Osa L&T:n töistä on fyysisesti hyvin kuormittavia. Työn muokkaaminen jaksamisen mukaan on keskeinen osa työhyvinvointityötä.
Kuljettaja Esa Määttänen, 62, on ajanut erilaisia jäteautoja L&T:llä lähes 25 vuotta. Raskaat työt sekä jatkuva autoista laskeutuminen ja sinne nouseminen ovat tuoneet kremppaa eri puolille kehoa.
”Alkuun reistasi polvi, sitten nilkat ja lonkka. Olin hiljattain puoli vuotta sairauslomalla vaivojen takia”, Määttänen sanoo.
Eläkeikä lähestyy, mutta koska Määttäsellä on yhä halua jatkaa töissä, tilanteeseen tartuttiin työterveyshuollon ja esihenkilöiden kanssa. Määttästä on kuntoutettu Kelan tuella, ja hän on ollut Ilmarisen tukemassa työkokeilussa. Nyt hän tekee kuuden tunnin päivää määräaikaisella sopimuksella.
”Ajan kierrätyslaitoksella pyöräkuormaajaa ja trukkia sekä olen apuna esimerkiksi tavaranoudoissa. Kroppa ei ole niin kovilla, kun ei tarvitse ajaa pitkää päivää”, Määttänen kertoo
Määttänen on tyypillinen tapaus, jossa työntekijä ei kykene enää täysipainoiseen työhön omassa ammatissaan. Silloin työtehtäviä tai työaikaa räätälöidään työkyvyn ja mahdollisuuksien mukaan.
”Työtehtävät huomioiden yritetään löytää tukijärjestelyjä, joilla työssä jatkaminen tai työhön paluu sairauslomalta onnistuisi. Usein muotoina on Kelan osasairauspäiväraha ja eläkevakuutusyhtiön työkokeilut”, kertoo työkykyvalmentaja Kirsi Suovanen .
Suovasen tehtävä on olla linkki työterveyshuollon, esihenkilön ja työntekijän välissä.
”Esihenkilö–alaissuhde säilyy ennallaan, minä tuen osapuolia asiantuntijan roolissa. Minulla ei ole kuitenkaan antaa yhtään työpaikkaa, vaan ne löytyvät yhteistyöllä yksiköistä”, Suovanen painottaa.
L&T:n kaltaisella, fyysisesti raskaalla toimialalla erityisesti tuki- ja liikuntaelimiin liittyvät vaivat ovat suurin haaste. Kaikille halutaan kuitenkin taata mahdollisimman pitkä työura, mielellään vanhuuseläkeikään asti. Ihmisille onkin löydetty hyvin työkyvylle muokattuja työtehtäviä ja jopa kokonaan uusia toimenkuvia.
”Monet ovat olleet todella tyytyväisiä. Jos vanha työ ei enää luonnistu, se ei ole maailmanloppu”, Suovanen sanoo.
Esa Määttänen on samaa mieltä.
”Minun kohdallani tämä on toiminut, kun työura voinut edetä vähän vaivojen mukaan”, hän sanoo.