Tällä hetkellä puhutaan todella paljon älykiinteistöistä (smart building) ja tekoälyn hyödyntämisestä osana älykästä kiinteistön hoitoa ja managerointia. Voisi jopa sanoa, että asian ympärillä on pientä hypetystä.
Mutta onko kaikilla osapuolilla eli esimerkiksi kiinteistön omistajilla, käyttäjillä ja ylläpitokumppaneilla samanlainen näkemys tai visio siitä, millainen on älykiinteistö ja mitä hyötyjä siitä on eri osapuolille?
Yksi näkökulma älykiinteistöön sisältää ymmärryksen ja kokemuksen siitä, mitkä asiat vaikuttavat mihinkin ja miten kulloinenkin talo- ja rakennustekninen kokonaisuus toimii.
Tähän kun lisätään vielä muuttuvat ulkoiset olosuhteet ja käyttöasteen voimakkaat vaihtelut voidaan puhua jo melko haastavasta kokonaisuudesta, joka vaatii eritason älykkäitä ratkaisuja toimiakseen.
Älykiinteistön johtamisessa korostuu esimerkiksi tieto siitä, mitkä ovat olosuhteet ja tilojen käyttöaste. Sekä paljonko energiaa kiinteistö kuluttaa, mihin se kuluu ja miten se kulutus suhteutuu muihin vastaaviin kiinteistöihin.
Älykiinteistön tarvitseman datan kerääminen lähtee liikkeelle rakennusautomaatiodatan hyödyntämisestä, jota tarvittaessa laajennetaan lisäantureiden tai ulkopuolisten lähteiden avulla. Lisäantureiden avulla varmistetaan halutut olosuhteet kiinteistön sisälle koskien esimerkiksi sisälämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta. Ulkopuoliset lähteet, kuten esimerkiksi tuleva säätieto tai pörssisähkön hinta, vaikuttavat siihen, miten kiinteistön tekniikkaa kannattaa ohjata.
Ilmanvaihtoa ja lämmitystä voidaan ohjata tarpeenmukaisesti huomioiden olosuhteiden ja käyttöasteen lisäksi myös ulkolämpötilojen äkilliset muutokset. Kerätyn datan avulla voidaan oppia entistä enemmän juuri kyseisestä kiinteistöstä ja kehittää toimintoja kiinteistön omistajien, käyttäjien ja ylläpitäjien tarpeisiin.
Ilmastonmuutos, vastuullisuusvaatimukset ja entistä tiukempi energiapolitiikka haastavat suunnittelemaan entistä järkevämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja osana älykiinteistöä.
Jotta kokonaisuus pysyisi hyvin hallinnassa, L&T on kehittänyt Smartti Automaation, joka on Suomessa kehitetty älykäs energianhallintajärjestelmä. Sen avulla voidaan ohjata jo olemassa olevaa kiinteistöautomaatiojärjestelmääsi. Smartti hyödyntää olemassa olevaa dataa ja ennusteita, kuten seuraavan päivän sääennustetta, parantaen kiinteistösi energiatehokkuutta olosuhteista tinkimättä. Energian säästö ei voisi tapahtua fiksummin.
L&T Smartti tuo kustannussäätöjä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jo ennestään energiatehokkaissa ja älykkäissä kiinteistöissä olemme onnistuneet vähentämään lämmön- ja energiankulutusta yli -10 %. Samalla olemme varmistaneet entistä paremmat olosuhteet ja lisänneet kiinteistön käyttömukavuutta.
Toisinaan kiinteistön tekniikkaa joudutaan uusimaan täyden hyödyn saavuttamiseksi, mutta se on syytä tehdä harkiten ja energiatehokkuusasiantuntijoidemme opastuksella.
Myös muut kiinteistön ylläpitopalvelut kannattaa miettiä entistä optimoidummin.
Etäohjattu kiinteistöhuolto mahdollistaa tarpeenmukaisen tekemisen perinteisten viikkokierrosten sijaan ja dataohjattu siivous taas huomioi kiinteistön käyttöasteen vaihtelut ja kohdistaa siivouksen juuri sinne, missä sitä eniten tarvitaan.
Matka älykiinteistöksi voi alkaa pienin askelin. Tarvitaan vain rohkeutta ottaa se ensimmäinen.