Viemärit ja kaivot ovat yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria, ja niiden normaali toiminta on varmistettava aina, oli poikkeusolot tai ei. Suojautuminen on arkipäivää viemärihuollossa, ja korona vain yksi uusi riski muiden, jo olemassa olevien joukossa. Viemäritöitä ei kannata lähteä lykkäämään koronatilanteen vuoksi.
Keski-Eurooppassa todettiin hiljattain, että jätevesistä on löytynyt toimintakykyistä koronavirusta. Kuluttajat eivät ole jätevesien kanssa tekemisissä, joten heille asiasta ei koidu tartuntavaaraa, mutta viemärihuollon ammattilaisille tieto toi uuden riskin, jolta suojautua.
Tästä huolimatta korona sinällään ei ole aiheuttanut uusia suojautumistarpeita itse viemärihuoltotehtävissä; viemäreissä ja etenkin jätevesissä on aina viruksia ja bakteereita. Riskeiltä ja vaaroilta suojautuminen on arkipäivää ja tehdään jokaisen viemärin ja kaivon kohdalla. Sen sijaan esimerkiksi ihmisten välisissä kohtaamisissa noudatetaan poikkeusolojen ohjeistuksia.
Viemärit ja kaivot kuuluvat yhteiskunnan perusinfrastruktuurin, ja niiden pitäminen kunnossa ja toimintakykyisenä on elintärkeää. Viemärihuolto toimii normaalisti poikkeusoloista huolimattakin, ja tehtävät pystytään hoitamaan hygieenisesti ja niin, ettei tartuntavaaraa synny.
Pääosin viemärien ja kaivojen huolto tapahtuu huoltokohteena olevan talon ulkopuolella. Piha- ja katuympäristössä huoltotöitä tehtäessä tartuntavaaran mahdollisuutta ei ulkopuolisille ole, eikä kaivosta lentele esimerkiksi viruksia tai bakteereita ohikulkijoiden tielle. Viemärihuollon työntekijät taas suojautuvat riskejä varten asianmukaisilla suojavarusteilla.
Korona-aikanakaan ei siis pitäisi unohtaa esimerkiksi viemärien ja kaivojen määräaikaishuoltoja, tyhjennyksiä, pesuja tai kuvauksia. Nämä pitävät kaivot ja viemärit toimintakuntoisina pitkällä aikavälillä ja näiden yhteydessä kaivon kunto tarkistetaan. Näin huomioidaan myös mahdolliset rikkoutumiset ja vuodot sekä korjaustarpeet ajoissa, ennen niistä mahdollisesti koituvia, isompia seurauksia. Määräaikaishuolloista on etenkin taloyhtiöissä hyvä pitää erityistä huolta nyt, kun ihmiset ovat normaalia enemmän kodeissaan etätöissä ja viemärit ovat tavallista kovemmalla koetuksella.
Mikäli määräaikaishuoltoja nyt keväällä lykkää koronan takia ja riskit jäävät havaitsematta, saattaa edessä olla esimerkiksi äkillinen sadevesikaivon huoltotyön tarve ensi kesänä. Sellaista suvea Suomessa nimittäin ei ole viime vuosina nähty, jonka aikana ei tulisi yhtään kunnon rankkasadetta. Kun sellainen heinä-elokuussa yllättää, kaivon on syytä olla huollettu ja vetää tehokkaasti. Muutoin vaarana voi olla veden tulviminen kiinteistön sisätiloihin.
Koronan leviämisen ehkäisemisen kannalta taloyhtiöissä ja muissa asuintaloissa on viisaampaa pysyä aikataulussa viemäritöiden ja esimerkiksi jätevesikaivojen määräaikaishuoltojen kanssa myös siksi, että kun mahdolliset korjaustarpeet huomataan ajoissa, vältetään tilanteen eskaloituminen siihen pisteeseen, että viemärit pulputtavat asunnoissa. Tämä vaatisi kiinteistöön ja asuntoihin sisälle menoa, jolloin sosiaaliset kohtaamiset lisääntyvät. Ääritilanteessa jätevedet voivat nousta sisätiloihin, mikä voi aiheuttaa muitakin kuin koronasta johtuvia tartuntavaaroja.
Määräaikaishuoltojen ja viemärien kuvausten tekemistä ajallaan puoltaa myös se, että jos näitä nyt pantataan, voi muutaman kuukauden päästä olla vaikeaa saada huoltotyötä ainakaan nopeasti. Jos suurin osa jättää huoltotyöt siihen ajankohtaan, kun koronan aiheuttamia rajoitustoimia ryhdytään purkamaan, välttämättömän kuvauksen tai huoltotyön voi haluta moni muukin samaan aikaan, ja tällöin niitä voi joutua odottelemaan.
Viemärihuollossa suojaudutaan normaalitoimenpiteenä kemiallisten, biologisten ja mekaanisten vaarojen varalta muun muassa puolinaamarein, suojalasein sekä työtehtävien mukaisella vaatetuksella ja turvakengillä. Lisäksi työtehtävä ja kohde määrittävät, mikäli tarvitaan lisäsuojautumista, esimerkiksi kasvot peittävää visiiriä.
Viemärihuollon työntekijän suojavarustukseen kuuluu tarvittaessa myös puolinaamarihengityssuojain, ja poikkeusaikana sen käyttö on entistä tärkeämpää. Puolinaamarin käyttöä puoltaa myös se, että näin säästetään kertakäyttöisiä paperihengityssuojaimia niille tahoille, jotka kipeimmin näitä suojaimia nyt työssään tarvitsevat.
Korona on tuonut mukanaan ohjeita siitä, miten suojaudutaan esimerkiksi mentäessä avaamaan viemäriä kohteeseen, jossa asukkaalla on todettu koronatartunta. Tällöin on tärkeää, että työntekijät on suojattu, ja se, ettemme vie virusta kohteesta ulos. Työtehtävissä eristämme itsemme kohteen ympäristöstä ja ihmisistä suojavarusteiden sekä kertakäyttöpukujen avulla, jotta tartuntariskiä ei synny myöskään asiakkaan suuntaan. Kun työtehtävä on suoritettu, kertakäyttöpuvut hävitetään asianmukaisesti.
Lisäohjeistuksia koronan varalta on annettu myös siitä, miten ehkäisemme taudin leviämisen muuten toiminnassamme. Käsien pesua ja turvavälien pitämistä on korostettu, ja esimerkiksi ajoneuvojen ohjauslaitteet desinfioidaan säännöllisesti.
Olemme poikkeusoloissakin valmiiina pitämään viemärit ja kaivot toimintakuntoisina turvallisesti.