Rakennustyömailla yleisesti kierrätetään vain 20-30 prosenttia syntyvistä jätteistä. Vuoteen 2020 mennessä materiaalina tulisi hyödyntää 70 prosenttia. Tavoite voidaan saavuttaa kierrätyspuun avulla.
Puujätteen osuus rakennustyömaan kokonaisjätemäärästä on merkittävä: työmaakohtaiset erot huomioiden jopa noin 30-40 prosenttia. Suurin osa lajitellusta puujakeesta päätyy kuitenkin polttoon, jolloin se ei nosta rakennustyömaan kierrätysprosenttia.
Tämän vuoksi olemme jo pitkään kartoittaneet erilaisia tapoja kierrättää rakennustyömailla syntyvää puujätettä. Olemme käynnistäneet yhteistyön Kronospanin kanssa, joka valmistaa kierrätyspuusta lastulevyä.
Arvokas materiaali hyötykäyttöön
Kierrätyspuun käyttö materiaalina ei ole uusi innovaatio. Keski-Euroopassa näin on tehty jo pitkään, mutta nyt keräys-, logistiikka- ja käsittelyketju prosesseineen on saatu kehitettyä siihen pisteeseen, että kierrätyksen järjestäminen Suomesta käsin on ympäristön ja talouden kannalta järkevää.
Myös Suomessa on panostettu rakennustyömaalla syntyvän puujätteen kierrätykseen, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Esimerkiksi kuormalavoja kerätään uudelleenkäyttöön ja pieniä määriä kierrätyspuuta menee kompostoinnin tukiaineeksi sekä komposiitin ja puukiven valmistukseen, mutta muuten arvokas materiaali on päätynyt polttoon.
Kierrätyspuu nostaa rakennustyömaan kierrätysastetta
L&T:n ja Kronospanin yhteistyön myötä entistä suurempi osa rakennustyömaan puujätteestä päätyy polton sijasta kiertoon. EU:n asettaman kierrätystavoitteen kannalta muutos on merkittävä: kierrätyspuu on erinomainen keino nostaa kierrätysprosentti riittävän korkealle tasolla.
Toki sen rinnalle tarvitaan myös muita kierrätystekoja, joita monet rakennusliikkeet ja työmaat ovat edistäneet L&T:n kanssa jo pitkään:
- syntypaikkalajittelua kehitetään jatkuvasti
- jätehuollon suunnitteluun panostetaan entistä enemmän
- työmaalla lajiteltavien jakeiden määrä kasvaa
- keräysvälineet kehittyvät
- ohjeistuksia ja kyltityksiä parannetaan
- perehdytyksiä ja koulutusta lisätään
- digitaaliset palvelut, kuten L&T:n Raksanappi valtaavat alaa.
Kun kiertotalouden työkalupakkiin lisätään vielä kierrätyspuu, tavoitteiden saavuttaminen on vain konkreettisista teoista kiinni.