Artikkelit

Millainen on hyvä työhakemus? Ota vinkit talteen

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Mar 3, 2021 7:00:00 AM

"Aloita vahvasti, räätälöi haettavan tehtävän mukaan, heitä sekaan muutama konkreettinen esimerkki, viimeistele oikeinkirjoituksella ja kuorruta motivaatiolla", tiivistää L&T:n rekrytiimi vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen.

 

Työhakemus on ansioluettelon eli CV:n ohella tärkeä dokumentti työnhaussa. Työhakemus on maksimissaan yhden sivun mittainen teksti, jolla voi parhaassa tapauksessa erottautua joukosta, vakuuttaa rekrytoijan osaamisestaan ja lunastaa paikkansa työhaastattelussa.

6 niksiä työhakemuksen kirjoittamiseen

1. Aloita vahvasti

Tuo hakemuksesi tärkein sanoma heti alussa esiin. Itsevarma kirjoitustyyli jää lukijan mieleen. Voit aloittaa hakemuksen lennokkaalla lausahduksella. Kannattaa jo alussa tuoda esille, miksi olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja mitkä ovat tavoitteesi työssä.

2. Kohdista hakemus haettuun tehtävään

Hakemusta kannattaa muokata haettavan tehtävän mukaan. Lue huolellisesti työpaikkailmoitus: millaisia työtehtäviä on tarjolla ja millaista tekijää haetaan? Esitä hakemuksessasi vastaukset näihin kuvailemalla omaa osaamistasi ja persoonaasi sekä miksi juuri sinä sopisit kyseiseen tehtävään.

3. Korosta motivaatiota

Oman motivaation korostaminen on erityisen tärkeää varsinkin silloin, kun hakijoita on paljon. Työtehtävään halutaan aidosti työstä kiinnostunut henkilö, joten näytä, että haluat paikan! Kerro esimerkiksi osaamistavoitteistasi ja kiinnostuksestasi alaa ja yritystä kohtaan.

4. Esittele osaamisesi konkreettisin esimerkein

Osaamisen sanoittaminen helpottuu, kun kerrot saavutuksistasi tai tehtävistäsi konkreettisia esimerkkejä käyttäen. Käytä aktiivimuotoja: tein, autoin, olin vastuussa. Ne antavat reippaan kuvan ja korostavat kykyäsi ottaa vastuuta. Älä kuitenkaan luettele työhakemuksessa jo CV:ssä mainitsemiasi asioita, kuten esimerkiksi selosta työhistoriaasi uudelleen.

5. Tuo persoonaasi esille

Omassa hakemuksessasi saat valita sinulle sopivan ja ominaisen tyylin tuoda asiat esiin. Kerro hakemuksessa itsestäsi, mutta jätä pois yleisimmät adjektiivit. Muuten kaikki hakijat ovat sosiaalisia, tehokkaita ja motivoituneita.

6. Muista oikeinkirjoitus ja asianmukainen kieli

Tekstiä on helppoa lukea ja ymmärtää, kun kielioppi on kunnossa. Muista tarkistaa, löytyykö hakemuksestasi oma nimesi, hakemasi työpaikan nimi sekä henkilön nimi, jos osoitat hakemuksen erityisesti jollekin tietylle henkilölle. Usein itse on vaikea huomata virheitä, joten pyydä vaikka kaverilta palautetta hakemuksesta.

Työnhakuterveisin,
L&T:n rekrytiimi