Luonnonvaramme hupenevat hälyttävää vauhtia. Kiertotalous voi kääntää suunnan, mutta vain silloin, jos hyppäämme suunnittelusta käytännön tekemiseen. Kuinka tunnistaa kiertotaloustyön kokonaisuudesta ne toimenpiteet, joilla on merkitystä omassa yritystoiminnassa?
Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa. Siksi huomio kannattaa suunnata oman yrityksen kiertotaloustyöhön: mitä suurempi kierrätysaste, sitä enemmän jätettä ohjautuu kiertoon polttamisen sijaan.
Kiertotalouden tiekartta auttaa tunnistamaan ja aikatauluttamaan monien kiertotaloustoimien joukosta sellaiset, joilla on merkitystä juuri omassa yritystoiminnassa.
Tiekartta asettaa toimenpiteet tärkeysjärjestykseen helposti seurattaville ja toteutettaville aikajanoille. Toimenpiteet voivat olla esimerkiksi materiaalihukan vähentäminen, kumppaniyhteistyön kehittäminen jätehuollon edistämiseksi, selvitys vaarallisen jätteen kierrättämisestä tai jätedatan seurantamenetelmien kehittäminen.
Lisää kiertotalouden tiekartasta kuulet webinaarissamme 18.7.
Kiertotalous – ylimääräinen vaiva vai merkittävä ympäristöteko?
90 % luontokadosta johtuu neitseellisten raaka-aineiden käyttöönotosta. Kierrätyksen lisääminen on siis merkittävä ympäristöteko yrityksen toiminnassa.
Luontokadon pysäyttämisen ja ilmastonmuutoksen estämisen lisäksi kierrätys, lajittelu ja oikein järjestetty jätehuolto lisäävät kustannustehokkuutta. Parhaimmillaan toiminta tehostuu, ja jätteiden ja sivuvirtojen onnistunut kierrätys parantaa myös yrityksen mainetta ja työnantajamielikuvaa.
Kiertotalouden toteuttaminen saattaa vaatia yrityksissä lukuisia kehitystoimenpiteitä, ja parhaimmillaan se voi tarkoittaa yritykselle koko toimintalogiikan muutosta. Jos oma osaaminen on rajallinen, kiertotaloustyössä kannattaa hyödyntää alan asiantuntijoita. Esimeriksi L&T pystyy tukemaan yrityksiä koko kiertotalouden skaalalla: suunnittelun lisäksi asiantuntijamme auttavat jalkauttamaan kiertotalouden tiekartan toimenpiteet ja tukevat niiden toteuttamisessa.
Nosta kierrätysaste ylös koko arvoketjussa
Yksi kiertotalouden päätavoitteista on jätteiden synnyn vähentäminen niin, että parhaimmillaan jätettä ei synny ollenkaan. L&T on tutkinut materiaaleja ja jätevirtoja, joilla on suurin vaikutus yritysten kierrätysasteen nostamiseen. Esimerkiksi rakennusalalla puhtaan puun ohjaaminen lastulevyteollisuuden raaka-aineeksi ja kuormalavojen toimittaminen uudelleenkäytettäväksi nostavat kierrätysastetta merkittävästi.
Tulokset kiertotalouden tiekartan toteuttamisesta ovat huikaisevia: kierrätyskäyrä nousee, ja jokaista valmistettua tuotetonnia kohden syntyy yhä vähemmän jätettä. Tiekartan viitoittamalla tiellä yritys voi saavuttaa kierrätystavoitteensa. Tähän työhön lähti myös autoteollisuusyritys Valmet Automotive.
Kuinka Valmet Automotiven kiertotaloustyö on käynnistynyt tiekartan avulla? Kuulet siitä webinaarissamme 18.7.
Kiertotalouteen keskittyvässä webinaarissamme kuulet muun muassa:
- Mitä yhteiskunnassa pitäisi tapahtua, jotta uusioraaka-aineet olisivat aina ensisijainen valinta neitseellisten sijaan?
- Millaisia löydöksiä jätedatasta voidaan tehdä, ja miten ne ohjaavat kiertotaloustyön suunnittelua eri toimialoilla?
- Miten kiertotalouden tiekartta ohjaa toimintaa kohti korkeampaa kierrätysastetta?
- Millaista kiertotaloustyötä Valmet Automotivella tehdään ja miten kiertotalouden tiekartta sitä viitoittaa?