Referenssit

Metson puupakkaukset kiertävät huonekaluiksi ja lastulevyksi

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Sep 10, 2019 11:50:00 AM

Metson Vantaan toimipisteessä pakkauksista syntyvä puujäte kierrätetään L&T:n avulla lähes kokonaan.

L&T:n ympäristöhoitaja Ismo Kuitunen nakkaa trukilla muutaman rikkoutuneen lavakauluksen Rollerpacker-puumurskaimen kyytiin ja huomaa, että lava alkaa olla täynnä. Puumurskain hoitaa hommansa, ja vajaan minuutin kuluttua murskain on painellut puujätteen kasaan niin, että lavalle mahtuu taas lisää tavaraa.

Vantaan Hakkilassa sijaitsevassa Metson venttiiliteknologiakeskuksessa kertyy noin 600 tonnia puujätettä vuodessa. Jätettä syntyy, sillä tehtaan valmistamat komponentit pakataan hyvin erimallisiin puupakkauksiin.

”Meidän valmistamamme tuotteet ovat niin erikokoisia ja -mallisia keskenään, ettei läheskään kaikkia voi pakata standardikokoisille EUR- tai FIN-lavoille. Tuotteet pitää pakata hyvin ja tarpeeksi tiiviisti, joten puujätettä syntyy paljon”, kertoo Metson työturvallisuuspäällikkö Jani Timonen.

Puujätteen määrä vaihtelee menekin mukaan, mutta vuositasolla määrä pysyy melko lailla samana. Kun töitä on paljon, puujätettäkin syntyy enemmän.

”Pyrimme siihen, että jätepuuta tulisi mahdollisimman vähän. Sitä tulee silti merkittävästi enemmän esimerkiksi Metson tuottamaan muovijätteeseen verrattuna.”

Selvä pudotus hiilidioksidipäästöihin

Ympäristöhoitaja Kuituselle Rollerpackerin pyörittäminen on tuttua puuhaa, sillä murskain on käytössä päivittäin. Samanlainen laite löytyy myös Metson Tampereen toimipisteeltä ja laitteet ovatkin avain tehokkaaseen puujätteen keräykseen. Laitteiden ansiosta puujätteen viemä tila pienenee merkittävästi, jolloin kuljetuskustannuksissa voidaan säästää oleellisesti.

Maaliskuusta alkaen L&T on kerännyt Metson Hakkilan tehtaalta puujätteen Keravan kierrätyslaitokselleen kierrätysraaka-aineeksi prosessoitavaksi. Keravalta puujäte kuljetetaan eteenpäin Latviaan tai Puolaan. Perillä kierrätyspuusta valmistetaan lastulevyä.

Kuorma lähtee Vantaalta Keravalle aina, kun murskaimen alla sijaitseva lava on täynnä – kerran tai pari viikossa. Koska puu sitoo hiiltä, puun päätyminen uusiokäyttöön on myös aito ilmastoteko.

”Jätteen käsittelyn kustannukset ovat nousseet jonkin verran uudistuksen myötä. Haluamme kuitenkin toimia kiertotalouden hengessä ja hyödyntää jätteen raaka-aineena uusiokäytössä ja vasta toissijaisesti energiana,” Timonen kertoo.

Aiemmin L&T kuljetti puujätteen kierrätyslaitokselta poltettavaksi. Timonen huomauttaa, että polttaminenkaan ei ole huono ratkaisu, jos puujätteellä voidaan korvata kivihiilen käyttö.

”Nyt puun sisältämä hiili sitoutuu kuitenkin kierrätystuotteeseen, joka voidaan vielä lopuksi polttaa. Tämä on kiertotalousajattelua parhaimmillaan, sillä sivuvirrat saavat nyt huomattavasti aiempaa pidemmän elinkaaren.”

Metson tehtaalla puujätteen kierrätys ei ole aiheuttanut erityisjärjestelyjä. ”Jäte lähtee matkaan samalla tavalla kuin ennenkin, vain lopullinen määränpää on eri.”

Tavoitteena kierrätysasteen parantaminen

Puujätteen kierrättäminen sopii hyvin Metson ajatusmaailmaan.

”Meidän tuotteemme ovat erittäin pitkäikäisiä ja kestäviä. On hienoa, että myös sivuvirroille löytyy kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja. Haluamme olla kestävän kehityksen edelläkävijä ja pyrimme muutenkin koko ajan parantamaan kierrätysastetta”, Timonen kertoo.

Puujätteen kierrätystä on tehostettu muutenkin viime aikoina. Metsolla käytetään myös standardimittaisia lavoja, jotka kierrätetään eli tarvittaessa korjataan ja käytetään uudelleen.

”Lavoissa voi olla pieniä rikkinäisiä osia, ja ne voidaan korjata varsin hyvin. Jos rikkinäisiä osia on enemmän, ympäristöhoitaja kerää lavat, murskaa ne ja lähettää ne jätteenkäsittelylaitokselle”, Timonen selventää.

Päätös puujätteen kierrätyksen aloittamisesta oli Timosen mukaan muutenkin helppo tehdä.

”Aloite tuli L&T:ltä. Rakennusteollisuudella on jo todella kova tarve puun kierrätykseen, sillä lainsäädäntö vaatii, että iso osa rakennusjätteistä tulee kierrättää. Koska kanava oli valmiina ja meillä oli kierrätykselle selkeä tarve, pystyimme aloittamaan yhteistyön helposti.”

Ympäristöhoitaja Kuitusen työtehtäviin kuuluu paljon muutakin kuin puujätteen kierrätys. L&T vastaa niin pahvin, muovin kuin energiajätteenkin kierrätyksestä ja ongelmajätteiden lajittelusta.

”Meillä on hyvät yhteistyökumppanit, joiden kanssa voimme kehittää yhteistyötä edelleen. Jos kerromme, että haluamme kierrättää puuta, pyyntöön vastataan ja asia ratkaistaan”, Timonen kertoo.

Kasvualusta on kaiken kasvun alku

Lassila & Tikanoja käyttää Kekkilän tekemää multaa viherrakentamisen projekteissaan ympäri Suomen. Rakennettavat kohteet vaihtelevat niityistä leikkipuistoihin, ja kasvualusta valitaan kohteen mukaan.

”Käytämme satoja täysperävaunullisia multaa vuosittain. Kasvualusta on kaiken kasvun alku, ja jokainen alue vaatii omanlaisensa kasvualustan: esimerkiksi niitty kasvaa kuivassa alustassa, kun taas ruusuille tarvitaan ravinteikasta multaa. Tässä Kekkilä on ammattilainen”, sanoo aluejohtaja Satu Sokkinen L&T:n viherpalveluista.

Sokkinen muistuttaa, että kierrätysmateriaaleista tehty multa ei ole vähempiarvoista. Päinvastoin kasvualustojen suhteen on nyt palattu takaisin siihen, miten maata on parannettu alun perinkin: runsashiilisellä materiaalilla eli sellaisella, missä on paljon eloperäistä ainesta.

”Kun jäte kierrätetään mullaksi, saadaan valtava mikrobikanta, joka on edellytys kasvien kasvulle. Runsashiilinen kasvualusta on myös omiaan lisäämään luonnon monimuotoisuutta alueella.”

”Tämän parempaa kiertotaloutta ei olekaan.”

- Jussi Kankainen | Liiketoimintapäällikkö | Kekkilä