Seisokki tai seisakki merkitsee paitsi vuosihuoltoa myös sitä, että tuotanto ajetaan alas. Se maksaa aina, ja siksi seisokin kestoa pyritään aina lyhentämään.
Vuosihuollot ovat jokavuotinen urakka, joka pysäyttää tuotannon ainakin joltain osin. Trendi on, että seisokit ovat lyhyempiä kuin aiemmin. Vuosien varrella on opittu, miten kauan kunkin kohteen huoltamiseen menee aikaa. Tästä pyritään tinkimään sitten aina vuosittain muutama päivä.
Nyt yritykset myös optimoivat vuosihuoltotehtäviä. Tehdään eri laajuisia tehtäviä eri vuosina ja näin seisokkien pituudet vaihtelevat.
Lyhentäminen onnistuu – ainakin tiettyyn rajaan asti
Seisokin lyhentäminen onnistuu, jos urakoitsijat pystyvät joustamaan. Se tarkoittaa, että he voivat sijoittaa kerralla samaan kohteeseen enemmän väkeä ja laitteita tai työ pystytään tekemään jollakin toisella menetelmällä. Tämä vaatii sitä, että suunnittelun on lähdettävä liikkeelle hyvissä ajoin.
Seisokki kannattaa aikatauluttaa tuotannon tarpeiden mukaan, mutta on hyvä huomioida myös varaosien ja urakoitsijoiden tilanne. Suunnittelu kannattaa aloittaa 2-6 kuukautta ennen yksittäisen tuotantolinjan seisausta. Aikaa kannattaa varata jo sen takia, että jonkun varaosan hankinta voi viedä kuukausia.
Urakoitsijan on myös tärkeä tietää hyvissä ajoin, milloin ja millaista tarvetta on tulossa. Ainakin on hyvä kertoa, ajoissa että tällainen tarjouspyyntö on tulossa. Näin urakoitsijat voivat varautua laskentaan sekä varata resurssejaan oikeaan ajankohtaan.
Loputtomiin seisokkia ei voi lyhentää. Vaikka huoltomiehet tekisivät työtä useassa vuorossa, ongelmaksi muodostuu tilan puute ja jaksotetut perättäiset työtehtävät, joita ei voida tehdä samaan aikaan. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon, että liian kunnianhimoinen aikataulu saattaa tuoda ylimääräisiä kustannuksia päällekkäisestä resurssoinnista.
Lähestyykö vuosihuolto? Lataa tästä ilmainen checklist suunnittelun ja toteutuksen tueksi.