Moneen iskee jouluna ja etenkin sen jälkeen usein ähky. Koettu ähky ei johdu pelkästään nautituista jouluherkuista, vaan kaikesta muustakin jouluun liittyvästä: lahjoista, joululauluista, ylenmääräisistä keinovaloista, hössötyksestä ja kaikesta siitä roskasta, mitä joulunaika synnyttää. Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, kannattaa jatkaa lukemista, sillä nyt pohdimme sitä, miten jouluähkyä voi ehkäistä.
Ähky tarkoittaa tunnetta siitä, että on syönyt tai tässä tapauksessa kuluttanut liikaa ja omatunto soimaa syntyneistä jätekasoista, jotka eivät meinaa millään mahtua kodin tai kiinteistön roska-astiaan. Tähän vinkkinä on yksinkertaisesti vähentää lahjojen määrää. Hyväksi havaittu ja toimiva keino pienentää lahjakuormaa on sopia, että aikuisille ei lahjoja osteta, vaan ainoastaan lapsille. Lahja voi hyvin olla myös palvelu, kuten teatteri- tai elokuvalippu, lahjakortti hierontaan, siivouspalveluun tai muuhun aineettomampaan lahjaan. Kaiken ei aina myöskään tarvitse olla uutta. Hienoja lahjoja voi hyvin hankkia vaikka nettikirppikseltä. Lahja voi olla itse tehty tai syötävä. Muille voi olla helpottavaa kuulla, jos ilmoitat joulun alla, että et kaipaa krääsää, vaan sinun lahjaasi tarkoitetut rahat voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Näillä vinkeillä pääset jo melko pitkälle ähkyn ehkäisemisessä.
Eniten jätettä jouluna syntyy pakkauksista, joihin tuotteet ja tavarat on pakattu, sekä lahjapapereista, joihin ne piilotetaan vielä myyntipakkauksen lisäksi. Ikävintä lahjapapereissa on, että ne eivät kelpaa kierrätykseen, vaan ovat sekajätettä ja päätyvät polttoon. Jouluiset lajitteluvinkit löydät täältä .
Parhaiten pakkausjätettä voi välttää, kun hankkii aineettomia lahjoja, joita ei tarvitse paketoida suureen määrään lahjapaperia. Lahjoja voi kääriä myös esimerkiksi vanhoihin sanomalehtiin, jotka kelpaavat paperinkeräykseen ja päätyvät sieltä uusiopaperin raaka-aineeksi. Ruskeat ja valkoiset paperikassit ovat myös lahjapaperia parempia, koska ruskea paperikassi kelpaa kartonginkeräykseen ja valkoinen paperinkeräykseen.
Paljon jätettä kertyy myös kynttilöistä, etenkin muoviin pakatuista hautakynttilöistä, jotka toki näyttävät kauniilta pimeällä hautuumaalla, mutta aiheuttavat roskaantumista ympäristössä. Parasta olisikin, jos haudalle voisi viedä esimerkiksi kestävän lyhdyn, jonne laittaisi sisälle muovittoman, tavallisen kynttilän. Näin kertakäyttöisten muovikynttilöiden aiheuttama roskaantuminen vähenisi.
Joulupöydässä, mutta myös ruokakaupassa on syytä muistaa kohtuus. Kokonaista kinkkua ei kannata ostaa, mikäli edellisvuosina sen syöminen on tuntunut työltä ja tuskalta ja osa on päätynyt lopulta ruokahävikkinä roskiin . Jos kinkku kuitenkin tulee hankittua, kinkunrasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se kannattaa kerätä esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, teipata ja toimittaa keräyspisteeseen, joiden sijainnit selviävät täältä .
Joulukoristeita ei ole tarpeen uusia joka vuosi vaihtuvien väritrendien perässä, vaan päinvastoin: mitä vanhempia koristeita käytät, sitä nostalgisemman tunnelman saat niillä luotua. Eikä jouluvalojen tarvitse peittää amerikkalaiseen tyyliin koko taloa kaikissa sateenkaaren väreissä, vaan vähempikin riittää. Itse asiassa ähkyn välttämisessä juuri yksi kysymys onkin se kaikkein olennaisin: voiko vähemmän ollakin enemmän?
p.s. Nappaa viime hetken inspiraatiot jouluisiin ruokavinkkeihin täältä !