Siirry sisältöön

Referenssi

Hygienia on sairaalan jätehuollossa tärkeintä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Hygienia on sairaalan jätehuollossa tärkeintä</span>

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä on Turun yliopistollisen sairaalan lisäksi yksiköitä Raisiota, Saloa, Loimaata ja Uuttakaupunkia myöten. Jätehuollon ja kierrättämisen kehittämisessä riittää tekemistä.

”Kun tulin tänne kymmenen vuotta sitten, meillä ei ollut ympäristöasioita kootusti hoidossa, vaikka olemmekin näin iso organisaatio”, kertoo huoltopalveluiden päällikkö Kari Kandelberg .

Kandelberg laittoi asioita liikkeelle, ja pikkuhiljaa jäte- ja kierrätysasiat ovat kivunneet aivan uudelle tolalle. Yhteistyökumppanina on ollut L&T, joka on hoitanut sairaanhoitopiirin jätehuoltoa jo kauan.

Kun tuli tarve ympäristöasioiden kokonaisvaltaiseen koordinoimiseen, avuksi riensi L&T:n ympäristöhuollon asiantuntija Eeva Lammi . Hänen tehtävänsä on auttaa asiakasta jätehuollon kehittämisessä ja ympäristövaikutuksien pienentämisessä.

Alun tarvekartoitusten ja toimenpiteiden jälkeen on siirrytty jatkuvaan kehittämiseen.

”Teen jätehuollon kartoituksia osastoilla ja laadin ohjeita kierrättämistä varten. Neuvon ja opastan kaikissa käytännön kysymyksissä ja pidän koulutuksia osastoille sekä sairaanhoitopiirin noin sadan hengen ekotukihenkilöverkostolle.”

Dia2

Jätteen määrä lisääntyy sairaaloissa

Sairaaloiden jätehuollossa on erityispiirre, joka määrittelee tekemistä: hygienia.

”Hygieniavaatimukset ovat aivan erilaiset kuin muilla aloilla. Kaikki on pakattu moneen kertaan pahvilaatikoihin ja muihin kääreisiin, ja käytetty jäte on usein kontaminoitunutta, ja se on hoidettava tietyllä lailla”, Kandelberg kertoo.

Kertakäyttöisyys on toinen haaste. ”Kymmenen vuotta sitten potilasta kohden kertyi hoitopäivässä kuusi kiloa jätettä, nyt sitä syntyy kahdeksan kiloa. Jäte kulkee myös monien ihmisten käsien kautta.”

Kertakäyttömateriaaleissa ei ole aina myöskään riittäviä merkintöjä, jotta ne saataisiin kierrätettyä tehokkaasti oikeisiin paikkoihin.

Iso sairaanhoitopiiri on muutenkin myllerryksessä. ”Meillä rakennetaan ja korjataan koko ajan hurjasti, ja siitä syntyy jätettä. Myös lainsäädäntö muuttuu, josta hyvä esimerkki on muovinkeräys. Se on laitettu meillä onnistuneesti liikkeelle”, Kandelberg kuvaa ison toimijan kokonaisuutta.

Sairaaloissa suhtaudutaan vakavasti jätehuoltoon

L&T:n ympäristömanagerien tehtäviin kuuluu miettiä myös koko jätehuollon logistiikkaa, jotta se olisi kustannustehokasta – esimerkiksi paperinkeräykseen on mietitty tehokkaampia paalaimia.

Tärkeintä on yhteistyö sairaalan organisaation kanssa. ”Sairaalamaailmassa on se hyvä puoli, että täällä asioihin suhtaudutaan vakavasti. Kun jotain päätetään, kaikki tekevät sovitut asiat huolella”, sanoo Eeva Lammi.

20150226_LT_tervhuol_0190smal

Kari Kandelberg on ollut yhteistyöhän tyytyväinen.

”L&T on ollut korvaamaton apu, koska siellä on ammattitaitoa, jota ei omassa organisaatiossa ole. Pitkän yhteistyön ansiosta he myös tuntevat toimintaympäristön hyvin. Se, että asioita opettaa vähän ulkopuolinen toimija, tuo myös tiettyä uskottavuutta ja auktoriteettia”, Kandelberg hymyilee.

Sairaanhoitopiiri haluaa levittää ympäristövastuun ajatteluaan yhä laajemmalle.

”Asenteisiin vaikuttaminen on tärkeää. Sairaanhoitopiirin strategissa on mukana kestävä kehitys, ja sitä pitää jalkauttaa yhä laajemmalle. Meillä on töissä 7 000 ihmistä, ja jos joka vuosi saataisiin koulutukseen vaikka joka kymmenes, olisi se mainio asia.”

Teksti: Sami Turunen

Tutustu L&T:n kiertotalousosaamiseen

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.