Time -lehti julkaisi kesällä arvionsa vuoden 2024 viidestäsadasta vastuullisimmasta yrityksestä TIME World’s Most Sustainable Companies -indeksiin. Suomalaisia yrityksiä päätyi listalle 13 kappaletta – hyvä te!
Suomesta valikoidut yritykset edustavat koneteollisuutta, ICT-alaa ja kuluttajakauppaa. Mutta mitä näillä yrityksillä on yhteistä? Pikaisella vilkaisulla lähinnä yli miljardin euron liikevaihto.
Koska data on parasta, päädyin tietenkin penkomaan indeksin pisteytysmetodologiaa. Tyypilliseen vastuullisuusindeksitapaan fossiiliteollisuus ja metsäkatoa aiheuttavat yritykset on suljettu ulos (pikamuotijättejä listalta kuitenkin löytyy).
Seuraavaksi on pisteytetty ulkoisten vastuullisuusmittaristojen, kuten SBTi, CDP, UN Global Compact, MSCI ESG & SRI sekä raportointikehyksien, kuten GRI, SASB ja TCFD, käyttö. Pisteitä sai siis jo työkalujen hyödyntämisestä. Tämä selittänee, miksi listalle on päätynyt vain suuryrityksiä: vakuuttava vastuullisuustyö on vaatinut valtavasti erityisosaamista, aikaa ja resursseja.
Vasta viimeiseksi arvioitiin niitä varsinaisia vastuullisuustyön tuloksia eli esimerkiksi päästöintensiteetin kehitystä, uusiutuvan energian osuutta ja sukupuolten välistä palkkaeroa. Jotta tuloksia voi arvioida, on ne oltava tiedossa. Suurin osa suomalaisista yrityksistä ei tiedä oman toimintansa päästöjä, saati tuotannon päästöintensiteettiä.
Näyttävä vastuullisuustyö on pitkään ollut suuryritysten itseoikeus. Vapaaehtoisten vastuullisuustyökalujen käyttö on yrityksiltä arvovalinta, jonka eteen vastuullisuusammattilaiset ovat saaneet tehdä sisäistä jalkatyötä maratonien edestä. Työn yhteiskunnallinen vaikutus on ollut valtava.
Tämän vuoden alusta asti suuret pörssiyhtiöt ovat raportoineet vastuullisuudestaan CSRD:n mukaisesti ja ensi vuonna keskisuuret yritykset tulevat leikkiin mukaan. Kestävyysraportointi-direktiivinen kehitys on ollut seurausta kiihtyvästi etenevästä ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaksoiskriisistä. Direktiivin vaatimukset perustuvat pitkälti olemassa olevien vapaaehtoisten vastuullisuuskehysten hyväksi todettuihin mittareihin. Ilman suuryritysten vapaaehtoista vastuullisuustyötä, ei velvoittavaa vastuullisuuslainsäädäntöä olisi pystytty kehittämään näin nopeasti.