Siirry sisältöön

Vinkki

Mökkeilijä - katso lajitteluvinkit lomalle

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Mökkeilijä - katso lajitteluvinkit lomalle</span>

Monet arkiset kierrätyskonstit kannattaa viedä mukanaan myös kesämökille. Jos kierrätys on retuperällä, on lomalla aikaa harjoitella kierrätysrutiineja. Suomessa on noin puoli miljoonaa loma-asuntoa, joita käyttää jopa kolme miljoonaa suomalaista. Siksi ympäristöasioiden huomioimista ei pidä laiminlyödä lomallakaan.

Mahdollisuudet jätteiden hyödyntämiseen vaihtelevat melko paljon kunnittain, ja kesämökin keräysjärjestelmä, jätenimikkeet ja lajitteluohjeet voivat poiketa vakituisen asunnon jätehuollosta. Tietoa oman kunnan käytännöistä saa paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä.

Koska lajittelu mökillä vaatii omatoimisuutta, kannattaa kiinnittää huomiota jätteen määrän vähentämiseen. Se onnistuu jo pienillä lomatottumusten muutoksilla kuten käyttämällä kauppareissuilla kestokassia muovipussin sijaan ja välttämällä turhia pakkausmateriaaleja. Jätteen määrää vähentämällä säästyy yleensä ympäristön lisäksi rahaa ja aikaa, kun matkat jätepisteelle vähenevät.

Jos mökille pääsee jäteautolla ja siellä oleskellaan paljon, on järkevää tilata keräysastioiden tyhjennyspalvelut, joko yksin tai yhdessä naapureiden kanssa. Naapureiden yhteiset hyötyjätteiden keräysastiat ovat käyttäjille helppo ratkaisu ja ne sopivat etenkin alueille, joissa vapaa-ajanasutusta on paljon. Yksi tapa hoitaa jätehuolto on liittyä venesataman, huvilayhteisön tai tiekunnan ylläpitämään keräyspisteeseen. Kannattaa myös ehdottaa parannuksia oman kesäkaupan, venesataman tai asuinalueen keräyspisteeseen.

Lajittelusta rutiinia

IMG_20170701_022624 Jätteistä on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta jätemäärää ja jätehuollon kustannuksia voi pienentää välttämällä turhia pakkauksia ja kertakäyttötuotteita. Syntyvät jätteet kannattaa lajitella ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.

Roskat eivät kuulu luontoon vaan ne on lain mukaan toimitettava keräykseen. Monilla mökkipaikkakunnilla on jo erilliset keräyspisteet muun muassa lasille, metallille, kartongille ja paperille. Samoin energiajakeen ja pakkausmuovin keräyspisteet ovat lisääntyneet. Vain hyödyntämiskelvoton jäte laitetaan sekajäteastiaan.

Pienet määrät kuivaa paperia ja pahvia voi polttaa takan tai saunan lämmityksessä. Tulisijaan ei sen sijaan saa laittaa muovia, joka palaa kotioloissa alhaisen lämpötilan takia epätäydellisesti ja voi aiheuttaa haitallisia päästöjä, sulaa arinaan tai haurastuttaa savupiippua. Käytettyjä paristoja ottavat vastaan paristoja myyvät kaupat.

Maatuville jätteille paras paikka on mökin oma kompostori, josta saadaan aikanaan käyttökelpoista multaa. Kompostoriin kannattaa laittaa myös pihatalkoissa kertyneet risut ja puutarhajätteet ellei niitä voi käyttää pihalla kateaineena. Käymäläjätteet puolestaan voi kompostoida muhevaksi mullaksi kuivakäymälässä.

Kesälomalaisen lajitteluvinkit

Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat paikkakunnittain. Oman mökkipaikkakunnan lähimmän Rinki-keräyspisteen voit katsoa täältä.

Maito-, mehu- ja jogurttitölkit huuhdotaan, valutetaan ja litistetään ennen keräyskartongin joukkoon laittamista.

Kartonkiset jäätelöpaketit voi lajitella huuhdottuina ja valutettuina keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Muoviset jäätelöpakkaukset voi käyttää mökillä säilytysrasioina tai viedä huuhdottuina ja valutettuina pakkausmuovin keräysastiaan. Mustikat ja mansikat voi kerätä suoraan puhdistettuihin muovisiin jäätelörasioihin.

Kartonkiset kertakäyttölautaset ja mukit voi lajitella keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.

Muoviset kertakäyttöastiat ja -aterimet lajitellaan energiajakeen joukkoon.

Kahvipakkaukset kuuluvat sekajätteeseen. Suosituimmat kahvilaadut pakataan hyödyntämiskelvottomaan muovialumiinilaminaattipakkaukseen.

Grillihiilet, tupakantumpit ja tuhka laitetaan sekajätteen joukkoon, mutta vasta jäähtyneinä ja kytemättöminä. Pakkaa ne mieluiten tiiviiseen pussiin.

Muoviset makkara- ja grillilihapaketit lajitellaan tyhjinä energiajakeen joukkoon tai huuhdeltuina ja valutettuina pakkausmuovin keräysastiaan. Useimmat muovit on syytä jättää polttamatta oman mökin tulisijassa, sillä palaessaan epäpuhtaasti niistä erittyy haitallisia yhdisteitä. Jätteen polttaminen tarpeeksi korkeassa lämpötilassa tapahtuu yleensä vain valvotuissa olosuhteissa voimalaitoksissa. Kierrätyspolttoaineen laatukin on tarkoin määritelty.

Lasiset purkit lajitellaan lasinkeräykseen. Metallikannet ja -purkit sekä alumiinifoliot ovat pienmetallia tai keräysmetallia. Huuhdo tyhjät purkit ennen keräykseen laittamista.

Säilykepurkit, alumiinifoliot sekä puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia. Avaa, tyhjennä, huuhtaise ja litistä ja laita purkit sisäkkäin keräykseen.

Alumiinitölkit voi palauttaa kaupan palautusautomaattiin. Metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin. Metallitölkeistä valmistetaan uusien tölkkien raaka-ainetta.

Virvoitusjuoma-, olut- ja viinipullot kannattaa palauttaa kauppaan. Uudelleen käytettävät lasipullot täytetään uudelleen ja muut toimitetaan teollisuuden raaka-aineeksi.

Pantittomat lasiset mehupullot viedään keräyslasin joukkoon ja muoviset mehupullot huuhdeltuina pakkausmuovin keräykseen.

Virvoitusjuoma-, olut- ja siideripullojen kruunukorkit lajitellaan pienmetallinkeräykseen.

Pahvista valmistetut viinien hanapakkaukset soveltuvat kierrätykseen pienen käsittelyn jälkeen. Hanapakkauksen pahvikuori lajitellaan keräyspahvin, keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon, kun sisällä oleva pakkaus on poistettu ja kantokahva irrotettu. Muovialumiinisisäpakkaus ei sovellu hyötykäyttöön, mutta tyhjä muovinen sisäpakkaus voidaan lajitella energiajakeen joukkoon.

Pakkauskartongista valmistetut kuljetuspakkaukset kuten oluiden ”mäyräkoirapakkaukset” lajitellaan keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.

Kiuas ilman kiviä ja tuhkaa kuuluu metallinkeräykseen.

Kyllästetyt puutarhakalusteet ovat ongelmajätettä, joten ne pitää toimittaa kyllästetyn puun erilliskeräykseen.

Muovisia puutarhakalusteita on valmistettu Suomessa mm. polypropeenista PP. Polypropeeni on energiajakeeseen soveltuva polttokelpoinen muovi. Valmistusmuovi ratkaisee puutarhakalusteen hyödynnettävyyden. Puutarhakalusteet eivät kuulu suuren kokonsa johdosta kiinteistön jäteastioihin tai aluekeräyspisteisiin.

Rikki menneet uimarenkaat, rantapallot ja uimapatjat laitetaan sekajätteeseen, koska ne on useimmiten valmistettu PVC-muovista.

Radion, kasettisoittimen ja taskulampun tyhjentyneet sauva- ja nappiparistot ovat vaarallista jätettä ja ne voi palauttaa kauppoihin, jotka myyvät paristoja.

Kyllästetty puu on aina vaarallista jätettä. Toimita se erilliskeräilyyn tai vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan. Älä koskaan polta puuta, jonka tiedät tai jonka epäilet olevan painekyllästettyä. Ennakoi jätehuoltovaihe ja merkitse muistiin, missä kohteissa kyllästettyä puuta on käytetty.

Käymälöiden osalta vältyt monelta hankaluudelta, kun valitset loma-asunnon käymäläratkaisuksi komposti- tai kuivakäymälän. Lisäksi jätteestä syntyy helposti kompostimultaa. Sijoita käymälä riittävän kauas sekä rannasta että kaivosta.

Tutustu Kierrätysbottiimme, joka osaa neuvoa sekunnin sadasosissa kierrätyspulmissa.

Tutustu heti: Kierrätysbotti on kierrättäjän paras kaveri, joka tietää, mihin mikäkin jäte kuuluu laittaa.

 

Ihanaa loma- ja mökkikesää!

 

TILAA BLOGIMME JA ASIAKASTARINAMME SÄHKÖPOSTIISI

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.