Modernit robotit toimivat tulevaisuudessa yhä useammin siivoojan työparina moninaisissa kiinteistöissä. Nyt jo lukuisissa L&T:n asiakaskohteissa käytetään uusimmalla teknologialla varustettua yhdistelmäkonerobottia, joka pesee lattioita kustannustehokkaasti, hygieenisesti ja vettä säästäen – jopa täysin kemikaalittomasti. Se kertoo siitä, että me L&T:llä olemme siivousalan teknologisen kehityksen edelläkävijä ja ympäristövastuullisuuden suunnannäyttäjä nyt ja tulevaisuudessa.
Testaamme ja kehitämme siivousalan moderneja teknologioita jatkuvasti yhdessä laitetoimittajiemme ja asiakkaidemme kanssa. Käyttämämme robotit ovat teknologialtaan rinnastettavissa itseohjautuviin autoihin: ne laskevat lähestyvän ihmisen liikeradan, mukautuvat muutoksiin, osaavat väistää pienimmätkin esteet, keräävät dataa ja pystyvät toimimaan lähes itsenäisesti.
Esimerkiksi yösiivouskohteessa päivävuoron siivooja voi hoitaa käsin tehtävät työt ja ajastaa robotin pesemään lattian itsenäisesti yöaikaan tai vaikka pyhäpäivänä. Etähallinta mahdollistaa robotin ja sen käyttäjän ohjeistuksen myös etänä.
Siivouksen laadun paraneminen ja kustannustehokkuus ovat robotiikan selkeitä etuja. Me L&T:llä panostamme robotiikan kehittämiseen myös siksi, että robottien käyttö pienentää siivouksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta .
”Kaikki robottimme on varustettu vedensuodatusjärjestelmällä, joka säästä noin 70 % vettä perinteiseen yhdistelmäkoneeseen verrattuna. Vettä ei tarvitse vaihtaa, vaan sama vesi on käyttökelpoista jopa 6 työtunnin ajan. Robotilla voidaan lisäksi siivota täysin kemikaalittomasti, Twister-timanttilaikoilla . Jos puhdistusainetta on tarpeen käyttää, robotti optimoi senkin käytön”, kertoo L&T:n kehityspäällikkö Elina Hälikkä.
Muun muassa näistä syistä ”robottien ajotunnit” on yksi mittareista, joiden avulla seuraamme siivouksen ympäristövastuun kehittymistä L&T:n
Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelmassa
. Vuoden 2021 tavoite, 5 000 ajotuntia, ylittyi jo hyvissä ajoin lokakuussa.
Robotiikan testaus siivouksessa aloitettiin L&T:llä jo vuosia sitten.
”Aloitimme jo vuonna 2016, mutta vuonna 2019 innostuimme todella, sillä ero aiempien ja uusien robottien älykkyydessä oli huimaava. Otimme ensimmäisen modernin yhdistelmäkonerobotin testikäyttöön ja hyvien kokemusten siivittämänä se on ollut käytössä siitä lähtien. Uusien siivouskohteiden konekantaan yhdistelmäkonerobotti lasketaan nykyään mukaan aina kun se on järkevää”, toteaa Hälikkä.
L&T:n laitetoimittaja CleanBotsin toimitusjohtaja Teemu Tiittasen mukaan robotteja voidaan hyödyntää lähes missä tahansa muuttuvassa käyttöympäristössä aina päiväkodeista terveydenhuoltoon, isoihin myymälöihin ja teollisuuteen.
”L&T:llä robotiikka on vahvasti mukana siivousliiketoiminnassa ja yrityksessä halutaan kulkea kehityksen etulinjassa”, Tiittanen kertoo.
”Teemme tiivistä yhteistyötä L&T:n kanssa. Uusien käyttöympäristöjen kohdalla teemme yhdessä laajoja testejä ja demoja, keräämme tiedot uuden ympäristön haasteista ja mietimme, onko ne mahdollista ratkaista. L&T:llä on robotiikassa erinomainen osaaminen ja tietotaitoa löytyy huikean paljon”.
Valtaosa L&T:n roboteista tekee puhdasta jälkeä suurissa marketeissa ja kauppakeskuksissa, kuten asiakkaamme Kemin Prisman tiloissa. Robotteja on otettu käyttöön myös varasto- ja tuotantotiloissa sekä teollisuudessa. Jopa 18 000 m 2 puhdistuu yhdellä latauksella. Itsenäisesti kulkevan robotin avulla voidaan myös parantaa työturvallisuutta esimerkiksi vaarallisissa siivouskohteissa, minkä lisäksi robotti pärjää hyvin samassa liikenteessä muun automaattirobotiikan ja trukkien kanssa. Lukemattomat sensorit varmistavat, ettei törmäyksiä tule. Robotti osaa myös ilmoittaa, jos jokin paikka jää puhdistamatta.
”Robotti voidaan ohjelmoida ajamaan haluttuja alueita, vaikkapa sisääntuloa, kuinka monta kertaa tai tuntia hyvänsä, jotta lattia pysyy jatkuvasti puhtaana. Jo se on iso mielikuvatekijä. Lisäksi robotilta voidaan tilata yksityiskohtaiset työraportit esimerkiksi vedenkulutuksen seuraamiseksi ja puhdistuskertojen tarkistamiseksi”, Hälikkä muistuttaa.
Robotit eivät ole syrjäyttämässä siivoojan työtä, vaan päinvastoin – ne ovat tuoneet mukanaan työtyytyväisyyttä. Siivooja täyttää veden, puhdistaa, huoltaa, varustelee ja käynnistää robotin, mutta sen jälkeen robotti toimii itsenäisesti. Silloin siivoojalle vapautuu aikaa tehdä laadukkaammin se työ, joka on yhä tehtävä käsin. Siivooja voi tarvittaessa lähettää robotin myös paikkokierrokselle ja jatkaa jouhevasti omaa päiväohjelmaansa.
”Siivoojilta on tullut vahva viesti, että siivous muuttuu tarpeenmukaisemmaksi, kun robotti hoitaa koneajon. Silloin siivooja pystyy käyttämään omaa ajatustaan, missä häntä tarvitaan eniten ja suunnittelemaan tekemistään. Tyytyväinen työntekijä on myös motivoituneempi, mikä näkyy laadukkaampana työjälkenä ja parempana palveluna, Hälikkä kertoo.
Mielekkäämpi työ on myös osaratkaisu siivousalan työvoimapulaan: se, pienentää työntekijöiden vaihtuvuutta ja lisää työhön sitoutumista.
Testaamme parhaillaan ammattikäyttöön kehitettyjä robotti-imureita, jotka vastaavat älykkyydeltään yhdistelmäkonerobotteja. Sen voi jo jättää yöksi imuroimaan isoa tilaa, sillä se osaa ladata itsensä ja jatkaa siitä, mihin se jäi.
Tiittasen mukaan siivousrobotiikka kehittyy nyt liitännäisyyksien ja uusien mallien käyttöönoton kautta. Niillä pyritään entistä parempaan tehokkuuteen:
”Esimerkiksi vedentäyttöasema, joka mahdollistaa yhdistelmärobotin itsenäisen latauksen ja vedenvaihdon, on jo L&T:llä käytössä.”
Toinen tulevaisuudessa siintävä asia on robotiikan ja L&T:n dataohjatun siivouksen kytkeminen yhteen. Jo nyt siivooja pystyy lähettämään robotin siivoamaan erikseen tilan, jonka käyttöaste sitä vaatii, tai käyttää robottia tarvittaessa manuaalisesti.
”Kytkennän onnistuessa robotti reagoisi tilojen käyttöasteisiin ja puhtauteen linkittymällä muihinkin tietolähteisiin, kuin siivoojan antamiin käskyihin. Tähän suuntaan mennään”, Tiittanen sanoo.