Artikkelit

Talveen valmistautuminen kiinteistössä – nopeat vinkit L&T:n asiantuntijalta

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Sep 11, 2024 7:24:21 AM

Erittäin lämpimät kesät ja nopeasti etenevät kylmät talvet edellyttävät kiinteistönhoidolta osaavia tekijöitä ja hyvää ennakkosuunnittelua. Jotta talvi ei tänä vuonna yllättäisi, voi ennakkoon tarkistaa ne keinot, joilla helpotetaan sekä kiinteistön asukkaiden elämää, että kiinteistön huollosta vastaavan työtä.
Kuinka valmistaa kiinteistösi tulevaan talveen?

Lue Oulussa kiinteistönhoitajana toimivan Petri Valon vinkit. Valolla on pitkä kokemus alalta ja hyvä tuntuma siihen, mitkä asiat ainakin on hyvä huomioida ennen talvea.

Ulkoalueiden valmistaminen talveen

Kiinteistönhoitaja Petri Valon mukaan talvi tulee yhä useammin ilman varsinaista syksyä. Tällöin kiinteistönhoidossa ennakointi on korostuneessa roolissa, jotta ennen ensilumea esimerkiksi lehdet ja roskat ym. on saatu siivottua oikeaoppisesti pois.

”Kalustoa on rajallinen määrä, joten esimerkiksi lehtien poistoa on järkevää tehdä osissa. Ylipäätään ulkoalueista kannattaa huolehtia hyvin ympäri vuoden on sitten kyse nurmikon leikkuusta tai puiden ja pensaiden siistimisestä. Näin vältetään kiire ja turha paniikki syksyllä. Kaikki on aikataulussa talven varalle”, Valo muistuttaa.

Katon ja kiinteistön rakenteiden tarkistus

Katoilta putoava lumi voi aiheuttaa talvella vaaratilanteita. Hyvin hoidettu ja kuntotarkistettu katto auttaa talven lumitöissä ja varmistaa, että lumen alle ei jää esimerkiksi lehtiä ja roskia. Riippuen onko kyseessä taloyhtiö vai liikekiinteistö, kiinteistön omistajan ja huollosta ym. vastaavan on syytä sopia ajoissa kattoon ja muihin kiinteistön rakenteisiin liittyvät tarkistukset.
”Huoltokirja on hyvä olla ajan tasalla ja ennakkohuoltoja tulee tehdä säännöllisesti.
Kun paikat pidetään jo ennakkoon kunnossa, ei tule talven mittaan yllätyksiä”, Valo neuvoo.

Lumitöihin valmistautuminen

Valon mukaan lumitöiden tulee sujua vaivattomasti ja useimmiten niihin aikoihin, kuin iso osa kiinteistön käyttäjistä ei ole liikkeellä. Huoltoyhtiön kanssa tehty sopimus on hyvä tarkistaa ennen talvea, jotta sekä kiinteistön omistajalla, että huoltoyhtiöllä on selkeä käsitys lumitöiden laajuudesta. Sisältyykö lumitöihin myös kattolumien tarkkailu ja poistaminen? Myös liukkauden torjuntakeinot ym. loppusyksyyn ja talveen liittyvät toimenpiteet on hyvä ennakoida.

”Asiakkaat odottavat, että pihat on aurattu ja hiekoitettu ajoissa kuntoon. Välillä lunta sataa kuitenkin kesken päivän, jolloin esimerkiksi parkkipaikkojen auraus on haasteellista. Tiivis ja ennakoiva yhteydenpito asiakkaan kanssa mahdollistaa sen, että pystymme tarjoamaan riittävän tuen myös runsaslumisiin jaksoihin. Saamme kaluston ja tekijät tarvittaessa nopeastikin liikkeelle”, Valo kertoo.

Kiinteistön energiankulutus

Talvella energiankulutus on huipussaan. Jos kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat kunnossa valaistusta myöten, voidaan talvea odottaa turvallisin mielin. Toimimattomat laitteet on syytä kunnostaa ajoissa ja energiankulutukseen on syytä kiinnittää huomiota läpi vuoden.

Liikekiinteistöihin on saatavissa älykkäitä energianhallintajärjestelmiä, kuten L&T:n oma Smartti Automaatio, joka optimoi energiankulutustusta sisätilojen olosuhteita heikentämättä.

”Meillä on laaja joukko erilaisia osaajia ja asiantuntijoita, jotka pystyvät auttamaan
kiinteistön ylläpidossa tehokkaasti ja luotettavasti. Itse olen viihtynyt jo L&T:llä vuodesta 2008 ja meiltä saa varmasti asiantuntevaa palvelua. Jos jotain en itse tiedä, niin kollega varmasti tietää”, Valo sanoo.