Siirry sisältöön

Artikkeli

Kolhulippiksistä suojakypäriin: Merikarvian muovinkierrätyslaitos nappasi palkinnon työstä työturvallisuuden eteen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kolhulippiksistä suojakypäriin: Merikarvian muovinkierrätyslaitos nappasi palkinnon työstä työturvallisuuden eteen</span>

Merikarvian muovinkierrätyslaitos voitti L&T:llä vuosittain jaettavan Vuoden turvallisuusteko -palkinnon vuonna 2024 jätehuollon ja laitosten osalta. Vuoden 2024 aikana Merikarvian laitos piti turvallisuusrankingin ykkössijaa hallussaan jopa 9 kuukauden ajan. Millaisia ajatuksia Merikarvian työnjohtajilla Jarno Vihervuorella ja Antti Kriikkulalla on työturvallisuudesta?

Merikarvian laitoksen työnjohtajina työskentelevillä Jarno Vihervuorella ja Antti Kriikkulalla on molemmilla takana jo pitkä ura L&T:llä. Vuosien aikana kaksikko on nähnyt, kuinka suhtautuminen työturvallisuuteen ja esimerkiksi turvavarusteiden käyttämiseen on kehittynyt parempaan.

Jarno Vihervuori on tullut taloon 2000-luvun taitteessa. Silloin puhuttiin ennemmin työtapaturmista, ei niinkään työturvallisuudesta.

- Ennen on saatettu ajatella, että rapatessa roiskuu ja tapaturmat jotenkin kuuluisivat tietyntyyppiseen työhön. Uudelle työntekijälle perehdytettiin lääkäriin menemisen toimintamalli sen sijaan että olisi keskitytty siihen, kuinka tapaturmia itsessään voisi ehkäistä. Asenne työturvallisuuteen on siis kääntynyt päälaelleen vuosien saatossa, ja hyvä niin, Vihervuori summaa.

Myös Antti Kriikkula muistaa ajan, kun erilaiset turvavarusteet tulivat pakollisiksi, kolhulippikset vaihtuivat suojakypäriin ja viiltosuojahanskat sekä suojalasit otettiin käyttöön.

- Aikanaan muutoksissa saattoi tulla alkuun mutinaa, että onko oikeasti pakko. Asenne on muuttunut isosti suhteellisen lyhyessä ajassa. Meillä jokainen ymmärtää, että turvavarusteet ovat luonnollinen osa työtä ja kuuluvat arkeen. Nykyään omasta turvallisuudesta huolehtiminen on onneksi tutumpaa kuin jokunen vuosikymmen sitten, kun nythän käytetään pyöräillessäkin kypärää ja autossa tietenkin turvavyötä, Kriikkula huomauttaa.

Antti Kriikkula ja Jarno Vihervuori kehittävät työturvallisuutta Merikarvian muovinkäsittelylaitoksella

Työnjohtajat Antti Kriikkula ja Jarno Vihervuori kehittävät työturvallisuutta Merikarvian muovinkäsittelylaitoksella.

Palkinto työturvallisuuden eteen tehdystä työstä

L&T:n kiertotalouspalveluissa on tehty pitkälti toistakymmentä vuotta määrätietoista työtä henkilöstön työturvallisuuden eteen. Turvallisuus on L&T:llä yhteinen asia ja tavoitteena on aina nolla työtapaturmaa.

Arjen turvallisuustyö kuuluu L&T:llä jokaiselle ja turvallisuutta edistetään yksilö- ja tiimitasolla sekä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Kehitystä seurataan ja tuetaan systemaattisesti. L&T:n kiertotalousliiketoiminnoissa on nyt jo kolmatta vuotta jaettu palvelulinjakohtaisia työturvallisuustunnustuksia Vuoden turvallisuusteko -nimellä.

Merikarvian muovinkierrätyslaitos nousi voittajaksi vuoden 2024 osalta ja nappasi näin kiertopalkinnon Satakuntaan. Ennakoivien toimenpiteiden, eli tehtyjen työturvallisuushavaintojen, työturvallisuustuokioiden ja Safety Walkien määrät olivat erittäin hyvällä tasolla ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet tehtiin todella ripeästi ja huolella. Vuonna 2024 jätehuollon ja kierrätyslaitosten suurten yksiköiden turvallisuuden kokonaisrankingissä Merikarvia piti kärkipaikkaa jopa yhdeksän kuukauden ajan.

- Työturvallisuuden kehittämisessä ja ylläpitämisessä kyse ei ole taikatempuista, vaan pitkäjänteisestä puurtamisesta viikosta ja kuukaudesta toiseen. Aiempinakin vuosina olemme olleet aivan kärkikahinoissa kiinni, ja nyt saatu palkinto on kyllä hieno tunnustus tehdystä työstä. Kyllä me kahvitus tullaan järjestämään porukalle, kun kiertopokaali saadaan tänne laitokselle paikoilleen, Kriikkula hymyilee.

Turvallisuus on kiinteä osa arkea Merikarvialla

Noin 25 tuotannon henkilöä viidessä vuorossa työllistävä Merikarvian laitos pitää sisällään erilaisia koneita ja linjastoja yrityksiltä kerätyn muovimateriaalin työstämiseen. Syövyttäviä kemikaaleja käsitellään päivittäin pesulinjastolla, muovia rouhitaan tehokkailla murskaimilla ja rouhetta sulatetaan kuumissa lämpötiloissa juoksevaksi massaksi ennen granulointia. Myös trukkeja ja pyörökuormaajia on liikkeellä laitoksen sisällä ja ulkona käytännössä kellon ympäri.

Eri työtehtävissä on käytössä työn vaatimat suojavarusteet. Käytössä tulee aina olla vähintään suojakypärä, kuulosuojaimet, suojalasit, huomiovaatteet, turvajalkineet ja viiltosuojahanskat. Jokaiseen tehtävään perehdytetään huolellisesti ja uusi työntekijä aloittaa aina vanhan konkarin matkassa ja oppii näin kädestä pitäen turvalliset työtavat.

Jokainen arkiaaamu alkaa Merikarvialla yhteisellä turvallisuustuokiolla, jossa käsitellään työturvallisuuden lisäksi myös muita ajankohtaisia asioita. Tuokioissa käydään läpi esimerkiksi työntekijöiden tai esihenkilöiden työturvallisuushavaintoja ja toimenpiteitä niiden korjaamiseksi. Jokainen voi seurata myös itse tekemiensä havaintojen etenemistä ToyMe-järjestelmästä.

- Työnjohdon täytyy itse ymmärtää ja uskoa havaintojen tekemisen tärkeyteen. Havaintoja ja muita ennakoivia toimenpiteitä tehdään nimenomaan työntekijöiden takia, ei esihenkilön, tilastojen tai pääkonttorin isojen herrojen takia. Jos vain patistaa tekemään eikä itse aidosti usko asiaan, viesti ei mene perille. Myös työntekijät ovat oppineet siihen, että nostettuihin asioihin oikeasti reagoidaan ja asiat korjataan, Vihervuori kertoo.

Jatkuvaa työtä ja esimerkin näyttämistä

Kaikki L&T:läiset kävivät vuoden 2024 aikana turvallisuuteen liittyvän Turvallisuutta kypärän alta -koulutuksen, joka keskittyi nimenomaan inhimillisiin tekijöihin työturvallisuuden kehittämisessä. Usein tapaturmia sattuu, kun emme ole hetkessä läsnä, vaan keskitymme epäolennaiseen tai rutinoidumme omaan tekemiseen. Koulutuksessa jokainen kirjasi ylös oman turvallisuuslupauksen.

- Meillä Merikarvialla ei ole vallalla ajattelumallia, että työturvallisuuteen liittyvissä asioissa voisi vähän oikaista. Myös esihenkilöiden tulee johtaa omalla esimerkillä: itsellä pitää luonnollisesti olla päällä turvakamppeet aina, myös silloin vaikka vain piipahtaisi pikaisesti linjaston puolella. Sama määräys pätee kaikkiin laitoksella vieraileviin henkilöihin, esimerkiksi asiakkaisiin, Kriikkula kertoo.

Esimerkiksi uusien laitteiden tai työtehtävien kohdalla tehdään aina riskienarvioinnit, joita päivitetään myös säännöllisesti. Myös turvallisuuspäällikön vierailun aikana oppii aina jotain uutta, kun paikalla on ihminen, joka katsoo asioita ainoastaan työturvallisuuden näkökulmasta.

- Onneksi myös oma silmä harjaantuu työturvallisuustyössä. Pääasia on, että ei itse turru nykytilaan, vaan malttaa aina katsoa työympäristöä nimenomaan työturvallisuuden näkökulmasta. Esimerkiksi viime vuonna saimme käyttöön uuden linjaston ja teimme silloin asiaankuuluvan riskienarvioinnin. Kun viimeksi kävin linjastolla, kiinnitin huomiota lattiantasolla hieman koholla olevaan luukkuun. Maalasimme sen heti keltaisella huomiovärillä vielä paremmin erottuvaksi. Hyvä esimerkki siitä, että työ turvallisuuden parissa ei oikeastaan koskaan tule valmiiksi, Vihervuori toteaa.

Tavataan-yhteisellä-astialla

Yhteisellä astialla: turvallista jätehuoltoa

Jätehuollon ja oman jätepisteen turvallisuuteen voi jokainen vaikuttaa pienillä teoilla. Tavoitteenamme on aina nolla tapaturmaa - kelissä kuin kelissä.

Nappaa helpot vinkit jätehuollon turvallisuuden ja sujuvuuden lisäämiseen sekä oikeaoppiseen lajitteluun.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.

Valitse sinua kiinnostavat aihealueet:

×