Monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että meillä on monenlaisia taustoja. Miten L&T:llä toteutetaan monimuotoisuutta?
Ikä, koulutus, työhistoria, kansalaisuus, työkyky, uskonto tai maailmankatsomus, kasvuympäristö, näkyvään tai näkymättömään vähemmistöön kuuluminen, sukupuoli ja lukematon määrä muita tekijöitä vaikuttavat siihen, millaisia persoonia olemme.
Monimuotoisuus on ymmärrystä siitä, että yksi yksittäinen muuttuja ei
kerro vielä ihmisestä paljoakaan. Kiinteistöpalveluja tarjoavalla Lassila &Tikanojalla työskentelee saman katon alla väkeä monenlaisilla
koulutus- ja kulttuuritaustoilla. Miten tähän tilanteeseen on päästy?
”Monimuotoisuuden edistäminen kuuluu strategiaamme. Pyrimme monin keinoin työllistämään muun muassa ulkomaalaistaustaisia, osatyökykyisiä, vaikeasti työllistyviä ja uudelleenkouluttautuvia. Meillä on töissä sekä nuoria, työuraansa aloittelevia henkilöitä että kokeneempia tekijöitä. Haluamme osaltamme avata ovia työelämään myös heille, joille se on syystä tai toisesta osoittautunut haastavammaksi. Tämä täytyy tehdä vastuullisesti ja reilusti”, kertoo L&T:n monimuotoisuustyöhön erikoistunut HR-asiantuntija Lotta Palonen.
Työ tekijää varten
Työkyvyn kannalta monimuotoisuus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisillä on erilaiset voimavarat työntekoon. Tälläkin hetkellä Suomessa on puoli miljoonaa ihmistä työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta heistä
60 000 haluaisi tehdä töitä. Kun samaan aikaan palvelualoilla painitaan kroonisen työvoimapulan aiheuttamien haasteiden kanssa, yhtälö tuntuu hullunkuriselta.
L&T:llä on tehty työtä erityisryhmien työllistämisen ja alentuneen työkyvyn tukemisen eteen jo 15 vuotta.
”Meillä L&T:llä erityisryhmien palkkaaminen perustuu suunniteltuun prosessiin. Liikkeelle lähdetään aina siitä, että ihmisiä palkataan tekemään töitä, joita heillä on kyky tehdä”, Palonen kertoo.
Esimerkiksi L&T:llä työskentelevä Jukka Hirvonen palasi pitkän sairausloman jälkeen hänelle räätälöityyn työhön. Hirvonen aloitti L&T:llä vuonna 2007 silloisen vahinkosaneerausyksikön työnjohtajana. Hän työskenteli vuoteen 2011 saakka, jolloin terveysmurheet alkoivat muuttua vaikeiksi ja työtaakkaa kevennettiin.
”Olen tosi iloinen, että pystyin pysymään kiinni työelämässä sairaudesta huolimatta. Työ on hyvä lääke, koska siinä näkee kavereitakin samalla.”
Hirvonen jatkoi töitä samalla mallilla parin vuoden ajan, kunnes joutui pidemmälle sairauslomalle. Lopulta hän joutui olemaan pois töistä lähes neljä vuotta. Nykyinen työ ja siihen liittyvät tehtävät on räätälöity
terveydentilan mukaan varsin erilaiseksi kuin aiempi työ. Työtunteja kertyy viikossa 20. Hirvonen kiittää työnantajaa myös siitä, että työ on aidosti merkityksellistä.
”Pystyn auttamaan sellaisissa töissä, mitkä ovat tärkeitä. Se antaa työlle oikeanlaisen merkityksen ja motivoi minua joka päivä.”
Lue Jukka Hirvosen tarina kokonaan >
Asiakkaan roolilla on iso merkitys
Tärkeä rooli monimuotoisuustyön edistämisessä on myös L&T:n asiakkailla. L&T:n työntekijöistä valtaosa työskentelee asiakaskohteissa, osana asiakkaan työyhteisöä.
”Esimerkiksi osatyökykyisten rekrytoinneista sovimme aina yhdessä asiakkaamme kanssa. Näin osatyökykyiset työllistyvät kohteisiin, joihin juuri heidät halutaan. Huolehdimme siitä, että vastaanottava työyhteisö tietää uuden työntekijänsä tekevän kykyjensä mukaisia töitä. Kerromme myös työntekijän yksityisyys ja omat toiveet huomioiden, miten vaikkapa häneen saa yhteyden tai jos on jotakin muuta, joka asiakkaamme tulee tietää hänen työskentelystään” Palonen avaa.
Valmentavaa esimiestyötä
L&T:llä kaikki uudet esihenkilöt osallistuvat monimuotoisuuden johtamisen koulutukseen. Siinä kerrotaan monimuotoisen työyhteisön eduista ja vahvuuksista, käydään läpi L&T:n tapa toimia ja aiheeseen liittyvä lainsäädäntö sekä annetaan eväitä monimuotoisen tiimin johtamiseen.
”Esimerkiksi Siivous- ja tukipalvelujen esimiehet osallistuvat L&T:n ulkomaan kansalaisten rekrytoinnin koulutukseen. Toisen maan kansalaisen rekrytoinnissa pitää ymmärtää työnhakijan lähtötilanne ja tuntea lainsäädäntö hyvin. Osatyökykyisten kanssa apunamme taas ovat työhönvalmentajat sekä perehdytyksissä että työsuhteen mahdollisissa taitekohdissa”, Palonen luettelee.
Myös tiimien kokoihin ja esimiesten lähijohtajuustaitoihin kiinnitetään erityistä huomiota.
”Uudistimme siivous- ja tukipalvelujen organisaatiomme noin vuosi sitten ja linjasimme, että lähiesimiehellä tulisi olla enintään 30 siistijää tiimissään. Jokainen uusi palvelumestarimme on valittu tehtäväänsä lähijohtajuustaitojensa ansiosta.”
Prosessit kunnossa
Työaika, vuorokausilepo, viikkolepo, palkka, palkan lisät, irtisanomisajat – L&T:llä noudatetaan työehtosopimusta kaikessa, kuten kuuluukin. Työvuorosuunnittelu tapahtuu järjestelmässä, joka estää työehtosopimuksen vastaisten työvuorolistojen teon.
”Tarjoamme myös lakisääteistä laajemman työterveyshuollon. Työhyvinvoinnin tukena meillä on sairauskassa, joka korvaa jäsenilleen mm. 80 % useimmista erikoislääkärikäynneistä ja kaikki Kelakorvattavat lääkkeet täysimääräisenä”, Palonen kertoo.
Miten monimuotoisuuden kanssa pääsee alkuun?
Entä, jos yritys tahtoisi aloittaa työn monimuotoisuuden eteen, mihin silloin pitäisi kiinnittää huomiota? Palosen mukaan työn aloittaminen vaatii ennen kaikkea systemaattisuutta, sitoutumista, empatiaa sekä
ymmärrystä siitä, mitä monimuotoisuus on.
”Yrityksen on sitouduttava monimuotoisuuden kehittämiseen, jotta puheet muuttuvat myös konkreettisiksi teoiksi. Kun perusta on kunnossa, monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen löytyy kyllä muutama hyvä käytännön vinkki”, Palonen hymyilee ja listaa:
- Tee yhteistyötä työhönvalmennusta tarjoavien tahojen kanssa, jotta löydät töihin kykeneviä, motivoituneita ihmisiä.
- Muokkaa tehtävänkuvia niin, että ihminen palkataan työhön, jota hänellä on kyky tehdä.
-
Pidä asiakas mukana rekrytoinnissa, jotta ihmiselle löytyy kohde, johon hänet halutaan ja asiakas
tietää, esim. miten työntekijään saa hyvän yhteyden. -
Kouluta esihenkilösi monimuotoisuuden johtamiseen ja muista hyödyntää työhönvalmentajien tuki.