Käytettyä voiteluöljyä voidaan kierrättää helposti öljyn raaka-aineeksi. L&T kerää jäteöljyjä, mutta käyttää myös siitä jalostettuja tuotteita omissa ajoneuvoissaan ja laitteissaan.
Jäteöljyjä syntyy autokorjaamoilla autojen öljynvaihdossa, mutta samoin myös kaikista polttomoottorilla käyvistä laitteista: mopoista, mönkijöistä, ruohonleikkureista, perämoottoreista ja kuorma-autoista. Kaikki jäteöljy on kierrätettävää ja oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää lähes rajattomasti.
L&T kerää vuosittain autokorjaamoilta, teollisuudesta ja yrityksiltä tuhansia tonneja jäteöljyjä ja toimittaa ne kierrätykseen puhdistettavaksi uutta käyttöä varten öljyteollisuuden raaka-aineena.
– Käytämme myös omassa kalustossamme kierrätettyä voiteluöljyä. Se säästää luontoa ja toteutamme näin kiertotaloutta käytännössä omassakin toiminnassamme. Haluamme olla suunnannäyttäjä, sanoo kehityspäällikkö Jouni Övermark L&T:ltä.
Kierrätettyä öljyä on testattu menestyksekkäästi L&T:n raskaissa ajoneuvoissa ja työkoneissa.
– Ensimmäinen, 26 000 litran erä on todettu hyvin toimivaksi. Käyttöä ollaan laajentamassa raskaassa kalustossa sekä myöhemmin muuallekin yhtiön ajoneuvoihin.
Kaikkiaan L&T:n käytössä on noin 900 raskasta ajoneuvoa sekä toista tuhatta työkonetta ja laitetta. Lisäksi on noin tuhat erilaista puristinta ja paalainta, joiden hydrauliikkaöljynä voidaan niin ikään hyödyntää kierrätettyä öljyä.
– Kierrätysöljyn ansiosta säästämme ison määrän, noin 83 prosenttia neitseellistä öljyä. Tämä tarkoittaa myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä, sillä kierrätetyn öljyn jalostus tuottaa vähemmän hiilidioksidia kuin neitseellisen öljyn jalostus.
Kierrätetty öljy on kaiken lisäksi merkittävästi edullisempaa kuin neitseellinen öljy.
– Tässäkin pätee se, että toisen jäte on toisen raaka-aine. Monissa öljytuotteissa Euroopassa käytetään kierrätettyä öljyä merkittäviäkin määriä, Övermark sanoo.
Sen lisäksi, että kierrätys on järkevää ja ekologista, sitä säätelee myös ympäristölaki. Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se on ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen. Öljyn paikka ei ole ikinä luonnossa, sillä jo litra jäteöljyä voi pilata miljoonia litroja vettä.
Öljynkierrätyksessä on tärkeää, että kierrätyspisteissä öljyt ja nesteet laitetaan oikeisiin, niille kuuluviin paikkoihin.
– Öljyjen keräysastioihin ei saa laittaa esimerkiksi jäähdytinnesteitä, koska niiden sisältämä vesi saattaa pilata isonkin öljyerän, Övermark muistuttaa.