Muovin uudelleen hyödyntämiseen ja kierrättämiseen tarvitaan oikeat välineet. Esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa kuormien purussa syntyvä kalvomuovi lajitellaan yleensä säkkeihin, jotka voi heittää sellaisenaan jätepaalaimeen.
Muovin kierrätys on ottanut suuria harppauksia eteenpäin, mutta työtä riittää edelleen. Syntypaikkalajittelu on tehokas tapa edistää kierrätystä – jätteiden lajittelu on paitsi ympäristöystävällistä myös taloudellisesti kannattavaa. Silti muovia päätyy poltettavaksi energiajakeen tai sekajätteen mukana. Hyvin järjestetyllä muovinkeräyksellä polttoon päätyvän muovin määrä saadaan kuitenkin minimoitua!
Lajittelu ei tietenkään onnistu ilman oikeita keräysvälineitä. Muovin kohdalla tyypillisin yhdistelmä keräilyvälineitä on säkki ja paalain:
On erityisen tärkeää, että muovi lajitellaan jo pakkauksia purettaessa. Helpoiten se onnistuu kun säkkitelineen sijoittaa aivan pakkausten purkupaikan viereen. Näin muovijae säilyy mahdollisimman puhtaana, jolloin se myös soveltuu uudelleen hyödynnettäväksi.
Keräysvälineiden lisäksi myös ohjetarrojen ja työntekijöiden koulutuksen on oltava kunnossa. Muovi on lajiteltava laaduittain, jotta se soveltuu kierrätykseen, joten kaikkien on tiedettävä mihin keräysvälineeseen mikäkin muovilaatu kuuluu.
Keräysvälineisiin liimattavilla ohjetarroilla pääsee jo pitkälle, mutta jos tavoitteena on motivoida työntekijöitä lajittelemaan ja pureutua vielä syvemmälle aiheeseen, kannattaa harkita verkkokoulutuksia.
Esimerkiksi L&T:n asiantuntijoiden luomat verkkokoulutukset opettavat henkilöstöä tehokkaaseen lajitteluun käytännön vinkkien ja harjoitusten avulla. Lisäksi koulutuksessa keskitytään suurempaan kuvaan: miksi lajittelu ylipäätään kannattaa? Parhaimmillaan koulutukseen osallistuminen näkyy konkreettisesti kierrätysasteessa.
Kierrätyksen kokonaiskustannuksia laskettaessa kannattaa ottaa huomioon:
Kustannustehokkain yhdistelmä keräysvälineitä riippuu aina syntyvien jätejakeiden määrästä ja laadusta – sama ratkaisu ei sovi kaikille. Apua keräysvälineiden valintaan kannattaakin kysellä kierrätysalan yritykseltä.
Tärkeintä on kuitenkin tehdä lajittelusta niin helppoa ja turvallista, ettei kaiken heittäminen energiajätteeseen tunnu liian houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mikään keräysväline ei tuo omistajalleen säästöjä, jos sitä ei käytetä.