Pakkausjätteiden kiertotalous herättää monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet aiheeseen liittyviä kysymyksiä sekä asiantuntijoidemme vastaukset yhteen napakkaan nippuun. Jos pakkausjätteen kiertotalous askarruttaa, nappaa vinkit talteen tästä:
Mikä on tällä hetkellä suurin este muovipakkausten kierrätysasteen nousulle?
Syitä on monia, mutta esimerkiksi yrityspuolella yksi merkittävä tekijä on muovin puutteelliset lajittelumahdollisuudet, jolloin iso osa muovipakkauksista ohjautuu energiajätteeseen.
Pystyykö PCR-muovia kierrättämään uudelleen?
PCR:n (post-consumer recycled)-muovin, eli käytön jälkeen kierrätetyn muovin kierrättämisestä on jo esimerkkejä, kuten PET-pullot. Niihin toki lisätään aina kierrätysmuovin lisäksi neitseellistä materiaalia, koska kierrätysmuovin polymeeriketjut heikkenevät kierrätettäessä. Periaatteessa sama muovi kuitenkin saattaa kiertää useamman pullon kautta ennen sen lopullista tuhoutumista.
Esimerkiksi L&T:n muovinkierrätyslaitoksen muovimateriaaleja pystyy kierrättämään useita kertoja . Tosin iso osa näistä on teollisten prosessien sivuvirroista peräisin olevia eivätkä ns. PCR-muovia.
Voiko materiaali palata takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa? Eli voivatko esimerkiksi kukkaämpärit kiertää uudelleen kukkaämpäreiksi?
Sinänsä ei ole estettä kehittää kukkaämpäreitä, joissa käytetään kierrätysmuovia, ja itse asiassa tällaisiä löytyykin jo markkinoilta. On kuitenkin hankala "korvamerkitä" kukkaämpäreistä peräisin olevaa muovia siten, että juuri se muovi palaisi kukkaämpäreiksi - tällainen edellyttäisi suljettua kiertoa.
Jos taas kukkaämpärit kerätään muiden muovituotteiden kanssa kierrätykseen, täytyy varmistua, että kierrätyksestä saatavan muovin laatu täyttää kukkaämpärin laatuvaatimukset.
Miten pahvipakkauksen painetun pinnan lakkaus, liimatut saumat ja teippaukset vaikuttavat kierrätettävyyteen?
Nyrkkisääntönä voi pitää, että täysin käsittelemätön puhdas pahvi on aina kierrätettävyydeltään parasta. Mainitut seikat eivät estä kierrättämistä, mutta ne täytyy huomioida kierrätysprosessissa.
Voisiko pakkausjätteiden kierrätysjärjestelmän muuttaa panttiin perustuvaksi, eli että kuluttajalle alettaisiin maksamaan muovijätteen kierrätyksestä?
Pullonpalautuksen kaltaisen panttijärjestelmän rakentamisessa täytyy ottaa monta kulmaa huomioon. Pantin sisällyttäminen pakkauksiin näkyisi esimerkiksi tuotteiden hinnoissa.