Referenssit

Energianhallintajärjestelmä toi viihtyvyyttä ja säästöjä Opetustalolle

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Nov 9, 2021 4:45:00 AM

Kun Kiinteistö Oy Opetustalon kiinteistöjohtaja Simo Sirenne rakennusautomaatiosaneerauksen jälkeen kaipasi apua kiinteistöautomaation optimoinnissa, hän otti yhteyttä L&T:n energiapalveluiden Jani Savolaiseen. Yhdessä he päätyivät lisäämään L&T:n Opetustalolle tarjoaman etähallinnan tueksi älykkään energianhallintajärjestelmän, L&T Smartti Automaation .

Smartti Automaatio säästää Opetustalolle aikaa, rahaa ja energiaa

Opetustalossa L&T Smartti Automaatiolla saatiin lisäkerros älykkyyttä edistämään kiinteistön kiertotaloutta ja optimoimaan arjen vastuullisia energiaratkaisuja.

Opetustalon kiinteistöjohtaja Simo Sirenne summaa Smartti Automaatiosta saatuja hyötyjä:

  • Vuokralaisten viihtyvyys parani ja saamme vaivatta pidettyä sisäolosuhteet Sisäilmastoluokituksen (2018) mukaisissa hyvissä viihtyvyysrajoissa .
  • Energiansäästö tuli automaattiseksi, kun Smartti Automaatio optimoi energiankäyttöä 24/7.
  • Laitteiden seuranta helpottui ja Smartti Automaation keräämien havaintolistojen ansiosta meillä on ennakkoon huomattu laitteiden mahdollisia vikatiloja, jotka olemme voineet korjata ennen isompia haittoja.
  • Rahaa säästyi laitehuollossa, kun havaintolistojen avulla on voitu todentaa laitteen rikkoutuminen takuuaikana.
  • Vianetsintä nopeutui, sillä havaintolistojen avulla huolto pääsee suoraan ongelmien ytimeen, eikä aikaa tuhraannu vikojen etsimiseen paikan päällä.

”Rakennusautomaation toimivuus ja energiaoptimointi ovat tämän päivän ja tulevaisuuden juttuja. On mahtavaa, että pääsimme L&T:n kanssa osallistumaan tällaiseen projektiin jo varhaisessa vaiheessa”, Sirenne kertoo.

Smartti Automaation digitaalisilla ratkaisuilla energiaviisautta kiinteistöihin

Siinä missä energianhallinta on puhtaasti ihmisen tekemää asiantuntijatyötä, Smartti Automaation automaattinen analytiikka tarkkailee laitteita ja järjestelmiä väsymättä ympäri vuorokauden.

Smartti Automaatio kerää ja analysoi dataa ja tekee myös ennakoivaa ohjausta data-analyysin perusteella. Se kerää esimerkiksi lämpötilaennusteita, joiden avulla se auttaa kohdeautomaatiota toimimaan fiksummin ja vastuullisemmin.

”Tavallinen kiinteistöautomaatiojärjestelmä huolehtii esimerkiksi siitä, että tilassa on tietty lämpötila. Smartti Automaatio pystyy lisäksi optimoimaan energiankäyttöä niin, ettei ostoenergialla ensin turhaan aamulla lämmitetä ja myöhemmin päivällä viilennetä samaa tilaa, vaan otetaan huomioon auringosta tuleva ilmainen energia”, L&T:n energiapalveluiden palvelupäällikkö Jani Savolainen selittää.

Uudistetutkaan kiinteistöt eivät säily energiatehokkaina itsekseen

Kiinteistö Oy Opetustalo sijaitsee Helsingin Pasilassa ja koostuu kahdesta opetuskiinteistöstä: Helia-talosta ja SLK-talosta. Kiinteistöihin tehtiin peruskorjauksia ja rakennusautomaatiojärjestelmiä uusittiin vuosina 2015–2018.

Pian kuitenkin todettiin, että rakennusautomaation optimointiin tarvitaan keskitetty ratkaisu, sillä uudistetutkaan kiinteistöt eivät säily energiatehokkaina itsekseen.

L&T:n energianhallinta otettiin käyttöön Opetustalon kiinteistöissä vuonna 2018. Pari vuotta myöhemmin Savolainen suositteli vasta pilotoitua Smartti Automaatiota tuomaan lisää älykkyyttä energianhallintaan.

Pilottikohteissa Smartti Automaation avulla oli saavutettu jopa yli 20 % säästöjä lämmityskustannuksissa , mutta Opetustalon tapauksessa käyttöönottoajankohta sattui juuri koronapoikkeustilan alkuun.

”Etäopetukseen siirtymisen vuoksi kaikkien energioiden kulutus romahti kiinteistön normaalikäyttöön verrattuna osin jopa puoleen”, Sirenne arvioi.

Smartti Automaatio käyttöön parissa viikossa – säädöt kohdilleen vuodessa

Savolaisen mukaan Smartti Automaation käyttöönottovaihe kestää yleensä pari viikkoa, jonka jälkeen L&T:n energianhallintakeskus seuraa kohdetta erityisen tarkasti ensimmäisen vuoden ajan. Järjestelmää säädetään jatkuvasti ja automaatio räätälöidään kohteen tarpeisiin.

Opetustalollakin Savolainen kävi kartoittamassa kiinteistöjen erikoisuudet ja sopimassa yhdessä asiakkaan kanssa parametrit, joiden puitteissa Smartti Automaatio saa tehdä säätöjä kiinteistöjen käyttömukavuuden kärsimättä .

”Kokonaisuuden ymmärtäminen korostui käyttöönottovaiheessa, kun lähdimme soveltamaan etähallintajärjestelmää vanhempiin kiinteistöihin. Ensin piti selvittää miksi vanhat säädöt ovat sellaiset kuin ne ovat. Jokainen kiinteistö on omanlaisensa kokonaisuus ja tekniikka toimii tietyillä periaatteilla. Alussa olimmekin viikoittain yhteydessä Janin ja muun Smartti Automaatio -tiimin kanssa”, kertoo Sirenne.

”Yhteistyö toimi tosi hyvin, avoimesti keskustelimme haasteista ja niiden ratkaisuista. Luotto Janin ja koko L&T:n tiimin osaamiseen oli vahva heti alusta”, Sirenne jatkaa.

Vuoden mittaista aloitusvaihetta Sirenne pitää juuri sopivana ison kiinteistön automatiikan kokonaisvaltaiselle optimoinnille.

”Kaikki vuodenajat oli hyvä käydä läpi, jotta saatiin kaikki erikoistilanteet kartoitettua. Kiinteistöautomaation optimointi on pitkäjänteistä puuhaa”, Sirenne muistuttaa.

Vanhakin kiinteistö nuortuu Smartti Automaatiolla ilman suuria laiteinvestointeja

Sekä Savolainen että Sirenne ovat yhtä mieltä siitä, että Smartti Automaatio kannattaa ottaa mukaan jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vaikka Opetustalon kiinteistöt ovat eri rakennusvuosilta sekä tekniikaltaan hieman erilaisia, Smartti Automaatio auttoi huomaamaan mahdollisia ongelmia ja puutteita tekniikan toimivuudessa.

Esimerkiksi teknisten järjestelmien uusimisien yhteydessä Smartti Automaatio on huomannut toteutuksessa puutteita, jolloin mahdolliset korjauskulut on saatu urakoitsijan takuuseen. Sama pätee myös aivan uusiin kiinteistöihin.

Smartti Automaatio tuo lisää älykkyyttä olemassa olevaan järjestelmään ilman mittavaa saneeraustakin, kunhan laitekanta sopii etähallintaan. Savolainen suosittaa sitä jo ilmastotalkoonäkökulmastakin myös kohteisiin, joissa saneeraus on vasta lähitulevaisuuden suunnitelmissa. ”Jo muutamassa vuodessa ehtii Smartti Automaation avulla säästää paljon energiaa”, hän toteaa lopuksi.

Säästöjä on syntynyt sekä energiansäästöstä että laitekustannuksista

Viihtyvyys on parantunut kun järjestelmä ennakoi eikä vain reagoi

Luottamus on lisääntynyt avoimella keskustelulla

”Smartti Automaatio on helppo käyttää, toimii mainiosti ja tuottaa monenlaisia säästöjä, mutta meille kaikkein tärkeintä on vuokralaistemme viihtyvyys, joka on parantunut optimoinnin ansiosta. Lisäksi Smartti Automaatio auttaa ympäristövastuullisuuden tavoitteissa, jotka korostuvat tänä päivänä kiinteistöjen ylläpidossa.”

- Simo Sirenne, kiinteistöjohtaja, Kiinteistö Oy Opetustalo