Energiatehokkuusasiantija Oskari Raitasen työllä säästetään energiaa, rahaa ja luontoa.
Satamaan suunnistavat rekat pörheltävät Helsingin Vuosaaressa. Vastapainona järeälle liikenteelle ilmassa leijailee huumaavan lempeä kahvin tuoksu.
Pauligin edessä on pitkä rivi potkulautoja, mutta Oskari Raitanen viilettää pääovelle elämää nähneellä ja kilometrejä nielleellä polkupyörällä. ”Tällä minä kuljen mahdollisimman paljon työmatkoja”, energiatehokkuusasiantuntija virnistää reppu ja skeittilauta selässä.
Sisällä, pitkällä pakkauslinjastolla kiemurtelee kahvipakettien loputon vuo. Paulig paahtaa Vuosaaressa biokaasulla raakakahvia noin 50 miljoonaa kiloa vuodessa, ja niin paahtaminen kuin ison kiinteistön lämmittäminen vaativat hurjasti energiaa. Oskarin homma onkin vähentää energiankulutusta Pauligilla ja muilla asiakkailla sekä L&T:n omissa kiinteistöissä.
”Työ on monipuolista. Teen kohteissa havaintoja ja analyysejä, ja niiden perusteella raportteja, ehdotuksia ja tarjouksia.”
Ehdotukset voivat sisältää esimerkiksi ilmanvaihtolaitteiden, lämmityksen ja valaistuksen uusimista energiatehokkaammilla laitteilla tai prosessien tehostamista sen eri vaiheissa. Kaikella tällä Oskari voi vaikuttaa paitsi kustannuksin, myös asiakkaan hiilidioksidipäästöihin. Tässä hän näkeekin oman työnsä tärkeyden.
”Näillä toimilla hillitään ilmastonmuutosta.”
Energiatehokkuuden parantamisen liiketoimintaa on kehitetty L&T:llä jo hyvän aikaa, ja sen seurauksena syntyi vuoden alussa lanseerattu L&T Smartti . Smartin ja Oskarin tekemä työ on asiakkaalle usein käytännössä ilmaista.
”Tämä on asiakkaalle nettonegatiivista. Säästöt ovat suuremmat kuin työn ja toimenpiteiden kustannukset, ja siksi tarve on helppoa perustella. Pelkästään tietokoneella tehtävillä asetusarvojen muutoksilla voidaan säästää jopa tuhansia euroja kuussa.”
Pauligilla on sisäisenä tavoitteena säästää energiaa 3–5 prosenttia vuodessa.
”Meillä on kartoitettu aurinkovoimalan käyttöönottoa, tehostettu kaukolämmön käyttöä ja lämmön talteenottoa”, kertoo Pauligin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkanen kävelysillalla paahtohallin katonrajassa.
Pauligilla on uusittu myös valaistusta vaihtamalla kaasupurkauslamppuja älykkäisiin ledeihin, joissa on liike- ja hämäräkytkimet. Yritys on tehostamassa myös vedenkäyttöä vesihanojen virtausta pienentämällä.
”Oskari auttaa meitä etsimään paikat, joissa on eniten tehostamisen potentiaalia. Olemme saaneet L&T:stä hyvän osapuolen tähän työhön”, sanoo Tuukkanen.
Oskari on koulutukseltaan diplomi-insinööri, ja työ on juuri hänelle sopivaa: asioiden analyyttistä lähestymistä sekä haastavaa ongelmanratkaisua.
”Työ on myös itsenäistä. Kun kohde on Pauligin kaltainen iso tekijä, toimintaa saa kehittää luovasti.”
Hän on tyytyväinen siihen, että ilmastonmuutoskeskustelu on saanut viime aikoina hyviä kierroksia. Sen ansiosta L&T saa perinteisempien toimintojensa rinnalle yhä vahvempaa jalansijaa myös kiinteistöjen kiertotaloudessa.
”Ja tekemistähän on vielä omissakin kiinteistöissä”, Oskari muistuttaa hymynkare suupielessä.
Energiatehokkuustyö on kuitenkin välillä hidasta. Asiat vaativat usein isoja investointeja.
”Ensin tehdään analyysit ja tarjoukset, ja sitten vasta investointipäätökset, jotka voivat viedä aikaa. Energiatehokkuutta parantaviin investointeihin myönnetään Business Finlandin tukea, ja autan asiakkaita myös hakemusten kanssa.”
Oskari Raitanen on opiskellut energia- ja biojalostustekniikkaa ja hän teki diplomityönsä ydinvoimayrityksessä. L&T:lle hän tuli töihin vuoden 2018 alussa.
”Meillä on L&T:llä hyvä porukka, sopiva sukupuolijakauma ja monin tavoin joustava ja itsenäisyyttä tukeva työkulttuuri”, Oskari miettii.
Helsingin Lauttasaaressa asuvalle Oskarille työmatka Pitäjänmäen pääkonttorille Tikanpesään on näppärä arkiliikuntalenkki. Pyöräilyn lisäksi hän harrastaa laskettelua – se on ollut hänelle aiemmin myös ammatti – sekä kesäisin rullalautailua skeittiparkeissa.
”Ne ovat hyviä lajeja, joiden parissa pääsee hyvin irti duuneista.”
Oskarin vapaalaskuvideoita voi katsoa osoitteessa www.nipwitz.com. Tarina on julkaistu 13.11.2019.