Nyt kun koronavirus ajoi suuren osan suomalaisista konttoreista kotioloihin, asuinkiinteistöjen hyvinvointi on tärkeämpää kuin koskaan. Vaikka asuntojen sisällä kiireettömät huoltotoimenpiteet kannattaa suosiolla siirtää koronan jälkeiseen aikaan, kiinteistöjen viihtyvyyttä voi parantaa myös turvaväliä noudattamalla.
Mitä kaikkea kiinteistössä sitten voi ja kannattaa tehdä korona-aikana? Sivusin aihetta jo aiemmin järjestämässämme webinaarissa , mutta syvennyn siihen vielä tarkemmin alla.
Puhdas sisäilma piristää
Monessa asunnossa ilmanvaihto elää vielä aikaa ennen koronaa. Se voimistuu aamulla, jolloin ihmiset tekivät lähtöä töihin, ja hiipuu päiväksi, jolloin suuri osa asukkaista oli töissä. Nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, että ilmanvaihto on säädetty vastaamaan muuttuneita olosuhteita.
Asukkaille kannattaa myös vinkata, että huoneiston lämpötilaa kannattaa laskea asteella tai parilla. Tietokoneet, kahvinkeittimet ja sisällä oleskelu yleensä nostavat sisätilojen lämpötilaa normaalia korkeammaksi, joten sitä on myös varaa laskea olosuhteista tinkimättä.
Niissä taloyhtiöissä, joissa soveltuva teknologia on olemassa, poikkeuksellinen tilanne kannattaa käyttää hyödyksi kiinteistödatan analysoinnissa. Miten kaikki toimii verrattuna normaalitilanteeseen nyt kun huoneistojen käyttöaste lähenee sataa? Stressitesti saattaa paljastaa ongelmia, joita ei normaalikäytössä huomaa.
Lue lisää energiatehokkuuskartoituksista
Tehostettu siivous pitää rappukäytävät puhtaina
Taloyhtiöiden rappukäytävät ja muut yleiset tilat kannattaa nyt pitää erityisen siisteinä. Monessa taloyhtiössä ollaankin siirrytty tehostettuun siivoukseen, jossa ovenkahvat, valokytkimet, hissien nappulat ja porraskaiteet pyyhitään desinfiointiaineella.
Lisäksi asukkaita kannattaa muistuttaa hyvästä käsihygieniasta ja esimerkiksi ulkokäsineiden käytöstä yleisissä tiloissa liikkuessa.
Silloin jos taloyhtiössä on koronaepäily, tai on tiedossa, että koronaan sairastunut on käyttänyt yleisiä tiloja taudin tartuttavassa vaiheessa, paikalle voi tarvittaessa kutsua L&T:n epidemiasiivouksen iskuryhmän desinfioimaan tilat turvallisesti ja tehokkaasti.
Lue lisää L&T:n epidemiasiivouksen iskuryhmien toiminnasta
Talkkari auttaa kiireellisissä asioissa
Vaikka kiireettömät huollot kannattaa jättää koronan jälkeiseen aikaan, kiireellisissä asioissa apua on totta kai saatavilla. Vesivahingot, sähkökatkot ja henkilökohtaista turvallisuutta syystä tai toisesta uhkaavat asiat hoidetaan myös pandemian aikana.
Jos taloyhtiössäsi on L&T:n talkkaritiimi, toimintaa voidaan luontevasti muokata niin, että se vastaa poikkeusajan tarpeita. Räätälöitävyys ja asiakaskohtaiset ratkaisut ovat palvelun ytimessä, eikä poikkeustilanne aiheuta tähän muutoksia.
Talkkaritiimin toimintaa voidaan esimerkiksi keskittää taloyhtiön ulkotiloihin poikkeustilanteen ajaksi, jotta pihapiiri on mahdollisimman viihtyisä kotona aikaa viettäville.
Lue lisää L&T:n talkkaritiimeistä
Viheralueet viihtyisiksi
Viheralueiden kunnostuksessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota leikki- ja liikuntavälineisiin. Koska lapset viettävät aikaa koulun ja päiväkodin sijasta kotona, pihapiirin leikkipaikka on kovalla koetuksella.
Tarkista, että leikkivälineet ovat kunnossa, ja tilaa tarvittaessa huolto paikalle. Kannattaa myös harkita leikki- ja liikuntavälineiden, sekä oleskelupaikkojen desinfioimista koronan karkottamiseksi.
Pihojen pesut ja viheralueiden huollot lisäävät asumisviihtyvyyttä – ja ne voidaan toteuttaa helposti turvaväliä noudattamalla.
Lue lisää leikki- ja liikuntavälineiden desinfioinneista
Jätehuolto kuntoon
Kotona oleskelu kuormittaa myös taloyhtiön jätehuoltoa. Tämä näkyy konkreettisesti ylitse pursuilevina jäteastioina, kun aiemmin riittäväksi todettu kapasiteetti jää auttamatta koronan vaikutusten jalkoihin. Ongelma ratkeaa tihentämällä toistaiseksi tyhjennysvälejä ja kannustamalla asukkaita huolelliseen lajitteluun.
Mikäli taloyhtiösi on L&T:n asiakas, voi isännöitsijä hoitaa lisätilaukset helposti etänä Oma L&T:n kautta.
Nyt on myös hyvä hetki pestä, huoltaa ja kunnostaa jätepiste entistä ehommaksi. Siistillä jätepisteellä on miellyttävämpi käydä, jolloin lajittelukin usein hoituu tunnollisemmin. Jos taloyhtiössänne on Molok®-jätesäiliöt, lue lisää niiden pesusta ja huollosta tästä .
Rahallisena kannustimena asukkaille voi myös vinkata, että yhden kaksi kertaa viikossa tyhjennettävän sekajäteastian vähentäminen säästää 1000 euroa vuodessa – se jos mikä on omiaan lisäämään lajittelumotivaatiota.
Miten jätepisteellä kannattaa toimia poikkeusaikana? Lue lisää tästä
Tee huoltopyyntö helposti verkossa
Suosittelemme sähköistä asiointia etenkin näin poikkeusaikana. Voit tehdä sähköisen huoltopyynnön nopeasti verkossa, jolloin yhteydenottosi menee suoraan kiinteistöhuoltajalle.
Toivomme, että huoltopyynnön tekijä ilmoittaa huoltopyynnössä meille huoltokohteen mahdollisesta karanteenista, koronavirustartunnasta tai koronavirusriskistä, jotta voimme varautua oikein huoltokäynnille.
Sähköisen huoltopyynnön voit tehdä tästä
Me pidämme huolta kiinteistöstäsi – pitäkää te etäisyyttä
Koronakriisi on ennennäkemätön tilanne, joka vaatii poikkeuksellisia toimia ja välittämistä meiltä kaikilta. Me L&T:llä lupaamme huolehtia tilojen puhtaudesta ja kiinteistöjen olosuhteista, ja rohkaisemme samalla jokaista suomalaista huolehtimaan toisistaan.
Se onnistuu parhaiten Turvavälittämällä, eli pitämällä kanssaeläjiin fyysistä etäisyyttä.