Artikkelit

Muovinkeräys pähkinänkuoressa

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | May 8, 2019 11:16:39 AM

Muovinkeräyksestä tulee pakollista pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä vuoteen 2021 mennessä. Pääkaupunkiseudulla muovinkeräys on pakollinen lisäys vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä. Sen lisäksi esimerkiksi Lounais-Suomessa se on ollut pakollista vähintään 20 asunnon taloyhtiöissä vuoden 2018 kesäkuusta. Suomen jätelakia ollaan uudistamassa, ja sen myötä muovinkeräyksestä on tulossa pakollista koko maassa kaikissa taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa. Tämä vaatii useissa taloyhtiössä uudelleenjärjestelyjä jätekeräyksessä.

Miksi muovia kannattaa kierrättää?

Muovin kierrätys on kannattavaa monella eri tavalla. Kierrätys on ainoa ja välttämätön keino, jolla materiaaleihin sitoutunut arvo ja työ eivät valu hukkaan. Pitkään käytössä ollut malli, jossa raaka-aineista tehdään päivittäistavara- ja elintarvikepakkauksia, jotka lopulta päätyvät kaatopaikalle, ei ole kestävää eikä järkevää toimintaa. Muovipakkauksista saadaan uutta raaka-ainetta, kun ne kierrätetään asianmukaisesti.

Edelleen myös taloyhtiön sekajäteastiaan päätyy paljon sellaista jätettä, mikä ei sinne kuuluisi. Sekajäte tulee taloyhtiöille aina kalliimmaksi kuin lajiteltu jäte. Oikea lajittelu säästää paitsi luonnonvaroja, myös selvää rahaa taloyhtiön kassassa. L&T:n Muovimuuvi on koonnut ohjeita muovinkeräyksen aloittamiseen kattavasti .

Minne muovi menee keräysastiasta?

Suomessa kaikki kotitalouksilta kerätyt muovipakkaukset matkustavat Riihimäelle Fortumin muovijalostuslaitokselle. Toisin kuin on virheellisesti uutisoitu, muovia ei kuljeteta keräyspisteiltä ulkomaille, vaan muovi hyödynnetään Suomen sisällä uusiomuovin tuotannossa sekä energiana.

Mitä muovinkeräykseen voi laittaa?

Pakkausmuovikeräykseen voi laittaa kaikki sellaiset muovipakkaukset, jotka nimensä mukaisesti ovat joskus olleet jonkun tuotteen pakkauksia . Muovipakkausten tulee myös olla puhtaita, eli ne pitää huuhtoa tai pyyhkäistä ennen kierrätystä. Puhtausasteeksi riittää se, ettei pakkaus aiheuta hajuhaittoja.

Kierrätykseen kuuluvia muovipakkauksia ovat esimerkiksi:

  • Muoviset elintarvikepakkaukset kuten nakkipaketit
  • Muoviset kääreet esimerkiksi elintarvikkeiden tai vaatteiden ympärillä
  • Muoviset kosmetiikkapakkaukset kuten shampoo- ja pesuainepullot
  • Muovikanisterit
  • Muovipussit

Mitä muovinkeräykseen ei voi laittaa?

Muovinkeräys on tarkoitettu ainoastaan puhtaan pakkausmuovin keräämiseen. Muut muovituotteet eivät kuulu muovinkeräysastiaan, vaan sekajätteisiin.

Muovin kierrätykseen sopimattomia muovituotteita ovat:

  • Muoviset lelut
  • Hammasharjat
  • Ämpärit
  • Likaiset pakkausmuovit
  • Pakkausmuovit, joissa on jäämiä vaarallisista aineista
  • PVC-muovista valmistetut tuotteet

Molok®-huolto yhteistyössä L&T -palvelu auttaa muovinkeräyksen järjestämisessä

Kotimaisen Molok Oy:n ja L&T:n uusi huoltokumppanuus helpottaa muovinkeräyksen järjestämisetä sekä ylläpitoa. Molok®-huolto yhteistyössä L&T -palvelun kautta jätepisteen ylläpito ja uusien säännösten mukaiseksi muuntaminen käy vaivattomasti.

Vaikkei taloyhtiössäsi olisi vielä muovinkeräystä, se voidaan järjestää esimerkiksi puolittamalla nykyinen syväkeräyssäiliö tai asentamalla uusi säiliö. Molok®-syväkeräyssäiliö n puolittaminen on kätevä vaihtoehto, jos taloyhtiön jätepisteen tilat ovat ahtaat.

Haluatko kysyä muovinkeräyksen järjestämisestä? Tiedätkö, miten taloyhtiösi Molok®-jätepiste muunnetaan helposti ja nopeasti vastaamaan muuttuvia jätehuoltomääräyksiä? Me autamme! Soita meille numeroon 010 636 6400 ja kysy lisää tai ota yhteyttä tämän lomakkeen kautta .


Lue myös:

10 kysymystä ja vastausta Molok®-jätesäiliöiden huollosta

Valitse helppous – Molok®-jätesäiliöiden jatkuva huoltosopimus parantaa taloyhtiön arkea