Rakennustyömaan kierrätyksen suunnittelu alkaa hyvissä ajoin, ennen kuin kaivuri kauhaisee tontilla ensimmäistä kertaa. Kun lajittelu on perustamisvaiheesta asti rutiinia, jatkossakin kaikki on helpompaa.
Rakennustyömaan jätehuollon suunnittelu alkaa aina kohteen perusasioiden läpikäynnillä.
– Mikä on kohteen rakennutustapa – onko se paikalla muurattu vai betonielementtitalo? Onko kyseessä asuinrakennus, liiketila vai varastohalli, mikä on sen tilavuus sekä rakennusaika, luettelee keskeisiä asioita L&T:n asiakkuuspäällikkö Jari Heino.
Lisäksi käydään läpi aluesuunnitelma ja tontin rajat. Kaikki nämä sanelevat sitä, miten lajittelu järjestetään ja millaisia keräysvälineitä tontilla voidaan käyttää.
Johanna-kortteli Helsingin Kalasatamassa valmistuu vuosina 2023–24. Tontille rakentuu kolme asuinkerrostaloa, joissa on yhteensä 10 porrashuonetta ja 238 asuntoa sekä autohalli. Työmaa on kohtuullisen iso, ja pääkaupunkiseudun tapaan tontti suhteellisen ahdas. Se ei silti ole este tehokkaalle jätehuollolle.
– Jos on ahdasta, pitää suunnittelu tehdä sitä huolellisemmin. Kun eri jakeita on paljon, me tarjoamme paljon toimivia ratkaisuja, Heino sanoo.
YIT:n urakoimassa Johanna-korttelissa on käytössä koko keräysvälineiden repertuaari: puristimia, etukuormaussäiliöitä, erikokoisia lavoja ja suursäkkejä. Kalvomuovia kerätään sitä varten kehiteltyyn rei’itettyyn säkkiin.
– Vaihtolava ei ole aina paras vaihtoehto, se on yksi väline muiden joukossa. Esimerkiksi muovia tai pahvia on järkevämpää kerätä tiukkaan pakkaavaan puristimeen, johon materiaalia saadaan mahtumaan enemmän. Silloin myös tyhjennysvälit pysyvät maltillisina, sanoo L&T:n myyntipäällikkö Tommi Tupala .
Keräysvälineet myös vaihtuvat työmaan edetessä. Esimerkiksi sisätyövaiheessa tarvitaan erilaisia astioita kuin perustusvaiheessa.
Kaikki tieto samaan lajittelusuunnitelmaan
Rakennusjätteiden lajittelusuunnitelmaa tehdessä kartoitetaan työmaan yhteyshenkilöiden kanssa, mitä jätemateriaaleja rakentamisen aikana syntyy ja millaisella rytmillä keräilyvälineitä kannattaa tyhjentää.
– Käymme läpi, missä eri materiaalit käsitellään ja miten ne hyötykäytetään. Käsittelyn täytyy täyttää lainsäädännön vaatimukset sekä tietysti asiakkaan omat tavoitteet kierrätysasteen suhteen, Tupala sanoo.
Lajittelusuunnitelmaa L&T:n kanssa on tekemässä yleensä vastaava mestari sekä joskus myös työmaainsinööri ja aputyönjohtajia, jos kyseessä on hyvin iso työmaa. Heidän kanssaan käydään läpi myös se, miten raportointi hoidetaan ja minne sähköiset siirtoasiakirjat toimitetaan.
YIT haluaa nostaa kierrätysastettaan, ja Johanna-kortteli on oiva pilottikohde luoda ja viedä käyttöön uusia toimintatapoja.
– Lajittelu vaikuttaa työmaan kustannuksiin, ja se on ympäristötavoitteidemme mukaista, sanoo vastaava mestari Saku Puumala viitaten kierrätystavoitteiden täyttämiseen.
Puumala vastaa kahden talon sekä tontille tulevan autohallin kokonaisuudesta. Hän sanoo, että kun vain saadaan päälle oikeanlainen tahtotila, keinot lajitella löytyvät.
– Tärkeää on motivoida myös työnjohtajat. Työntekijät seuraavat kyllä perässä, kun asiat perustellaan.
Rutiinit helpottavat lajittelua
Keskeinen osa jätehuollon suunnittelua on aikatauluttaa lajitteluinfojen ajankohdat. Kun lajittelusuunnitelma on valmis, jokaiselle asentajaryhmälle laaditaan omat lajitteluohjeet ja ne käydään kaikkien kanssa huolellisesti läpi.
Johanna-korttelissa on menossa perustusvaihe. Lajittelu on tärkeää myös ja erityisesti sen aikana.
– Siitä asti, kun kuokka alkaa heilua, kannattaa opetella lajittelu kunnolla. Alussa, kun jakeita on vähemmän, se on helpompaa ja siitä tulee rutiinia. Kun siirrytään kerroksiin ja jakeiden määrä kasvaa, lajittelu on luonteva osa työtä, Jari Heino sanoo.
Rakennustyömaan lajittelusuunnitelma seuraa aikaansa – kesällä 2022 L&T:llä saadaan käyttöön myös lajittelusuunnitelman sähköinen versio.
– Sähköisessä suunnitelmassa on samat asiat kuin nykyisessäkin versiossa, mutta se on käyttäjälle selkeämpi ja siinä huomioidaan paremmin työmaan eri vaiheet, Tommi Tupala kertoo.
Oli suunnitelma sitten paperilla tai diginä, se ei ole kiveen hakattu, vaan se joustaa tarpeiden mukaan. Myös lajitteluinfojen sisältö tarkentuu, jos työmaan tilanne vaatii.
– Kun suunnitelma on tehty, sitä ei haudata, vaan siihen palataan tarvittaessa. Samoin kuin talon rakentamista varten on olemassa piirustukset, lajittelusuunnitelma ohjaa lajittelua koko työmaan ajan.
INFO: Johanna-kortteli
- Rakentaja YIT
- Työt alkoivat 5/2021
-
Tontille valmistuu kolme Helsingin kaupungin rakennuttamaa taloa:
- Hitas-omistusasuntoja, valmistuu 2023 (As Oy Helsingin Priki)
- Heka-vuokra-asuntoja, valmistuu 2023
- Haso-asumisoikeusasuntoja, valmistuu 2/2024
Tässä juttusarjassa seuraamme Johanna-korttelin rakennusjätteiden syntypaikkalajittelun tehostamiseen liittyvää pilottiprojektia vaihe vaiheelta. Projektissa YIT ja L&T näyttävät yhdessä, että kun on tahtoa, syntyy myös tuloksia. Tule mukaan!