Toimistokiinteistöjen ylläpitokustannukset kasvavat jatkuvasti, mikä näkyy vuokrissa ja sitä kautta myös yritysten tuloksessa. Tyhjillään olevia toimistokiinteistöjä on paljon, ja varustelun vaatimustaso on noussut huomattavasti. Esimerkiksi jäähdyttämättömille tiloille on jo melko vaikea saada vuokralaista.
Mikäli tilojen modernisointiin ei ole vuosien saatossa kiinnitetty huomiota, niiden ikä alkaa näkyä. Konkreettisimmin sen huomaa energialaskussa.
Voiko asialle sitten tehdä jotain? Kyllä voi ja ehdottomasti kannattaakin.
Mihin toimistokiinteistön energia kuluu?
Vanhoissa toimistokiinteistöissä ollaan usein tilanteessa, jossa tekniikka ja tilat ovat vanhentuneita ja kulut on korkeat. Tämä nostaa vuokria juuri niissä kiinteistöissä, joihin on muutenkin vaikea saada vuokralaisia.
- Ilmastointi ja jäähdytys ovat toimistokiinteistön suurimmat sähkönkuluttajat. Ilmastoinnissa sähköä kuluttavat puhaltimet ja jäähdytyksessä kompressorit ja pumput. Modernisoimalla puhaltimet ja kompressorit voidaan saavuttaa 20-40 % säästöt.
- Valaistuksessa säästöä saadaan korvaamalla perinteiset hehkulamput led-valoilla. Kun 60W:n hehkulampun vaihtaa 11W:n lediin, sähkönkulutus vähenee 82 %.
- Valaistuksen lisäksi myös sähkömoottorit ovat kehittyneet huimasti viimeisen 20 vuoden aikana. Vuonna 2000 rakennetussa kiinteistössä tekniikka on jo vanhaa, ja mitä pidemmälle viime vuosituhannen puolelle mennään, sitä enemmän moderni teknologia tuo etuja.
Modernisoimalla kiinteistötekniikan ja tilat saamme viihtyisämmän ja toimivamman lopputuloksen matalammilla ylläpitokuluilla.
Säädettävyys tuo säästöjä
Puhaltimia ja kompressoreita on jo pitkään säädetty portaittain. Teknologian kehittymisen myötä portaattomasta säädöstä on tullut arkipäivää. Säädettävyys ja käyttöasteen tai käytön tunnistus luo paremmat mahdollisuudet tarpeenmukaistaa olosuhteiden hallintaa.
Ajatellaan tilannetta yksinkertaisen esimerkin kautta:
- Parkkihallin valaistus on päällä jatkuvasti 24/7. Hallin valaistus uusitaan energiatehokkailla led-valoilla, jolloin sähköä säästyy 50–80 % ratkaisusta riippuen, mutta valot palavat edelleen 24/7.
- Lisätään parkkihalliin liiketunnistusohjaus, jolla ohjataan parkkihallin valaistus pois päältä kun hallissa ei ole liikettä. Turvallisuuden vuoksi kulkuväylälle jätetään valot päälle, mutta himmennetään niitä 50 % silloin, kun liikettä ei havaita.
- Kun parkkihalliin saapuu auto tai auton omistaja, valot sytytetään siihen osaan hallia, jossa autoilija tai jalankulkija liikkuu.
Lopputuloksena valaistuksen käyttö järkevöityy ja turha energiankulutus jää pois ilman, että kukaan kärsii asiasta.
Sama tekniikka toimii myös toimistossa
Toimistossa voidaan käyttää samankaltaista logiikkaa valaistuksen, lämmityksen , jäähdytyksen ja ilmanvaihdon osalta. Otetaan esimerkkinä neuvotteluhuone:
- Perinteisesti neuvotteluhuone on käytössä 40 % työajasta. Siitä huolimatta huoneen valot saattavat olla jatkuvasti päällä – ellei niitä muisteta sammuttaa yöksi – ja jäähdytys ja/tai lämmitys on käynnissä vuorokauden ajasta riippumatta. Ilmanvaihtoa sen sijaan rajoitetaan yleensä yöaikaan.
- Mitä tapahtuu kesän ja lomakuukausien aikana? Neuvotteluhuoneen käyttö vähenee hiljaisen heinäkuun aikana 80 %, mutta kiinteistön jäähdytysjärjestelmä käy toimintakykynsä äärirajoilla pyrkiessään pitämään neuvotteluhuoneen lämpötilan viileänä ympäri vuorokauden, vaikka tila on suurimman osan ajasta tyhjillään.
Teknologia tarjoaa mahdollisuuden ohjata käyttäjät käyttämään tiettyjä neuvotteluhuoneita hiljaisempina aikoina , jolloin osassa huoneista jäähdyttäminen ja valaiseminen voidaan lopettaa kokonaan ja samalla pienentää ilmanvaihtoa.
Tarpeenmukaisen ohjauksen avulla tilan lämpötila voidaan säätää liikkumaan esimerkiksi 20 ja 25 asteen välillä, jolloin vältytään tyhjän tilan jäähdyttämiseltä ja voidaan ohjata jäähdytyskapasiteetti käytössä oleviin tiloihin.
Vähennä energiankulutusta, mutta älä tingi työolosuhteista
Tilojen optimoidulla käytöllä voidaan pienentää toimistokiinteistön energiankulutusta työolosuhteista tinkimättä. Myös tilojen käytön optimointi käyttäjän tottumuksiin vaikuttamalla onnistuu jo teknisesti, mutta käytännössä sitä ei vielä kovinkaan paljon tehdä. Se on kuitenkin todennäköisesti arkipäivää jo lähitulevaisuudessa.
L&T Smartti on energiapalvelu , jonka avulla löydät säästökohteet ja saat toimenpide-ehdotuksen kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi. Turhat päästöt vähenevät ja ympäristö kiittää.