Meiran kahvipaahtimon sata vuotta vanhat tilat asettavat haasteensa tehokkaalle kierrätykselle. Tuloksia on silti saatu syntymään ympäristökoordinaattorin avulla.
Jos olet joskus ajanut Meiran kahvipaahtimon ohi, voit ehkä aavistaa, millainen tuoksu tehtaan sisällä on. Se on taivaallinen. Tarkkanenäiset erottavat kadultakin, paahdetaanko tehtaalla tummaa vai vaaleaa kahvia. Ja välillä tuoksuvat tietysti sinapinsiemenet.
L&T:n ympäristökoordinaattori Olli Erjama on työskennellyt tiiviisti viime kesästä saakka Meiran kierrätyshaasteiden parissa. Tuotannon volyymit ovat valtavat ja erilaista jätettä syntyy 10 000 kiloa viikossa.
Ympäristö ja vastuullisuus ovat Meiralle erityisen tärkeitä arvoja. Kierrätysasteen parantamiseen kaivattiin apua, joten paikalle kutsuttiin ympäristökoordinaattori kartoittamaan tilannetta ja tekemään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.
”Tiesimme, että meillä on paljon parannettavaa kierrätyksessä, mutta oma osaaminen ei siihen riittänyt”, sanoo Meiran kunnossapitopäällikkö Marko Kuurne .
Tavoitteena on saada kaikki tehtaalta ja konttorista syntyvä jäte kierrätykseen. Sekajätteen määrä on laskenut puolessa vuodessa peräti 42 prosenttia ja sen määrää on tarkoitus vähentää tasaisella tahdilla.
”Tämä ei ole hokkuspokkus-hommaa, vaan etenemme rauhassa, mutta tavoitteellisesti”, sanoo Kuurne.
Meiran tuotantotiloista löytyy eri värisiä jäteastioita, kullekin jätteelle omansa. Lisäksi jäteastioiden yläpuolella on selkeät kuvalliset ohjeet siitä, mikä materiaali kuuluu minnekin. Maustepussit, pahvit, muovit, kahvilaminaatit, laboratoriojätteet ja pakattu biojäte on helppo lajitella oikeisiin astioihin.
Muutokset toimintatavoissa ovat vaatineet jokaiselta työntekijältä uutta ajattelutapaa. Meiran 180 hengen porukka on ottanut kierrätyksen hyvin vastaan.
”Jo oli aikakin”, on yleisin kommentti, mitä Kuurne on saanut kuulla työntekijöiltä.
Kuurne kehaisee, että esimerkiksi suolaosastolla henkilökunta on jopa innovoinut omia ratkaisuja, jotta muovin kierrätys olisi vieläkin helpompaa ja tehokkaampaa.
”Ihan parasta onkin se, kun kehitysideoita tulee suoraan työntekijöiltä”, miehet sanovat yksissä tuumin.
Ja kun konkreettisia tuloksia käydään yhdessä läpi säännöllisesti, jokainen huomaa, että omilla pienillä teoilla voi olla valtava merkitys kokonaisuuden kannalta.
Projektin alussa Erjama oli tiiviisti kouluttamassa henkilökuntaa kädestä pitäen, ja Meiran kunnossapidon työnjohtaja Seppo Kangas on ollut hänen työparinaan. Ympäristökoordinaattori käy paikan päällä säännöllisillä seurantakäynneillä, jolloin tapaa Kangasta ja osastojen esimiehiä ajankohtaisten kysymysten läpikäymiseksi.
Kuurnen mielestä juuri käytäntöön osallistuminen onkin parhaita asioita, mitä ympäristökoordinaattorin palvelu tarjoaa. Käytännön tietoa Erjamalla riittää, sillä hän aloitti oman uransa L&T:llä jäteauton kuljettajana.
”Siitä kokemuksesta on ollut aivan valtavan paljon hyötyä”, Erjama sanoo.
Kun Erjama ja Kuurne esittelevät lastauslaituria, käy selväksi, että keskellä Helsinkiä sijaitsevan tehtaan tilat ovat ahtaat – kierrätyksen keinot on jouduttu siksi suunnittelemaan todella huolellisesti. Nyt astiat ovat oikeissa paikoissa ja työskentelytilaa on enemmän sekä sisällä että ulkona.
Kaikki ovat yhteistyöhän tyytyväisiä.
”Olli ja Seppo ovat tehneet ison ja hyvän työn. Suuri kiitos kuuluu myös tuotannon henkilökunnalle, joka lajittelee oikein ja kehittää asioita. Voin lämpimästi suositella ympäristökoordinaattorin käyttämistä”, Kuurne sanoo.
Nälkä on selvästi myös kasvanut syödessä. Nyt miehet suunnittelevat jo kolmen avaintuotteen, vai pitäisikö sanoa avainjätteen, kierrättämistä niin, että ne saadaan uusiokäyttöön: juuttisäkit, kahvilaminaatit ja kahvipelletit odottavat uutta elämää jossain vaiheessa.
”Niiden kanssa ollaan jo pitkällä, mutta ihan vielä emme uskalla kertoa enempää”, Erjama myhäilee.