Muovieristevalmistaja Finnfoam käynnisti vuonna 2019 kierrätysohjelman, jonka avulla muovieristeiden ylijäämäpalat saadaan kiertoon uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Kun jätettä alkoikin kertyä lukuisissa kohteissa ja odotettua enemmän, tarvittiin kumppaniksi kierrätyksen edelläkävijä.
Muovieristeiden ylijäämä- ja hukkapaloja syntyy monen uudiskohteen työmaalla paljon ja niiden säilöminen vie runsaasti tilaa. Myös monet rakennusliikkeet, rautakaupat, talotehtaat ja jopa kotitaloudet painivat saman ongelman kanssa. Aiemmin jätejakeen kierrätys oli haastavaa, mutta modernit menetelmät auttavat erilaisia kohteita hyödyntämään entistä enemmän erilaisia, haastaviakin jätejakeita.
Muovieristejätteen erilliskeräys mahdollistaa paremman kierrätysasteen. Jos muovieristejätteelle ei ole omaa erillistä keräysvälinettä, se menee useimmiten rakennussekajätteen tai energiajätteen joukkoon , jolloin kierrätysaste ei nouse. Myös jäteastiat ja -lavat täyttyvät helposti tilavuuksiltaan suurista muovieristeistä, jotka vievät kallisarvoista tilaa muilta jätejakeilta. Esimerkiksi routa-, seinä-, väli- ja yläpohja- sekä LVI-eristeiden asennuksien yhteydessä hukkapaloja syntyy paljon ja kattava lajittelujärjestelmä mahdollistaa vastuullisen toiminnan kaikkien rakennustyömaan vaiheiden läpi. Myös kodinkonepakkausten styroksi voidaan lajitella samaan keräykseen.
Muovieristejätteiden erilliskeräys auttaa saamaan raaka-aineen kiertoon kotimaassa. Hyvin suunniteltu on tässäkin tapauksessa puoliksi tehty: kun työmaalla osataan varautua, että esimerkiksi laitteiden asennusvaiheessa muovieristejätteitä kertyy roppakaupalla, voidaan tyhjennysvälit optimoida kunkin kohteen tarpeisiin sopiviksi. Säkkejä voidaan siis vaikkapa jossain vaiheessa käydä hakemassa kuukausittain ja myöhemmin taas viikoittain.
Muovieristejätteen keräys tapahtuu suursäkkien avulla. Toimitamme muovieristejätteille varta vasten suunnitellut FF-kierrätyssäkit suoraan kohteeseen ja tulemme noutamaan täydet säkit aina tarvittaessa.
Kierrätykseen soveltuvat lähes kaikki muovieristeet. Muun muassa pakkausstyroksit, polyeteeni- tai polypropeenivaahto sekä erilaiset polyuretaanit kuuluvat säkkeihin. Myöskään muovieristeiden pinnalla olevasta liasta, kosteudesta, paperista tai alumiinista ei tarvitse huolehtia, koska nämä pystytään poistamaan materiaalista myöhemmin. Säkeissä on myös selkeät kierrätysohjeet, joten lajittelu on helppoa kaikille kohteen työntekijöille.
Käytännössä tunnistat säkkiin sopivat jätteet seuraavista kirjainyhdistelmistä: EPS, XPS, PIR, PUR, EPP, EPE ja XPE .
Työskentelemme tiiviisti yhteistyössä Finnfoamin kanssa ja koko kierrätysjärjestelmä on suunniteltu mahdollisimman helpoksi ja vastuulliseksi niin asiakkaiden kuin ympäristönkin näkökulmasta. Finnfoam toimii myös muovieristeiden toimittajana, joten yrityksen rekat kulkevat nykyään täydessä lastissa molempiin suuntiin – tullessa materiaalia toimitetaan ja mennessä ylijäämää viedään kierrätykseen. Me puolestamme hoidamme säkkien toimituksen ja tyhjennyksen.
Lopulta eristeiden ylijäämä- ja hukkapalat päätyvät Finnfoamin tehtaalle Saloon, jossa niistä valmistetaan jälleen uusia eristystuotteita. Esimerkiksi palo- ja ääneneristystuote FF-Silentin valmistukseen käytetään kierrätettyä muovieristejätettä
Rakennusjätteen 70 % kierrätystavoite on kunnianhimoinen. Vuoteen 2020 mennessä tavoitteeseen oli tarkoitus päästä kansallisella tasolla, mutta tällä hetkellä keskimääräinen kierrätysaste suurissa rakennusliikkeissä on jäänyt vain 25-35 %:n tienoille.
Jokaisella rakennusalan toimijalla on vastuu ja velvollisuus kantaa kortensa kekoon, jotta kierrätysasteemme nousee vuonna 2020 lähemmäs sille asetettua tavoitetta. Kierrätyspuun hyödyntäminen ja muovijätteen keräys ovat itsestäänselvyyksiä jo monessa kohteessa, mutta kunnianhimoisimmat edelläkävijät etsivät jatkuvasti uusia keinoja yritystoiminnan vastuullisuuden ja kierrätysasteen viemiseksi uudelle tasolle. Muovieristejätteen erilliskeräyksen aloittaminen on helppo ja nopea tapa ottaa jälleen yksi askel oikeaan suuntaan, oletko jo valmis siihen?
Ota yhteyttä:
Janne Hannula
Projektipäällikkö, Ympäristöpalvelut
janne.hannula@lassila-tikanoja.fi
+358 50 385 0944