Blogi

Monimuotoisuudesta totta: Mistä kaikesta on luovuttava?

Kirjoittanut Lotta Palonen | HR-asiantuntija | Kiinteistöpalvelut | Jul 1, 2020 7:00:00 AM

Sopiva työ. Mielekäs työ. Työperäinen kotouttaminen. Kehitysvammaisten työllistäminen. Iisisti töihin. Kuntakohtaiset työllistämishankkeet. Vuodesta 2005 jatkunut työkyvyn johtaminen ja parantaminen.

L&T:llä on tehty työtä erityisryhmien työllistämisen ja alentuneen työkyvyn tukemisen eteen jo 15 vuotta. Me olemme kokeilleet ja pilotoineet, auttaneet ihmisiä takaisin jaloilleen ja työelämän syrjään kiinni. Osa hankkeista ja kokeiluista ovat olleet lyhytaikaisia, mutta halu mme sitoutua työntekijöihimme , kantaa osuutemme yhteiskuntavastuusta ja johtaa monimuotoisuutta ovat pitkäaikaista ja pysyvää .

Monimuotoisuus, mitä ihmettä se on?

Monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että meillä on monenlaisia taustoja: ikä, koulutus, työhistoria, kansalaisuus, työkyky, uskonto tai maailmankatsomus, kasvuympäristö, näkyvään tai näkymättömään vähemmistöön kuuluminen, sukupuoli ja lukematon määrä muita tekijöitä vaikuttaa siihen, millaisia persoonia olemme. Monimuotoisuus on ymmärrystä siitä, että yksi yksittäinen muuttuja ei kerro vielä ihmisestä paljoakaan; että olemme moniulotteisia, rikkaita kokonaisuuksia.

Monimuotoisuuden johtaminen taas tarkoittaa sitä, että

1) yrityksessä todetaan sanoin ja teoin , että jokaisesta taustasta tulevat yrityksen työntekijät ovat arvokkaita

2) jätetään tietoisesti huomioimatta stereotypiat päätöksiä tehtäessä

3) keskitytään siihen, miten eri taustoista tulevia työntekijöitä voidaan tukea niin, että jokaisen osaaminen saadaan käyttöön.

Kun monimuotoisuutta johdetaan tietoisesti, se laajentaa kasvumahdollisuuksia, parantaa tuottavuutta ( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212567114001786 ) ja tukee jokaisen turvallisuudentunnetta ja työhyvinvointia.

Turvallisuus. Se tunne, että voin olla rennosti, olla oma itseni ja keskittyä tehtävääni. Että minun ei tarvitse kiinnittää huomiota siihen, tulenko paljastaneeksi itsestäni jotakin, mitä en uskalla itsestäni kertoa.  Se tunne, että minua tuetaan. Se tunne, että minä olen hyvä tällaisena kuin olen ja tiimikaverini erilaisuus ei ole minulle mikään uhka, onpahan vaan siinä olemassa, ja merkitystä on sillä, miten teemme töitä yhdessä.

Monimuotoisuuden johtaminen vaatii stereotypioista luopumista. Stereotypioiden funktio on auttaa aivoja muodostamaan nopeasti karkea kuva siitä, mitä ympärillä on. Stereotypioiden haitta on niiden karkeus - niissä ei ole yksityiskohtia eikä vaihtelua taikka rajojen ylittämistä - ja pysyvyys myös jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Stereotypioista luopuminen on vaikeaa ja joskus myös pelottavaa. Palkkiona avoimesta mielestä on kuitenkin hyvä olo ja lisääntynyt turvallisuudentunne.

Siksi kirjoitan kuusiosaisen blogipostaussarjan monimuotoisuudesta.

Oletko valmis raottamaan mieltäsi?