Suomen jätelaki on uudistumassa, koska EU edellyttää jäsenvaltioilta kunnianhimoisempia kierrätystavoitteita. Muovinkeräyksestä tulee pakollista kaikissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Jätehuolto kannattaa laittaa hyvissä ajoin kuntoon, koska silloin taloyhtiö voi järjestää jätepisteen haluamallaan tavalla. L&T:n huoltopalvelu auttaa uudistamaan jätepisteet uuden lain mukaisiksi.
Tulossa oleva jätelain muutos laittaa taloyhtiöiden jätepisteet uuteen uskoon, kun muovinkeräyksestä tulee pakollista koko maassa. Pääkaupunkiseudun kiinteistöissä ja taloyhtiöissä pitää kerätä erikseen muovi-, lasi- ja kartonkipakkaukset sekä pienmetalli ja biojäte, joissa on vähintään viisi huoneistoa jo vuoden 2021 alusta alkaen.
Uusi jätelaki velvoittaa kaikki vähintään viiden huoneiston taloyhtiöt lajittelemaan jätteen seitsemään eri jätelajiin:
- Sekajäte
- Biojäte
- Paperi
- Muovipakkaukset
- Lasipakkaukset
- Kartonkipakkaukset
- Metallipakkaukset
Jätteiden lajittelulle on hyvät perustelut. Ensinnäkin se on taloyhtiöille pakollista, joten muutakaan vaihtoehtoa ei varsinaisesti ole. Toisaalta lajittelun lisääntyminen tulee myös alentamaan jätehuollon kustannuksia, koska kalliin sekajätteen määrä vähenee. Kolmanneksi, ja ehkä kaikkein tärkeimpänä, oikeaoppinen lajittelu on yksi helpoimmista keinoista kiertotalouden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kaikissa talouksissa syntyy jätettä, joten kyse on lopulta varsin pienistä arjen muutoksista.
Jätehuoltomääräysten muutos vaikuttaa lukuisten taloyhtiöiden arkeen koko maassa. Uudet määräykset ovat sinänsä selkeät, mutta käytännön toteutukseen on olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Mikäli käytössä on Molok®-jätesäiliöt, hoituvat tarvittavat muutokset helposti ja nopeasti.
Tarvittaessa voi asentaa uusia jätesäiliöitä tai pintasäiliöitä
Mikäli jakaminen ei riitä ratkaisuksi, voidaan pihalle kaivaa myös uusia jätesäiliöitä tai ottaa niiden rinnalle käyttöön pintasäiliöitä.
Ennen kaikkea kyse on kiinteistön yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta ja toimivan kokonaisuuden suunnittelusta. Kohdekohtaisen kartoituksen avulla löytyy kaikille sopiva ratkaisu, joka täyttää uuden jätelain vaatimukset.
Mikäli aiemmin lajittelua ei ole tehty, tulee todennäköisesti sekajätteen määrä pienentymään kaikkein dramaattisimmin. Sekajätteen määrän voi saada hyvällä lajittelulla vähennettyä jopa viidesosaan. Säiliöt voidaan jakaa nopeasti, mutta asukkaiden toiminnan muutos vaatii huomattavasti enemmän aikaa ja sopeutumista.
Muutoksen jalkauttaminen vaatii tehokasta viestintää
Jätehuollon päivittäminen uusien vaatimusten mukaiseksi ei tapahdu yhdessä yössä. Säiliöiden uudelleenjakaminen on tärkeä ensiaskel, mutta onnistunut lajittelun lisääminen vaatii myös aktiivista viestintää asukkaiden, isännöitsijän, taloyhtiön hallituksen ja jätehuollon toimittajan välillä.
Joskus asukkaat saattavat lämmetä hitaasti lajittelun aloittamiselle. Muutos herättää usein paljon kysymyksiä käytännön järjestelyistä , mutta hyvin suunnitellulla tiedottamisella kysymyksiin voidaan vastata jo ennen kuin asukkaat äkkäävät niitä edes kysyä.
Kokemuksen kautta olemme oppineet, että muutoksen onnistunut läpivienti vaatii paljon toistoa ja viestin läpiviemistä erilaisia kanavia pitkin. Ihannetilanteessa tiedottaminen tapahtuu kirjeitse, digitaalisesti ja fyysisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa tiedotelappuja, kohtaamisia asukasilloissa ja kiertotalouden asiantuntijan läsnäoloa esimerkiksi taloyhtiön suljetussa Facebook-ryhmässä. Autamme näissä asioissa mielellämme, ja voimme vähentää isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan työtaakkaa vastaamalla asukkaiden kysymyksiin suoraan itse.
Onnistunut lajittelun muutos näkyy lopulta toimivana jätehuoltona ja positiivisina lukuina asukastyytyväisyyskyselyissä. Avoimen viestinnän kautta asukkaat sitoutuvat uusiin toimintatapoihin ja ongelmatilanteilta vältytään.
Kierrätystavoitteet kirittävät muutosta
Erityisesti muovinkierrätyksessä suomalaisilla riittää vielä tekemistä . Nykyinen muovipakkausten kierrätysaste on noin 25 % – tämä luku olisi helposti tuplattavissa. Kokonaiskierrätysaste puolestaan on tällä hetkellä noin 42 % ja vuoteen 2025 mennessä se pitäisi saada nostettua 55 %:iin.
Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat paljon erilaisia toimenpiteitä, jotka tulevat lähivuosina näkymään niin asumisessa kuin yritystoiminnassakin. Kierrätystä tullaan lisäämään EU-tasolla regulaation kautta . Regulaatiopohjaiset vaatimukset kuitenkin synnyttävät uusia markkinoita kierrätysmateriaaleille ja kasvattavat jo olemassa olevia entisestään. Uudet markkinat tulevat myös lisäämään kierrätyksen kustannushyötyä entisestään, joten investointi lajittelun lisäämiseen tulee varmasti maksamaan itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä.
Molok®-jätesäiliön jakaminen usealle jätejakeelle on toimiva ratkaisu
Uudet vaatimukset vaativat monelta taloyhtiöltä käytännön toimenpiteitä, joiden tarve selviää kohdekohtaisella kartoituksella. Kun jätejakeita syntyy enemmän, myös jätesäiliöitä tarvitaan enemmän. Jos taloyhtiön pihalla ei kuitenkaan ole lisätilaa uusille säiliöille, yksi hyvä keino on jakaa vanha säiliö useampaan osaan. Mikäli käyttöön on jo aiemmin otettu Molok®-jätesäiliöitä, voidaan niiden rakennetta muuttaa niin, että yhteen jätesäiliöön kerätään jatkossa kahta eri jätejaetta. Näin esimerkiksi kolme säiliötä saadaan riittämään kuudelle jakeelle.
Mallia voi ottaa esimerkiksi Tampereen Vuokra-asuntojen lähes satavuotiaasta puutaloyhtiöstä , joka toteutti muovinkeräyksen jakamalla paperinkeräykseen aiemmin tarkoitetun Molok®-jätesäiliön kahteen osaan. Se onnistui helposti ja nopeasti L&T:n avulla.
Etenkin alkuvaiheessa lajittelu saattaa aiheuttaa myös ongelmia, kuten sekajäteastian nopeaa täyttymistä. Tilanne kyllä korjaantuu ajan myötä, mutta aluksi voi olla hyvä idea esimerkiksi tihentää säiliöiden tyhjennysvälejä, koska ylitsepursuavat roskat kasvattavat jätehuollon kustannuksia eivätkä varsinaisesti myöskään lisää asukkaiden kierrätysintoa .
Riittävä säiliömäärä, -tilavuus ja tyhjennysväli voidaan arvioida luotettavasti kiertotalouden ammattilaisten laskureiden avulla. Laskelmat perustuvat ennen kaikkea asukasmääriin ja asuinalueisiin. Yleensä on järkevää hyödyntää jo olemassa olevia jäteastioita ja tarvittaessa puolittaa niitä.
L&T uudistaa Molok®-jätepisteet uuden lain mukaisiksi
Molok®-huolto yhteistyössä L&T -palvelu auttaa taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä jätehuollon, lajittelun ja muovinkeräyksen järjestämisessä. L&T toimii Molok Oy :n valtuutettuna huoltoliikkeenä valtakunnallisesti ympäri Suomen. Kun asuinkiinteistöjen jätehuolto suunnitellaan yhdessä asiantuntevan kumppanin kanssa, vältytään jätteitä tursuilevilta ja epäsiisteiltä kierrätyspisteiltä.
Autamme sinua suunnittelemaan taloyhtiöllesi nykyaikaisen ja kustannustehokkaan jätehuollon , joka todella toimii. Olemme myös koonneet L&T Muovimuuvi -sivustolle kattavasti ohjeita asukkaille muovinkeräyksen aloittamiseen.
Teemme aina kohdekohtaisen kartoituksen ja löydämme sinulle sopivan ratkaisun, jonka avulla uudet jätehuoltomääräykset on helppo viedä käytäntöön.
- Jaamme nykyisen jätepisteen säiliöt usealle eri jätejakeelle.
- Tai lisäämme kapasiteettia, eli asennamme uusia säiliöitä.
Haluatko kysyä muovinkeräyksen järjestämisestä? Tiedätkö, miten taloyhtiösi Molok®-jätepiste muunnetaan helposti ja nopeasti vastaamaan muuttuvia jätehuoltomääräyksiä? Me autamme! Soita meille numeroon 010 636 6400 ja kysy lisää tai ota yhteyttä tämän lomakkeen kautta .