Siirry sisältöön

Blogi

Keskisuuret yritykset seuraavat suuryritysten jalanjälkiä vastuullisuusraportoinnissa

Miisa Tähkänen | Vanhempi vastuullisuusasiantuntija, kiinteistöpalvelut
Miisa Tähkänen | Vanhempi vastuullisuusasiantuntija, kiinteistöpalvelut
  • 2 minuutin lukuaika
Miisa Tähkänen vastuullisuusasiantuntija Lassila & Tikanoja Kiinteistöpalvelut

Time -lehti julkaisi kesällä arvionsa vuoden 2024 viidestäsadasta vastuullisimmasta yrityksestä TIME World’s Most Sustainable Companies -indeksiin. Suomalaisia yrityksiä päätyi listalle 13 kappaletta – hyvä te!   

Suomesta valikoidut yritykset edustavat koneteollisuutta, ICT-alaa ja kuluttajakauppaa. Mutta mitä näillä yrityksillä on yhteistä? Pikaisella vilkaisulla lähinnä yli miljardin euron liikevaihto.  

Pisteitä hyvästä yrityksestä, mutta myös tuloksista

Koska data on parasta, päädyin tietenkin penkomaan indeksin pisteytysmetodologiaa. Tyypilliseen vastuullisuusindeksitapaan fossiiliteollisuus ja metsäkatoa aiheuttavat yritykset on suljettu ulos (pikamuotijättejä listalta kuitenkin löytyy).   

Seuraavaksi on pisteytetty ulkoisten vastuullisuusmittaristojen, kuten SBTi, CDP, UN Global Compact, MSCI ESG & SRI sekä raportointikehyksien, kuten GRI, SASB ja TCFD, käyttö. Pisteitä sai siis jo työkalujen hyödyntämisestä. Tämä selittänee, miksi listalle on päätynyt vain suuryrityksiä: vakuuttava vastuullisuustyö on vaatinut valtavasti erityisosaamista, aikaa ja resursseja.   

Vasta viimeiseksi arvioitiin niitä varsinaisia vastuullisuustyön tuloksia eli esimerkiksi päästöintensiteetin kehitystä, uusiutuvan energian osuutta ja sukupuolten välistä palkkaeroa. Jotta tuloksia voi arvioida, on ne oltava tiedossa. Suurin osa suomalaisista yrityksistä ei tiedä oman toimintansa päästöjä, saati tuotannon päästöintensiteettiä.  

Suuryritykset viitoittavat tietä

Näyttävä vastuullisuustyö on pitkään ollut suuryritysten itseoikeus. Vapaaehtoisten vastuullisuustyökalujen käyttö on yrityksiltä arvovalinta, jonka eteen vastuullisuusammattilaiset ovat saaneet tehdä sisäistä jalkatyötä maratonien edestä. Työn yhteiskunnallinen vaikutus on ollut valtava.   

Tämän vuoden alusta asti suuret pörssiyhtiöt ovat raportoineet vastuullisuudestaan CSRD:n mukaisesti ja ensi vuonna keskisuuret yritykset tulevat leikkiin mukaan. Kestävyysraportointi-direktiivinen kehitys on ollut seurausta kiihtyvästi etenevästä ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaksoiskriisistä. Direktiivin vaatimukset perustuvat pitkälti olemassa olevien vapaaehtoisten vastuullisuuskehysten hyväksi todettuihin mittareihin. Ilman suuryritysten vapaaehtoista vastuullisuustyötä, ei velvoittavaa vastuullisuuslainsäädäntöä olisi pystytty kehittämään näin nopeasti.  

Keskisuurten yritysten aika loistaa  

Vastuullisuusraportointia voidaan tehdä joko tavoitteellisesti tai hätäisesti. Esimerkiksi ilmastonmuutosvaikutuksen arviointiin on ilmestynyt automaattisia päästölaskureita, jotka arvioivat hiilidioksidipäästöt yrityksen taloustietojen perusteella. Tällä ei päästä puusta pitkälle, kun hankintahintojen tippuminen saattaa näyttäytyä päästövähennyksenä.   

Keskisuuret yritykset valmistautuvat kovaa vauhtia ensi vuoden uusiin velvoitteisiin. Kun kerta leikkiin lähdetään, kannattaisi siitä ottaa kaikki ilo irti. Vastuullisuusraportoinnin tuloksena saatavat KPI:t olisi valjastettava ohjaamaan toimintaa. Kun ne ovat tiedossa, on vapaaehtoisten vastuullisuuskehyksienkin hyödyntäminen huomattavasti helpompaa. Velvoittava vastuullisuusraportointi on mahdollisuus juosta suuryritysten ohi ja muuttua uudeksi vastuullisuuden supertähdeksi, kunhan hommaan asennoituu oikein. 
 

Keskisuurten yritysten muistilista:


  • Perusta vastuullisuustyö faktoihin. Aseta selkeät tavoitteet ja mittaa sitä, missä haluat tuloksia parantaa.
  • Luo työlle tiekartta ja päivitä sitä säännöllisesti. Vastuullisuus ei toteudu vahingossa.  
  • Viesti selkeästi. Keskity olennaiseen ja kerro omasta liiketoiminnasta.  
  • Muista iloita onnistumisista! Muutos syntyy pienistä askeleista oikeaan suuntaan.  
     
    Tehdään kerralla kunnolla!

    Miisa Tähkänen 
    Johtava vastuullisuusasiantuntija 
    L&T:n kiinteistö- ja energiapalvelut

    Olemme mukana kansainvälisellä World Green Building Weekillä 9.-13.9.2024.

    Tutustu älykiinteistöön

     
Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.