Siirry sisältöön

Vinkki

Miten liikkeelle luontoarvoa kasvattavassa rakentamisessa?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Miten liikkeelle luontoarvoa kasvattavassa rakentamisessa?</span>

Joutomaiden kunnostus ja kestävän rakentamisen luontovaikutukset herättävät monenlaisia kysymyksiä. Olemme nyt koonneet aiheeseen liittyvät kysymykset ja asiantuntijoidemme vastaukset yhteen napakkaan nippuun . Jos luonnon monimuotoisuuden huomioiva rakentaminen kiinnostaa, nappaa vastaukset talteen tästä: 

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle luontoarvon huomioivassa rakentamisessa?

Luontotyössä kannattaa lähteä liikkeelle tavoitteiden asettamisella sekä etsimällä omasta toiminnasta oleellisimpia kohteita, joissa luontoarvoa voidaan kasvattaa. Asiantuntija-apua voi hakea myös ulkopuoliselta kumppanilta, joka voi auttaa kartoittamaan oleellisimpia kohteita sekä toteuttamaan suunnitelmat käytännössä. Samalla oman henkilöstön osaaminen kasvaa.

Maksaako luontoarvoa kasvattava rakentaminen enemmän kuin normaali rakentaminen?

Luontoarvon huomioiva rakentaminen on harvoin yhtään sen kalliimpaa kuin normaali rakentaminen. Kyse on siitä, että opettelemme tekemään asioita eri tavalla. Nurmen sijaan valituille alueille voi esimerkiksi kylvää niittyä, ja tyhjänpanttina lojuvat joutomaat voi kunnostaa sen sijaan, että rakennuskäyttöön otetaan uusia maa-alueita.

Mitä tarkoittaa joutomaiden kunnostaminen?

Joutomaiden kunnostaminen tarkoittaa hylättyjen ja usein saastuneiden alueiden palauttamista aktiiviseen käyttöön. Tämä voi sisältää saastuneen maaperän puhdistusta, infrastruktuurin parantamista ja alueen uutta käyttöä esimerkiksi asuinalueina, puistoina tai kaupallisina tiloina.

Miten joutomaiden kunnostaminen liittyy kestävään rakentamiseen?

Joutomaiden kunnostaminen vähentää tarvetta ottaa käyttöön neitseellisiä maa-alueita. Kunnostetut alueet voivat myös tukea kestävää kaupunkikehitystä tarjoamalla tilaa vihreälle rakentamiselle ja yhteisöllisille tiloille ilman luonnonalueiden hävittämistä.

Mitä etuja joutomaiden kunnostaminen tuo kaupunkiympäristölle?

Joutomaiden kunnostaminen voi parantaa kaupunkien viihtyisyyttä, tuoda lisää vihreitä alueita ja tarjota uusia tiloja asumiselle, liiketoiminnalle ja virkistykselle. Se voi myös edistää taloudellista kasvua, lisätä kiinteistöjen arvoa ja vähentää ympäristövaikutuksia verrattuna neitseellisten alueiden rakentamiseen.

Onko kaikkea maata pakko rakentaa, eikö joutomaita voisi jättää luonnonvaraisiksi? 

Joutomaalla tarkoitetaan usein sellaista maa-aluetta, joka on pilaantunut tai saastunut, ja jolle ei sen vuoksi voi rakentaa uutta. Joutomaat eivät tuota arvoa sen puoleen ihmisille kuin luonnollekaan. Kun joutomaat kunnostetaan käyttöön, rakentamiseen ei tarvitse ottaa koskematonta maata tai luontoa.

Uutta käyttötarkoitusta vailla olevan joutomaan taas voi palauttaa saastumista tai pilaantumista edeltävään luonnontilaan, jolloin se tarjoaa joutomaata rikkaamman elinympäristön kasveille, hyönteisille, linnuille ja muille eläimille. 

 

l&t_webi_K_ymparisto1200x628

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.