Siirry sisältöön

Vinkki

Miten nostaa kiinteistön viheralueen arvoa?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Miten nostaa kiinteistön viheralueen arvoa?</span>

Mikä on viheralueen arvo, miten se muodostuu ja miten voit omilla toimillasi nostaa sitä? Näihin kysymyksiin vastaavat viheriöiden veteraanit, Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi, sekä viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö, Satu Sokkinen L&T:ltä.

Viheralueiden arvo ei ole yksiselitteinen asia, sillä eri alueilla on erilaiset käyttötarkoitukset.

“Esimerkiksi puistossa tai kotipihoilla arvostetaan usein lyhyttä nurmikkoa, jossa on mukava oleskella, sekä rikkakasveista vapaata viheraluetta. Kaupunkimetsän siimeksessä sijaitsevalla niityllä taas halutaan usein nauttia luonnon runsaudesta ja antaa sammalten kasvaa” , toteaa Satu Sokkinen , viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö L&T:n kiinteistöhuollosta.

Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhin mukaan luontoarvot ovat selkeässä kasvussa ilmastonmuutokseen liittyvän keskustelun myötä. Luonnon monimuotoisuuden halutaan yhä useammin näkyvän myös viheralueilla.

“Ennen alueita ajateltiin käyttömukavuuden näkökulmasta. Nykyään viheralueiden suunnittelussa mietitään enemmän sitä, miten alue palvelisi myös luontoa. Viheralueelle saatetaan istuttaa esimerkiksi sellaista kasvillisuutta, josta mehiläiset saavat mettä.”

Miten viheralueen arvo määräytyy?

Viheralueen arvo ei ole yksiselitteinen, vaan riippuu alueen tarkoituksesta ja sen käyttäjien mieltymyksistä. Seppo Närhin mukaan kaikenlaisia viheralueita tarvitaan ja niistä riittää iloa niin omistajille kuin käyttäjillekin.

“Viheralueiden rahallinen arvo näkyy esimerkiksi kiinteistöjen arvossa. Tutkimusten mukaan kiinteistöjen hinnoissa tapahtui 4-10 %:n arvonnousu, jos viheralueita oli lähistöllä tai jos kiinteistön piha oli hyvin hoidettu ja korkeatasoinen” , Närhi kertoo.

Satu Sokkinen muistuttaa, että viheralueen hoitoluokitus vaikuttaa alueen huollon tiheyteen ja tätä myötä myös kustannuksiin. Tiheämpi huoltoväli tietysti kuitenkin lisää sekä vehreyttä että viihtyisyyttä, jotka puolestaan taas nostavat viheralueen arvoa.

“A1 hoitoluokituksen saaneen viheralueen hoitaminen tulee kalliimmaksi kuin A2 tai A3 luokituksen saaneen, koska sitä huolletaan paljon useammin. Hoitoluokitus määrittää paljon asioita myös rakentamisvaiheessa. A1 hoitoluokituksen saaneen viheralueen rakentamisessa käytetään muun muassa erilaisia ruohonsiemeniä kuin muiden luokitusten alueissa. Nämä kaikki vaikuttavat sekä viheralueen kustannuksiin että arvoon” , Sokkinen kertoo.

Miten viheralueen arvoa voi nostaa?

Viheralueen käyttötarkoituksesta riippumatta, kiinteistöpäällikkö ja isännöitsijä voivat seuraavilla yksinkertaisilla toimilla vaikuttaa alueen arvon säilyvyyteen ja nousuun.

  • huomioi aina alueen käyttötarkoitus – esimerkiksi sammalta tai niittyä ei kannata kasvattaa alueilla, joissa on tarkoitus kävellä, koska sammal tai niitty ei kestä jalkojen töminää
  • tarkista alueen hoitoluokitus ja tilaa hoitotoimenpiteet aina sen mukaisesti
  • huolehdi alueen siisteydestä tai anna ohjeet urakoitsijalle siisteyden ylläpitoon
  • huolehdi turvallisuudesta ja ennakoi – jos huomaat, että vaikkapa portaat ovat menossa rikki, tilaa huolto ajoissa ennen vaaratilanteen syntyä
  • varmista, että alue palvelee erilaisia käyttäjiä – esimerkiksi sähköautojen yleistyessä huolehdi siitä, että sähköautojen latauspisteitä on saatavilla
  • ohjeista alueen käyttäjiä toimintatavoista lisäämällä ohjeet ilmoitustaululle tai muualle lähistölle.

Satu Sokkinen huomauttaa, että kiinteistöpäällikön ja isännöitsijän täytyy omata näkemystä viheralueen hoidosta ja osattava ilmaista tämä myös urakoitsijalle. Viheriöt vaativat huolenpitoa, mutta maksavat sen reippaasti takaisin.

“Tarvittaessa me L&T:llä autamme tässä ja suunnittelemme yhdessä, miten alueen arvoa voi säilyttää ja nostaa mahdollisimman hyvin.”

Suunnitelmallisuus tuo säästöjä

L&T auttaa kiinteistöpäällikköä ja isännöitsijää alueen arvon, hoitoluokituksen ja huoltotoimenpiteiden määrittämisessä. Näin saadaan tarvittavat tiedot siitä, mitä viheralueen arvosta huolehtiminen vaatii ja millaisia hoitotoimenpiteitä sinne kannattaa ja voi tehdä.

“Mittaamme alueen ja laadimme yhdessä suunnitelman alueen kunnostukselle ja viheralueiden ylläpidolle, sekä budjetoimme toimenpiteet yhdessä asiakkaan kanssa. Katsomme arvoa aina alueen käyttäjän näkökulmasta ja mietimme, mitä ominaisuuksia he arvostavat kyseisessä viheralueessa.”

Satu Sokkinen kertoo, että myös sääolosuhteet voivat vaikuttaa alueen arvoon, eikä niitä pystytä aina ennakoimaan. Aktiivinen tilanteen tarkkailu toimii avaimena onneen.

“Jos jonain kesänä on satanut normaalia enemmän, nurmikko saattaa olla kasvanut paljon pidemmäksi kuin yleensä. Tällöin alueen visuaalinen arvo voi kärsiä. Näihin tilanteisiin reagoimme aina niin nopeasti kuin mahdollista, jotta asiakkaamme ja alueen käyttäjät ovat mahdollisimman tyytyväisiä” , hän kiteyttää.

Tekemällä tiivistä yhteistyötä viherpalveluita ostavan tahon kanssa L&T pyrkii palvelemaan asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä ajatuksesta syntyi myös Viherrakentamisen ostajan opas, jonka voit ladata tästä linkistä .

 

Tutustu viherpalveluihin ja pyydä tarjous

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.