kotitalouksista muodostuvien jätteiden määrän mukaan.

Poikkeusoloissa etenkin isännöitsijäpuolella on syytä olla nyt siis valppaana, jotta huomioidaan jätehuollon ja lajittelun toimivuus myös silloin kun ihmiset ovat tavallista enemmän kotona ja jätettä kertyy kotitalouksissa enemmän. Jätehuoneen siisteys tulisi olla aina sellaisella tasolla, että sitä on miellyttävä käyttää.

Pahimmillaan epäsiisti ja ylitsepursuava jätekatos tai -huone voi aiheuttaa henkilö- ja työturvallisuusriskejä, kun roskapusseja ei saada mahtumaan jäteastioihin ja näin asiallisesti ja turvallisesti eteenpäin. Jätehuollon ammattilaiset osaavat ottaa huomioon erilaiset riskit jätteitä käsitellessään, mutta maallikolle ei välttämättä tule mieleen jäteastialle tietään raivatessaan, että roskapusseissa saattaa olla esimerkiksi lasin- tai peilinsiruja.

Likaisesta jätehuoneesta haittaeläinten pitopöytä

Jätehuollon näkökulmasta taloyhtiöissä saattaa olla koronainfektoituneita asukkaita, tunnistettuja ja tunnistamattomia tapauksia. Kun ihmiset sairastavat kotona, jätteen mukana päätyy roskien joukkoon myös esimerkiksi käytettyjä nenäliinoja. Nämä eivät sinänsä aiheuta tartuntavaaraa, kun ne on käsitelty asianmukaisesti.

Mikäli jäteastiat ovat kuitenkin ääriään myöten täynnä, tällaisia roskia voi olla vaikea hävittää ohjeiden mukaisesti. Vaikka roskapussi olisikin oikeaoppisesti tiiviisti suljettu, jos se ei mahdu jäteastiaan, on se muiden asukkaiden tiellä.

Myös haittaeläimet vainuavat pitopöydän syntyneen, kun roskapussi jää jätehuoneen lattialle, ja saattavat käydä levittelemässä roskat lähiympäristöön. Näin voidaan joutua myöhemmin torjumaan esimerkiksi rottaongelmaa.

Tyhjennysrytmiä ja astioiden määrää optimoimalla siisti lopputulos

Vaikka jätteiden tyhjennysrytmin harventamista ei liikekiinteistöissä ja toimistotaloissa suositella, jäteastioiden määrää kannattaa kuitenkin miettiä, mikäli poikkeustilanne jatkuu pitkään. Kun esimerkiksi bio- tai energiajätettä ei synny samoja määriä yritystoiminnasta, osan astioista voi jättää harkiten pois, jolloin jätehuoneessa on myös vähemmän huollettavia astioita.

Poikkeusoloissa taloyhtiöiden ratkaisu ongelmaan voi olla jäteastioiden lisääminen. Kun jäteastioita lisätään, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että jätemäärät kasvavat kaikissa jätelajeissa. Kotona eristyksissä olevat ihmiset tilaavat esimerkiksi verkkokaupasta enemmän tavaraa, jolloin muovi- ja kartonkijätteen määrä lisääntyy.

Jäteastioiden määrän lisääminen voi kuitenkin olla haastavaa, jos jätehuoneessa ei ole enempää tilaa. Tällöin nimenomaan jäteastioiden tyhjennysrytmiä tihentämällä saadaan taloyhtiöiden jätehuoneet pysymään siisteinä ja käytettävinä myös poikkeusoloissa.

Jos olet L&T:n asiakas, voit muuttaa tyhjennysrytmejä tai tilata uusia jäteastioita helposti Oma L&T:n kautta.

Tutustu Oma L&T:hen tästä

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.