Artikkelit

Kuopiossa kehitettiin koneoppiva ja ennakoiva kiinteistöautomaatio

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | May 18, 2021 10:00:00 AM

Suomen Kuopiossa sijaitsee L&T:n energianhallintakeskus, jossa etävalvotaan satoja suomalaisia kiinteistöjä. Keskuksen seinien sisältä löytyy viiden hengen tiimin verran vankkaa ammattitaitoa niin kiinteistöautomaatioiden valvonnasta, ylläpidon optimoinnista kuin energiatehokkuuden parantamisestakin.

Samojen seinien sisällä sai alkunsa myös Smartti Automaatio , joka nosti käsityksen ennakoivasta kiinteistöautomaatiosta täysin uudelle tasolle. Pääsimme haastattelemaan energianhallintakeskuksen tiimiä siitä, millainen prosessi Smartti Automaation kehittäminen oikein oli.

Ongelmien etsimisestä vikojen korjaamiseen

Vuonna 2013 perustetun energianhallintakeskuksen tiimi koostuu asiantuntijoista, joiden työ pohjautuu vahvaan ymmärrykseen kiinteistöjen toiminnasta ja kiinteistön taloteknisten toimintojen ohjauksesta. Käsin tehtävää työtä on paljon.

”Talotekniikan valvonta manuaalisesti on aika työlästä. Smartti Automaation alkuperäinen idea lähti liikkeelle tarpeesta resursoida omaa ajankäyttöämme perustekemisen, kuten vianetsinnän ja ongelmien selvittämisen sijaan vaativimpiin viankorjauksiin”, kertoo energianhallintakeskuksen energia-asiantuntija Ville Rönkkö .

Suurin osa Smartti Automaation ominaisuuksista onkin tehty mallintamalla ja automatisoimalla samaa manuaalista työtä, mitä energianhallintakeskuksessa tehdään päivittäin.

”Ei tarvitse olla edes energia-asiantuntija ymmärtääkseen, että koneen tekemä työ on paljon manuaalista työtä tehokkaampaa. Näin talotekniikan toimintaa on mahdollista valvoa jatkuvasti ja tehokkaasti ympäri vuoden kaikkina vuorokaudenaikoina. Se on aika paljon enemmän kuin se, että ihminen tarkistaa säädöt kaksi kertaa kuukaudessa”, Rönkön kollega Niko Reinikka toteaa.

Toinen syy kehitystyön aloittamiseen olivat haasteet nykyisten kiinteistöautomaatiojärjestelmien toiminnassa. Niissä älykkyys on sisäänrakennettu paikallisesti, ja vaikka säästöpotentiaalia pystyttäisiinkin havaitsemaan , muutosten tekeminen on ollut paitsi kallista, myös hidasta. Automaatiot kun on usein suunniteltu niin, että kaikki isommat päivitykset ja uudelleenohjelmoinnit on tehtävä paikan päällä suoraan järjestelmään. Tämä aiheuttaa haasteita varsinkin asiakkaille, joilla on useita kiinteistöjä ympäri Suomen.

Ohjelmointi aloitettiin nollasta

Energianhallintakeskuksen tiimi on kehittänyt Smartti Automaatiota nyt vuodesta 2018 asti. Jokaisella tiimin jäsenellä on oma roolinsa kehityksessä ja asioita edistetään kunkin osaamisalueiden ja mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Näin ulkopuolisen mieleen lähinnä hiipii kysymys siitä, miten tällaisen järjestelmän kehityksen kanssa sitten lähdetään liikkeelle käytännössä?

”Aloimme vain ohjelmoimaan ihan nollasta ja laitoimme virtuaalipalvelimet pystyyn vanhoille alustoille. Kokeilimme, saammeko analytiikan ja ennakoinnin toimimaan ja näimme, että tällähän saadaan oikeasti tuloksia aikaan”, Reinikka kertoo.

Järjestelmä otettiin käyttöön pala kerrallaan. Samalla tehtiin hienosäätöä toimintalogiikkaan ja keksittiin uusia ideoita testauksen myötä. Tuloksien oikeellisuus varmistettiin valvomalla rakennusautomaatiojärjestelmällä testikohdetta samalla, kun Smartti Automaatio ohjasi toimintaa. Tämän jälkeen järjestelmää uskallettiin lähteä pilotoimaan jo ensimmäisen asiakkaan kanssa. Pilotti ylitti kaikki odotukset.

”Järjestelmää pilotointiin asiakkuudessa, joka oli jo vuosien ajan panostanut energianhallintaan ja kaikki kivet ja kannot oli käännetty. Tästä huolimatta saimme Smartti Automaation avulla pudotettua energiankulutusta vielä 20 % siitä, minkä kuviteltiin olevan alhaisin mahdollinen energiankulutuslukema. Se oli huikeaa”, sanoo energianhallintakeskuksen palvelupäällikkö Jani Savolainen.

Jatkuvaa kehitystyötä yrityksen ja erehdyksen kautta

Työ Smartti Automaation parissa on edennyt energianhallintakeskuksessa varsinaisen työn ohessa pikkuhiljaa yrityksen, erehdyksen ja niiden pohjalta tehtyjen havaintojen kautta. Omaa osaamista ja ymmärrystä on kartutettu muun muassa seuraamalla alan webinaareja sekä julkaisuja, joissa kerrotaan automaatiojärjestelmien kehittymisestä maailmalla.

”Olemme esimerkiksi tehneet kovasti töitä liitettävyyden skaalaamiseksi, jotta Smartti Automaatio olisi yhteensopiva mahdollisimman monien eri kiinteistöautomaatiojärjestelmien kanssa. Lisäksi panostamme jatkossa vieläkin vahvemmin koneoppimiseen, joka mahdollistaisi entistä laajemman datankäsittelyn”, Reinikka kertoo.

Yksi koneoppimisen ja datankäsittelyn konkreettinen esimerkki on Smartti Automaation kyky ennakoida tulevia olosuhteita: se pystyy muuttamaan kiinteistön asetuksia esimerkiksi sääennusteen perusteella. Lisäksi etäyhteyden avulla pystytään tekemään säädöt hetkessä useisiin kiinteistöihin kerralla.

Tällä hetkellä Smartti Automaatio on käytössä jo useissa L&T:n asiakkuuksissa ja sitä kehitetään jatkuvasti.

"Pienen tiimin etuna on se, että uusien ideoiden kokeilu ja asiakaskohtainen räätälöinti on aika helppoa ja ketterää. Pääsemme nopeasti suoraan pilotointivaiheeseen ja näemme heti, mikä toimii ja mitä pitää vielä viilata lisää ", Savolainen kertoo.

Menestystarina suoraan Kuopiosta

Smartti Automaation kehitystyö on oivallinen esimerkki tiimityön ja yhdessä tekemisen voimasta. Tässä kehitystyössä ei ole enää pelkästään kyse oman työn helpottamisesta, vaan aidosta kiinnostuksesta energiatehokkuuden parantamista kohtaan.

Smartti Automaatio onkin jo tähän mennessä herättänyt vahvaa kiinnostusta asiakkaissa ja sen potentiaali nähdään merkittävänä osana kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisessa. Mutta miltä tällainen menestys sitten mahtaa tuntua?

”Onhan se hienoa, että tiimimme kehittelemällä järjestelmällä on onnistuttu parantamaan näinkin merkittävästi kiinteistöjen energiatehokkuutta. Kiinteistöt ja niiden ylläpito ovat kuitenkin yhteiskuntamme pahimpia energiasyöppöjä, joten niiden energiaoptimoinnissa piilee valtava potentiaali. On hienoa, että pystymme omalla osaamisellamme osallistumaan näihin vastuullisuustalkoisiin”, Savolainen sanoo.

Tiimin mukaan kaikista parhain fiilis tuleekin siitä, kun palaset loksahtavat paikoilleen ja energiankulutuksessa saadaan näkyviä tuloksia. Tiimin innokkuuden perusteella voimme luvata, että tulossa on vielä monia uusia lisäominaisuuksia, joiden avulla Smartti Automaatio nipistää jo valmiiksi energiapihienkin kiinteistöjen energiankulutusta merkittävästi. Jäämme siis kuulolle!

Kuvassa Smartti Automaation kehittäjät energia-asiantuntija Maria Halonen, tiimiesimies Jani Miettinen, energia-asiantuntija Niko Reinikka, palvelupäällikkö Jani Savolainen ja energia-asiantuntija Ville Rönkkö .

Energianhallintakeskuksen tiimin tärpit Smartti Automaatiosta:

  • Helppo liitettävyys: Smartti Automaatio toimii pilvipalveluna ja se on helppo liittää kiinteistön nykyiseen automaatioon. Et siis tarvitse mittavia laiteinvestointeja.
  • Ennakointi ja koneoppiminen:Järjestelmä analysoi ja ohjaa kiinteistön automaatiota ennakoimalla ja optimoimalla energiankulutusta muuttuvien olosuhteiden perusteella.
  • Säästöpotentiaali: Pitkällä aikavälillä järjestelmän avulla voidaan säästää isojakin summia energiankulutuksessa.
  • Yhteensopivuus: Järjestelmä on yhteensopiva monien kiinteistöautomaatiojärjestelmien kanssa ja se toimii ympäri Suomen, kunhan vain on toimiva verkkoyhteys saatavilla.
  • Nopea reagointi: Järjestelmä pystyy reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja ohjauksia voidaan muuttaa lyhyelläkin vasteajalla.
  • Skaalautuvuus: Saat yhtenäiset olosuhdetavoitteet kaikkiin haluamiisi kiinteistöihin yhdellä säädöllä.