Referenssit

Palpa-säkkien uusi elämä on kouluesimerkki kiertotaloudesta

Kirjoittanut Lassila & Tikanoja | Mar 14, 2024 2:00:00 PM

Palautuspullojen keräyksessä ja kuljetuksessa käytettävät muovisäkit hyödynnetään uusien säkkien valmistuksessa. Suljettu kierto on elävä esimerkki siitä, miten materiaali voi kiertää lähes loputtomasti.

 

Suomen tehokas pullonpalautusjärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Pantillisten juomapakkausten kierrätystä Suomessa hallinnoi Suomen Palautuspakkaus eli Palpa. Se vastaa siitä, että pullot ja tölkit lähtevät asianmukaiseen kiertoon niin kauppojen palautusautomaateista kuin ravintoloista ja hotelleista.

Osan tästä logistiikasta ja lajittelusta hoitaa myös L&T Ympäristöpalvelut omien terminaaliensa kautta. Muovipullot ja tölkit saapuvat L&T:n kierrätyslaitoksille Keravalle, Ouluun, Jyväskylään, Turkuun ja Lahteen esimerkiksi Palpa-säkeissä.

”Laitoksillemme tulee vuodessa satojatuhansia säkkejä. Ikävä kyllä ne ovat siinä vaiheessa sen verran likaisia sekä joskus rikkonaisia, ettei niitä voida käyttää enää sellaisenaan uusina keräyssäkkeinä”, sanoo L&T muovien kierrätyksestä vastaava asiakkuuspäällikkö Marko Turunen .

Säkit kerätään ja granuloidaan

Muovia ei kuitenkaan heitetä hukkaan, vaan säkit kierrätetään uusiksi Palpa-säkeiksi.

”Kun säkit on laitoksillamme tyhjennetty pulloista ja tölkeistä, säkit paalataan ja kuljetetaan omalle Merikarvian muovinkierrätyslaitoksellemme. Siellä ne murskataan, pestään, sulatetaan ja granuloidaan, jonka jälkeen kierrätysgranulaatti toimitetaan teollisuudelle uusien Palpa-säkkien raaka-aineeksi”, Turunen kertoo.

Palpa-säkkejä on kahta laatua: sinisiä automaattisäkkejä sekä punaisia niin sanottuja manuaalisäkkejä, joita tulee etenkin ravintoloista, hotelleista ja muista paikoista, joissa ei ole palautusautomaatteja. Molemmat laadut kerätään ja uusioidaan erikseen.

Säkeistä tuleva granulaatti menee Merikarvialla niin ikään sijaitsevalle SeaPackille, joka valmistaa niistä uusia Palpa-säkkejä.

”Tämä niin sanottu suljettu kierto on kiertotaloutta parhaimmillaan. Uusiin säkkeihin käytetään 70 prosenttia vanhoista säkeistä tehtyä kierrätysmateriaalia, loput muuta kierrätysmuovia.”

Vanhoista säkeistä saatu granulaatti hyödynnetään uusien säkkien valmistuksessa

Näin kierrätysjärjestelmä saa käyttöönsä kotimaisesta uusiomateriaalista valmistettuja säkkejä. Kierrätyksellä on myös monia muita etuja: neitseellisiä raaka-aineita – eli öljyä – säästetään, ja sen lisäksi pienennetään hiilijalanjälkeä.

”Kuljetukset myös vähenevät, kun säkkejä ei valmisteta muualla ja rahdata sitten Suomeen.”

Säkkien materiaalin kierrättämisellä vuotuinen hiilidioksidipäästöjen vähennys on reilusti yli 100 000 kiloa.

Palpa-säkkien kierrätys kasvaa entisestään, kun uusia toimijoita liittyy mukaan kierrätysjärjestelmään.

”Näin saadaan käyttöön entistä enemmän uusiomateriaalia ja vahvistettua suljettua kiertoa. Jatkossa kierrätettävien säkkien määrä vuodessa nousee jopa miljoonaan. Se tarkoittaa noin 200 tonnia kierrätettyä muovia”, sanoo Marko Turunen.

Palpa-säkki on oiva esimerkki suljetusta kierrosta!