Artikkelit

Kurtturuusun hävittäminen ei vaadi myrkkyjä

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Jun 15, 2021 1:15:00 PM

Kurtturuusu eli Rosa rugosa on kansallisesti haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää Suomesta 1.6.2022 mennessä. Viimeistään nyt kiinteistöjen ja maan omistajien kannattaa ryhtyä toimiin, sillä tämä sitkeä vieraslaji ei lähde helpolla. L&T tarjoaa ympäristöystävällisen ja tehokkaan tavan poistaa kurtturuusu.

Valtioneuvoston asetus kieltää kurtturuusun kasvatuksen. Sen tarkoituksena on varmistaa, että haitallinen kurtturuusu ei valtaa kotoperäisten lajien elinympäristöjä. Tällä hetkellä on jo voimassa maahantuonti- ja myyntikielto, ja kurtturuusun kasvatus kielletään kokonaan kesällä 2022.

Kolmivuotisen siirtymäajan aikana monet ovat saattaneet ajatella, että kyllähän tässä vielä ehtii ja onhan tässä vielä aikaa, mutta nopeat ratkaisut eivät ole edullisia eivätkä ympäristöystävällisiä. Nyt siirtymäajan päättyessä kurtturuusua ei saisi enää kasvaa kenenkään pihalla. Kiellosta huolimatta kurtturuusua esiintyy yhä laajasti.

Viime vuosina L&T on auttanut monia asiakkaitaan kurtturuusun poistossa. L&T:n käyttämä menetelmä täyttää yllä mainitut kriteerit eli se on sekä kustannustohokas että ympäristöystävällinen. Emme käytä esimerkiksi ollenkaan glyfosaattia, mutta siitä kohta enemmän.

Miten kurtturuusun tunnistaa?

Kaikkia ruusuja ei todellakaan tarvitse hävittää. Mutta mistä tietää, kasvaako oman kiinteistön tai taloyhtiön pihalla kurtturuusua ? Mitkä ovat kurtturuusun tunnusmerkit?

Kurtturuusun tunnistaa helpoiten kukinta-aikana kesä-lokakuussa:

  1. Erittäin kurttuinen lehti
  2. Kukassa on viisi vaaleanpunaista tai valkoista terälehteä
  3. Varressa piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia, ja niitä on tiheästi alhaalta ylös.

Kurtturuusu voi olla vaikea erottaa sallituista lajikkeista. Punainen kurtturuusu (Rosa rugosa) menee helposti sekaisin esimerkiksi hansaruusun eli Rosa rugosa Hansan kanssa tai orjanruusun kanssa. Hansaruusun erottaa siitä, että kukka on kerrottu eli monikerroksinen. Kurtturuusun valkokukkainen muoto (R. rugosa f. alba) on hyvä erottaa perinteisestä juhannusruususta.

Kurtturuusun oikea tunnistaminen on tärkeää, koska Suomessa kasvaa monia ruusulajeja, jotka eivät aiheuta hankaluuksia alkuperäiselle kasvistolle. Kaikkia ruusuja ei siis todellakaan tarvitse hävittää.

Kiinteistön pihasuunnitelmasta voi tarkistaa, mitä ruusulajeja pihalla kasvaa. Mikäli tällaista suunnitelmaa ei ole tai löydy, kannattaa tarkastaa, mikä ruusu on kyseessä. Tarvittaessa kannattaa pyytää tunnistusapua ammattilaiselta.

Vieraslaji valtaa tilaa alkuperäiseltä luonnolta


Kurtturuusun marjoja on perinteisesti käytetty kiisseleissä, terälehtiä tuoksuvalmisteissa ja siemenet ovat tuttuja monille “kutituspulverina”.

Kurtturuusu tuotiin Suomeen jo 1800-luvulla. Lajista tuli erittäin suosittu, koska kurtturuusua on helppo kasvattaa lisää, ja se viihtyy ilmastossamme. Suomen olosuhteet olivat myös otolliset kurtturuusun omatoimiseen lisääntymiseen. Se on alkanut paikoin levitä valtoimenaan ja vallannut tilaa alkuperäiseltä luonnolta.

Meillä on esimerkiksi satojen neliömetrien hiekkarantoja, jotka ovat muuttuneet kurtturuusupensaikoiksi. Siemeniä ovat levittäneet ihmiset ja myös eläimet. Suotuisissa olosuhteissa siemenet itävät, ja kurtturuusut viihtyvät ja valtaavat kotoperäiseltä kasvillisuudelta alaa.

Suomen luonto on herkkä. Täällä kasvillisuus on sopeutunut ja valikoitunut ankariin oloihin. Ihmiset ovat tuoneet tänne kasveja ja myös eläimiä, jotka voivat ottaa yliotteen luonnosta, ellei siihen puututa riittävän ajoissa. Nyt kurtturuusun hävittäminen on vielä realistinen tavoite. Parinkymmenen vuoden kuluttua mitään ei olisi enää tehtävissä.

Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas tapa hävitykselle

Kurtturuusun hävittämiseksi on muutamia menetelmiä. L&T:n suosittelema, käyttämä ja luonnon ja kustannuksien kannalta paras menetelmä on leikata kasvi maata myöten poikki ja levittää riittävän laajalle alueelle maatuva vieraslajimatto, jonka päälle levitetään vielä esimerkiksi kuorikate.

Kolmen vuoden päästä kurtturuusu on kuollut juurineen. Kun kurtturuusu ei saa valoa, kasvi ei saa yhteyttämistuotteita ja lopulta juuristo kuolee. Kolmen vuoden päästä alueelle voidaan istuttaa uudet kasvit. Leikattu oksisto hyödynnetään kiertotalouden periaatteiden mukaisesti polttoenergiana.

Luonto ja työntekijät turvassa


L&T ei käytä kurtturuusun hävittämisessä glyfosaattia, joka on voimakas torjunta-aine . Haluamme, että niin luonto kuin omien työntekijöiden terveys on turvattu.

Käyttämässämme vieraslajimatto-menetelmässä, maita ei tarvitse kuljettaa pois tai käydä paikan päällä montaa kertaa vuodessa leikkaamassa pensaita. Kustannukset ovat noin kymmenesosa siitä, jos esimerkiksi maat kaivetaan ylös ja kuljetetaan pois. Joissakin tapauksissa käytetään myös näännyttämistä, missä pensaat leikataan alas kolme kertaa kasvukauden aikana 3–4 vuoden ajan.

Kurtturuusu on yleinen näky pihoilla ja parkkipaikoilla. Haluan vielä korostaa, että meillä on selkeä määräys: kurtturuusu pitää hävittää Suomesta. Haasteena on se, että kaikki eivät tunnista kurtturuusua ja ymmärrä, että tavallinen puutarhakasvi voikin olla haitallinen vieraslaji.

Edessä on iso määrä työtä, mutta tehtävä on mahdollinen. Se kuitenkin edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja maanomistajat kantavat vastuunsa.

Kurtturuusun hävittämisessä on kiire, sillä se pitää saada poistettua pihoilta, puistoista ja katujen varsilta mahdollisimman pian määräajan umpeutuessa 1.6.2022. Hävitysprosessi kannattaakin laittaa käyntiin nyt heti ripeästi ennen kuin on aivan liian myöhäistä.

Ota yhteyttä alla olevan painikkeen kautta, niin autamme tunnistamaan ja poistamaan kurtturuusut kiinteistösi alueelta.