Artikkelit

Usein kysyttyä puujätteen kiertotaloudesta

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Sep 30, 2024 6:38:18 AM

Puujätteiden kiertotalous herättää monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet aiheeseen liittyvät kysymykset ja asiantuntijoidemme vastaukset yhteen napakkaan nippuun. Jos puujätteen kierrätysratkaisut kiinnostavat, nappaa vinkit talteen tästä: 


Millaisia puujätelajeja voidaan kierrättää ja mitkä ovat ongelmallisia?

Kierrätettäviä puujätelajeja ovat esimerkiksi rakennuspuujätteet, puupakkaukset ja teollisuuden puusivutuotteet. Haasteellisimpia kierrätettäviä ovat puujätelajit, jotka voivat sisältää haitallisia aineita, kuten vanha maalattu purkupuu ja kyllästetty puu.

Millaisia prosesseja käytetään puujätteen käsittelyyn, jotta siitä saadaan uusia raaka-aineita?

Puujätteen käsittelyprosessit voivat sisältää mekaanista murskausta, haketusta, lajittelua ja puhdistusta. Kierrätettävä puu voidaan käyttää uusioraaka-aineena muun muassa levyteollisuudessa, komposiittivalmistuksessa tai biohiilituotannossa.

Mikä tilanne tällä hetkellä on, kuinka paljon puujätettä käytetään biohiilen valmistuksessa? Kuinka merkittävästä hyödyntämiskohteesta on kyse?
 
Tällä hetkellä biohiilen valmistusta puujätteistä testataan ja siihen pyritään löytämään parhaat toimintamallit ja prosessit. Biohiili voi olla tulevaisuudessa hyödyntämiskohteena merkittävä, koska biohiilellä on monia erilaisia käyttömahdollisuuksia esimerkiksi maanparannuksessa, vesien suodattamisessa ja metalliteollisuudessa.

Onnistuuko biohiilen tekeminen esimerkiksi vanerista tai muusta puumateriaalista, jossa mukana muitakin materiaaleja?

Prosessi sallii kyllä tietyn määrän epäpuhtauksia kuten puumateriaaleja, jotka sisältävät esimerkiksi liimoja. Riippuen biohiilen käyttökohteesta materiaalilla voi tosin olla erilaisia laatuvaatimuksia. 

Miten suomalaiset kuluttajat ja taloyhtiöt hankkeissaan voivat käytännössä vaikuttaa puujätteen hyötykäyttöön ja jalosteiden hyödyntämiseen?

Kuluttajat ja taloyhtiöt voivat vaikuttaa puujätteen hyötykäyttöön ja kierrätettyjen puujalosteiden hyödyntämiseen monin käytännön tavoin. Kuluttajat voivat edistää puujätteensä hyötykäyttöä lajittelemalla asianmukaisesti esimerkiksi huonekalut, puupakkaukset ja rakennusjätteet, kuten laudat ja lattiamateriaalit, niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Tämä mahdollistaa puujätteiden jatkokäytön eri tarkoituksiin.

Lisäksi kiertotaloutta voi tukea ostamalla kierrätetystä puusta valmistettuja tuotteita, kuten huonekaluja, rakennusmateriaaleja tai sisustuselementtejä. Korjaamalla tai uudelleenmuokkaamalla vanhoja esineitä voi vähentää jätteen syntymistä ja luoda uusia käyttömahdollisuuksia vanhoille materiaaleille. 

Taloyhtiöt voivat järjestää kierrätyspisteitä, joissa asukkaat voivat helposti lajitella ja kierrättää puujätteensä, kuten vanhat huonekalut, kuormalavat tai rakentamisen ylijäämämateriaalit.