Toimistoja vuokraava Sponda halusi ottaa käyttöön muovin ja kartongin keräyksen kiinteistöissään, jotta niiden kierrätysaste saataisiin nousuun ja yhä pienempi määrä materiaalista päätyisi polttoon sekajätteenä. Muutoksen kohti kiertotaloutta mahdollisti Lassila & Tikanoja.
”Olemme pystyneet nostamaan kierrätysastettamme joka vuosi – viime vuonna se nousi peräti 5 prosenttia, nykyiseen 53 prosenttiin. Tavoitteemme on nostaa kierrätysaste 58 prosenttiin ja kauppakeskuksissa 67 prosenttiin vuoteen 2022 mennessä”, kertoo
Spondan
vastuullisuuspäällikkö
Pirkko Airaksinen
.
Lisäystä kierrätysasteeseen haettiin kuluttajamuovien ja kartonkipakkausten lajittelusta. Lajittelu koskee etenkin henkilökunnan taukotiloja, joissa esimerkiksi
eväspakkauksista valtaosa on lajiteltavissa
muovi- tai kartonkikeräykseen.
L&T:n ympäristökoordinaattori
Kimmo Heikkisen
mukaan Spondan vuokralaisyrityksissä on saavutettu huimia tuloksia.
”Innokkaimmin kierrätystä harjoittavassa yrityksessä entisestä sekajätteestä menee kierrätettäväksi tällä hetkellä jopa 80 %, josta noin 50 % kartonkikeräykseen ja noin 30 % muovinkeräykseen”, Heikkinen kiittelee.
Kuvassa: Pirkko Airaksinen, Sponda
Ympäristökoordinaattori on asiakkaan apuna kierrätysasteen nostamisessa. Heikkisen mukaan yritysten tyypilliset kysymykset liittyvät aloitusvaiheessa usein siihen, minkälaista muovia kierrätykseen saa laittaa ja kuinka puhtaita jätteiden tulee olla.
”Usein hämmästytään siitä, kuinka paljon muovijätettä syntyy. On tyypillistä, että toimiston iso energiajäteastia korvataan pian kahdella suurella kartongeille ja muovipakkauksille tarkoitetulla astialla sekä pienellä energiajäteastialla”, Heikkinen kertoo.
Spondan kiinteistöissä kuluttajapakkausmuovien ja kartonkipakkausten keräys käynnistyi vuokralaisten yhteisellä lajitteluopastuksella. Lisäksi keittiöiden ilmoitustauluille ilmaantui ympäristökoordinaattorin välittämiä lajitteluohjeita ja roskakoreihin toimintaa ohjaavia opastarroja.
Kuvassa: Kimmo Heikkinen, L&T
Airaksisen mukaan Spondan vuokralaisyritykset ovat ottaneet uuden kierrätysmahdollisuuden innostuneesti vastaan. Isommassa mittakaavassa Spondan tavoitteena on luoda alalle uusia kestäviä toimintamalleja ja edistää kiertotaloutta.
”Yritykset ovat vastuullisuusasioissa yhä valveutuneempia ja kaipaavat toimintamalleja, joilla pääsevät vaikuttamaan ilmastonmuutokseen ja kiertotalouteen. Tutkimustemme mukaan asiakkaamme arvostavat kiinteistön vastuullisuudessa eniten juuri toimivaa jätehuoltoa”, Airaksinen sanoo.
Haluatko sinäkin ottaa askeleen kohti kiertotaloutta?
Tutustu L&T:n kiertotalouden asiantuntijapalveluihin.
Artikkelin pääkuva: Eino Ansio