Suomessa vietetään parhaillaan rasisminvastaista viikkoa. Tämä viikko mielletään yleensä kolmannelle sektorille ja urheiluseuroille suunnatuksi viikoksi. Tässä vaiheessa on hyvä haastaa myös yritykset mukaan rasismin kitkemiseen.
Ulkomaalaistaustaisten osuus työpaikoilla on kasvanut viime vuosina nopeasti. Muutos on ollut erityisen nopeaa esimerkiksi palvelualoilla. Ulkomaalaisten kasvava osuus työpaikoilla tarkoittaa yrityksille myös toiminnan muuttamista siten, että se palvelee niin kantasuomalaisia kuin ulkomaalaisia työntekijöitäkin.
Suomessa laki velvoittaa yrityksiä edistämään yhdenvertaisuutta työpaikalla ja kieltää kaikenlaisen syrjinnän. Lakiin kirjattu velvollisuus on hyvä lähtökohta, mutta velvollisuuden lisäksi tarvitaan myös tekoja. Laki ei kerro tarkemmin, miten yhdenvertaisuutta tulisi edistää ja miksi.
Miksi yhdenvertaisuutta tulisi edistää työpaikalla?
Rasismilla tarkoitetaan ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, kielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Työpaikalla se saattaa näkyä siten, että yhdelle ryhmälle annetaan mahdollisuuksia edetä, parempia etuja, parempia työtehtäviä tai yksinkertaisesti suljetaan työyhteisön ulkopuolelle edellämainittujen syiden vuoksi.
Rasismin tunnistaminen ja erottaminen voi olla vaikeaa. Rasismi voi olla näkyvää tai piilossa olevaa. Sanallinen ja fyysinen loukkaaminen on helppo tunnistaa, mutta sanatonta rasismia kuten työyhteisön ulkopuolelle sulkemista sekä kielteisiä ilmeitä ja eleitä voi olla vaikea tunnistaa. Rasismista ja sen määrittelystä onkin hyvä puhua työpaikalla ja tehdä yhteisesti selväksi pelisäännöt.
Rasismi ei pelkästään vahingoita yksittäistä ihmistä tai ryhmää, vaan se horjuttaa koko työyhteisön tasapainoa. Syrjinnän ehkäisyn kannalta asian tiedostaminen ja avoin keskustelu ovat erityisen tärkeitä. Pelkästään asian näkyväksi tekeminen ja yhdenvertaisuuden aktiivinen edistäminen antaa työntekijöille varmuutta siitä, että työnantajana olet heidän puolella.
Rasismin kitkeminen työpaikoilta palvelee sekä työntekijän että yrityksen etuja. Rasismista vapaa työpaikka lisää työhyvinvointia, vähentää vaihtuvuutta ja lisää tuottavuutta.
Haastankin yrityksiä pohtimaan, miten teidän työpaikalla edistetään yhdenvertaisuutta?
Teen itse L&T:llä töitä monikulttuurisuuden eteen ja olen auttanut mm. Monet-projektin avulla pidempään Suomessa asuneita sekä vastaanottokeskuksissa olleita ihmisiä työllistymään meille.
Olemme työnantajana ottaneet kantaa julkisesti siihen, miten haluamme työllistää maahanmuuttajia. Toimitusjohtajamme Pekka Ojanpään haastattelun Kauppalehdestä voit lukea täältä.
L&T:n monimuotoisuutta kuvastaa se, että Suomen henkilöstöstä noin 16 % on ulkomaalaistaustaisia, eri kansallisuuksia on yli 80 ja työntekijöiden ikäjakauma on laaja.
Toivon kaikille tasavertaista viikkoa!