Raksalla syntyy paljon muovijätettä, etenkin siirryttäessä sisätyövaiheeseen. Miten esimerkiksi kalvomuovit, kiristekalvot, jätesäkit ja pakkausmuovit kannattaa lajitella, jotta ne saataisiin mahdollisimman puhtaina kiertoon ja uudelleen hyödynnettäväksi?
Kesästä 2019 alkaen yhä suurempi osa teollisuudessa, kaupoissa ja rakennustyömailla syntyvästä muovijätteestä kuljetetaan Merikarvialle L&T:n Muovinaattorin granuloitavaksi. Muovinaattori syö LD-PE -muoveja, eli käytännössä pakkausmuoveja, kiristekalvoja ja jätesäkkejä. Ne tunnistaa merkinnästä 04.
Myös PP- ja HDPE-putket voidaan käsitellä Merikarvian laitoksella ja hyödyntää näin materiaalina. Sen sijaan PVC-putket eivät sovellu Merikarvialle vietäväksi.
Ennen kuin muovi päätyy rakennustyömaalta Muovinaattoriin, se täytyy lajitella. Perinteinen vaihtolava ei ole tähän tarkoitukseen paras mahdollinen vaihtoehto, koska se ei litistä muovia pienempään kasaan tai estä tuulenpuuskia nappaamasta muovia mukaansa.
Lisäksi lavalle on liian helppo heittää ohikulkiessa muutakin jätettä kuin muovia, jolloin koko erästä tulee kierrätyksen kannalta käyttökelvotonta. Siksi apuun kannattaa ottaa rei’itetty jätesäkki, paalain tai puristin – tarpeesta riippuen.
Omaan tarpeeseen paras jätehuollon ratkaisu selviää helpoiten kysymällä jätehuollon asiantuntijalta. Tarvittavat keräysvälineet löytyvät kyllä, kunhan kokonaistilanne on selvillä.
Harvemmin lajittelu jää tekemättä kierrätysvälineiden puuttumisen vuoksi, yleensä ongelmana on asenne. Tiivistäen sanottuna: “Jos on halu, keksii keinot – jos ei ole halua, keksii selityksen.” Pitkän päälle tämä asenne tulee rakennustyömaille kalliiksi, koska sekajätteen hinta jatkaa nousuaan samoin kuin kierrätykselle asetetut tavoitteet .
Lajittelumotivaation lisäämiseksi onkin syytä keskittyä puitteisiin. Varmistaa, että toimintatavat ovat kaikille työntekijöille selvät, syntypaikkalajittelu helppoa ja keräilyvälineiden merkinnät kunnossa. Jos jätteen syntypaikalla ei ole lajitteluastioita, niin huolellinen lajittelu tuskin ottaa tulta alleen.
Säkkikeräys lähti aikoinaan liikkeelle rakennustyömailta, joten keinot kyllä todistetusti keksitään, kunhan vaan halua riittää. Edelläkävijyys on asenteesta kiinni.
Kaipaatko vinkkejä rakennustyömaan jätehuollon suunnitteluun?