Nestlén tehtaalla on tartuttu toimeen kierrätysasteen parantamiseksi. Ensimmäisenä tavoitteena on kouluttaa Turun tehtaan kaikille 130 työntekijälle kiertotalouden perusteet. Kiireisessä tuotantoympäristössä kouluttaminen hoituu L&T:n jätehuollon verkkokoulutuksen avulla.
Piltti-purkit kulkevat suorissa jonoissa tuotantolinjallaan Nestlén tehtaalla Turussa. Kaikille suomalaisille tutut Piltti-purkit ovat kulkeneet samaa hihnaa jo lähes 70 vuoden ajan.
“Linjastolta ne päätyvät kauppojen hyllyille ja sieltä lapsiperheiden ruokapöytiin”, kertoo
Otto Kuisma
samalla, kun kierrämme tehtaan sykkeessä.
Töitä tehtaalla paiskitaan vuoroissa ja koneiden tasainen pauke jatkuu kellon ympäri. Reippaassa rytmissä purkit päätyvät pakkauksiin ja pakkaukset lastauslaiturille, josta niiden matka kohti suomalaisia koteja ja ruokapöytiä voi alkaa.
Otto Kuisma , turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö, vastaa Nestlén Turun toimipisteessä ympäristöasioista ja turvallisuudesta, kuten ympäristöluvista, jätehuollosta ja viranomaistarkastuksista sekä koko tehtaan 130 työntekijän osallistamisesta kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan arjen jokaisena päivänä.
“Pyrimme jatkuvasti parantamaan tehtaamme kierrätysastetta ja sitä kautta saavuttamaan myös kustannussäästöjä. Tämä vaatii tietysti koko henkilöstön aktiivista osallistumista, sillä kierrätysaste ei nouse mikäli jätteet päätyvät vääriin keräysastioihin”, kertoo Otto ja osoittaa kierrätyspistettä tehtaan laidalla. Kierrätysastetta Otto seuraa säännöllisesti Ympäristönetissä ja raportoi keskeisimmät luvut säännöllisin väliajoin myös tehtaan johdolle.
Henkilöstön kouluttaminen ja osallistaminen kiertotalouteen on onnistunut Nestléllä mallikkaasti. “Yhdessä L&T:n kiertotalouden asiantuntijan kanssa tunnistimme tarpeen henkilöstön kouluttamiselle, sillä muun muassa kierrätysasteessamme on vielä parantamisen varaa”, sanoo Otto.
“Ensimmäisenä tavoitteenamme on varmistaa, että koko yrityksellä, tehdastyöntekijöistä johtoon, on kiertotalouden perusteet hallussa,” Otto jatkaa. Koko henkilöstö koulutetaan Nestlén tehtaalla L&T:n jätehuollon verkkokoulutuksen avulla.
Jätehuollon verkkokoulutuksen avulla henkilöstöä motivoidaan lajittelemaan oikein. Käytännön vinkkien ja harjoitusten lisäksi koulutuksessa keskitytään suurempaan kuvaan: millaisia vaikutuksia lajittelulla on ympäristöön, materiaalitehokkuuteen ja kustannuksiin sekä hiilijalanjälkeen. “Tietoisuuden lisääminen johtaa huolellisempaan lajitteluun, mikä puolestaan nostaa kierrätysastetta ja saa aikaan kustannussäästöjä”, summaa Otto.
Alle kolmessa kuukaudessa Nestlé on kouluttanut yli 60 % koko henkilöstöstään. Melkoinen saavutus kiireisessä tehdasympäristössä, jossa painetaan töitä kellon ympäri. Jätehuollon verkkokoulutuksen avulla perehdytetään myös uudet työntekijät. Näin varmistetaan, että kiertotalouden perustaidot ovat hallussa kaikilla työntekijöillä.
Myös Nestlé on kohdannut tyypilliset teollisuuden alan haasteet: kun töitä tehdään vuoroissa eikä tuotantoa haluta häiritä, koko henkilöstön kutsuminen kerralla koolle on haasteellista. Tästä syystä verkkokoulutus on sopiva ratkaisu tehdastyöympäristöön.
“Meidän työntekijämme tietävät itse parhaiten, milloin heillä on sopiva hetki kouluttautua. Yhdessä esimiesten kanssa olemme tarvittaessa varmistaneet, että kaikilla työntekijöillä on riittävästi aikaa itsensä kehittämiseen työn lomassa. Jätehuollon verkkokoulutus on kompakti koulutuspaketti, jonka suorittamiseen menee maksimissaan puoli tuntia”, kertoo Otto. ”Tämä on toki ensimmäinen askel isossa kuvassa ja työsarkaa ympäristöasioiden parissa riittää vielä,” jatkaa Otto hymyillen.
Jätehuollon verkkokoulutus on joustava ja helppo tapa kouluttaa kiertotalouden perusteet koko henkilöstölle. Jokainen työntekijä voi käydä koulutuksen itsenäisesti silloin, kun se hänelle parhaiten sopii. Koulutus on saatavilla verkossa, ja sen voi suorittaa tietokoneella tai mobiililaitteella. Opetusmateriaali koostuu videoista, luettavista sisällöistä ja harjoituksista, mikä tekee koulutuksesta mukaansatempaavan ja keskeiset asiat on helppo sisäistää.
“Työntekijämme ovat pitäneet erityisesti koulutuksen videoista ja harjoituksista. Havainnollistavat esimerkit auttavat muistamaan arjessa, mikä jäte kuuluu mihinkin kierrätysastiaan meidän omilla kierrätyspisteillämme”, sanoo Otto ja korostaa vielä koko henkilöstön osallistumisen tärkeyttä.