Siirry sisältöön

Uratarina

Kunnossapitäjä räätälöi laitteita teollisuuden tarpeisiin

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kunnossapitäjä räätälöi laitteita teollisuuden tarpeisiin</span>

Aina ei pidä tehdä niin kuin ennen. On fiksumpaa tehdä uudella tavalla ja työturvallisesti, paljastaa teollisuuden laitteita kunnossa pitävä Juha Väisänen. Juhan intohimona on ongelmien ratkaiseminen.

Juhalla on selkeä työnkuva Jyväskylän keskuskorjaamolla, jossa korjataan L&T:n teollisupalveluiden laitteita ja kalustoa.

– Minun tehtäväni on ratkoa ongelmia sekä helpottaa muiden töitä.

Juha innovoi ja rakentaa laitteita muun muassa oman kaluston – säiliöiden, autojen, vesipiikkaus- ja viemärikuvausrobottien – sekä paperi-, metsä- ja terästeollisuuden asiakkaiden tuotantolaitteiden pesuun ja huoltoon. Työ on mittaamista, suunnittelua, piirtämistä, hitsaamista, kokoamista ja testaamista.

Keskuskorjaamon ydinhommaa on huoltaa L&T:n järeää kalustoa, kuten korkeapainepesu- ja imupainelaitteita. Keskeistä niin korjaamon perustyössä kuin uuden kehittämisessä on työturvallisuus, josta Juha puhuu pitkään ja mielellään.

– Teollisuuspalveluissa on työkohteita, joissa tehdään töitä ahtaissa tiloissa, kovissa olosuhteissa, vaarallisten aineiden keskellä ja valtavilla paineilla. Tapaturmariskit ovat isot, koneasentajan koulutuksen saanut Juha sanoo.

– Mietin siksi ratkaisuja, miten voidaan tehdä asiat uudella tavalla. Eli miten työt tehdään turvallisemmin ja siten, että miehen ei tarvitse aina olla pesupistoolin kahvassa kiinni. Siksi kehitetään usein automaatiota, esimerkiksi siten, että pesulaitetta ohjataan pestävän tilan ulkopuolelta kauko-ohjaimella.

Tekijä on paras asiantuntija

Vaikka joku Teollisuuspalveluille hankittu pesulaite voi olla sinänsä hyvä, se ei silti sovi työhön täydellisesti. Juhan tehtäviin kuuluu muuntaa ja tuunata laitteita sopivammiksi. Kaikessa työssä kuunnellaan asiakasta ja tuotetaan parempaa palvelua, mutta laitteiden kehitysideat saadaan omalta väeltä. Yhteistyö L&T:läisten kesken onkin huipputärkeää.

– Meidän ihmiset asiakaskohteissa ovat kovia ammattilaisia. Heiltä saan tietoa siitä, miten työ tehdään ja mitä se vaatii laitteilta. Tuon sitten mukaan omaa näkemystä, miten tekemistä voisi helpottaa.

Eikä Juha laitteita aivan yksin rakenna.

– Saan apua työkavereilta vaikkapa sähkö- ja automaatiotöihin. Joskus joku kysyi, että millä alustalla minä piirrän – hän tarkoitti tietokonesoftaa. Sanoin että lyijykynällä ja ruutupaperilla, Juha virnistää.

– Piirrän kuvat käsin, ja kun prototyyppi näyttää toimivalle, piirrätän kuvat puhtaaksi suunnittelijalla. Sen pohjalta tilataan osat varsinaiseen laitteeseen.

Eivätkä muutkaan työkalutkaan ole mitään hightechiä.

– Tärkein työkalu on rullamitta. Sillä kaikki aina alkaa.

Yksinkertaiset ratkaisut parhaita

Kotonakin Juha Väisänen rakentaa kaikenlaista: maastoautoharrastuksen myötä autot ovat tuttuja ja lapsille hän tekee härveleitä polkupyöristä vaijeriliukuratoihin. Tehtiin vempaimia aikuisille töihin tai lapsille leikkiin, niihin pätevät samat lainalaisuudet.

– Yksinkertainen on kaunista. Pesulaitteenkin on oltava mahdollisimman helppo käyttää. Jos on liikaa liikkuvia osia, se jää varaston nurkkaan pölyttymään.

Juha näyttää myös esimerkin, miten laitteisiin saadaan toimintavarmuutta. Paperikoneen telan pesulaitteessa on moottori, joka liikuttaa pesusuuttimia kiskoa pitkin. Jos moottori menee rikki, sen voi irrottaa nopeasti ja laittaa tilalle kammen, jolla veivaamalla työtä voi jatkaa manuaalisesti. Näin työ ei keskeydy missään tilanteessa – asiakas kiittää, kun huolto ei veny.

Juhan ratkaisuhakuinen asenne on arvokas. Hänen innovaationsa ja intohimonsa säästävät kustannuksia ja tuovat L&T:lle mahdollisuuksia uuteen bisnekseen. Juha suhtautuu asiaan käytännönläheisesti.

– Näihin ongelmiin ei ole oikeita vastauksia. On mietittävä, miten asia ratkaistaan, ja kun ratkaisu löytyy, on itsekin oppinut jotain uutta. Tällä työskentelytavalla on myös helppo tehdä kevyitä kokeiluja ja siirtää toimimattomat ratkaisut sivuun. Emme myöskään haaskaa resursseja kalliisiin ulkopuolisiin suunnittelijoihin.

Työssä tarvitaan nöyryyttä, mutta myös itseluottamusta. Lopussa seisoo usein kiitos.

– Asiakkaalta tulee kiitosta, kun homma toimii ja saadaan vaikkapa huoltoseisokkia lyhennettyä. On myös mukava, kun omat työntekijät muistelevat, miten uudella tavalla homma sujuu paremmin kuin ennen.

Mikä laitekehittäjän työssä on parasta? Juha miettii puoli sekuntia.

– Ongelmat.

Tarina on julkaistu 11.11.2020.

 

Katso myös